Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
GRAĐANI / KULTURA
Na mlađima kamen ostaje (foto: Dragodid/Stipe Surać, 2010., iz albuma Hrvatski izbor za UNESCO 2016

Na mlađima kamen ostaje:
Suhozid je priznat!

Na mlađima kamen ostaje (foto: Dragodid/Stipe Surać, 2010., iz albuma Hrvatski izbor za UNESCO 2016

Na mlađima kamen ostaje (foto: Dragodid/Stipe Surać, 2010., iz albuma Hrvatski izbor za UNESCO 2016)

Umijeće suhozidne gradnje (gradnje „u suho“) je umijeće izrade konstrukcija od kamena bez upotrebe vezivnog materijala. U užem smislu odnosi se na zidanje lomljenim kamenom s minimumom ili bez obrade, a kao širi pojam može obuhvatiti i polaganje kamenih opločenja i pokrova, zatim gradnju inženjerskih građevina klesanim kamenom bez upotrebe veziva, te izradu gabiona. Ovim se umijećem čovjek na jadransko-dinarskom području Hrvatske služi od prapovijesti do danas – tako odnedavno piše u  Registru kulturnih dobara u Ministarstvu kulture RH.

Naime, umijeće suhozidne gradnje je pod oznakom dobra: Z-6878 dobilo pravni status – zaštićenog kulturnog dobra (vrsta: nematerijalno kulturno dobro, klasifikacija: znanje i vještine)!
Stoljetni napori stanovništva Dalmacije i Istre, koji su od kamenja bez betona sagradili tisuće kilometara kamenih zidova i raznih kamenih nastambi i građevina konačno su i službeno priznati, reklo bi se. Premda je većina graditelja divotnih suhozidnih ‘objekata’ već odavno pokojna i ovo im priznanje i uvrštavanje u registre puno ne znači, od velikog je značaja za današnje i buduće generacije, te za stvaranje bolje klime za održanje ovog jedinstvenog nasljeđa.
Iako neki novovjeki građevinari na suhozide gledaju s podsmijehom, a najgori među njima nekažnjeno uništavaju drevne zidove i melju ih za građevinski materijal, srećom postoje i oni koji s dubokim poštovanjem brinu o suhozidarskoj graditeljskoj baštini i zadivljujućim pejzažima koji su njezin plod u našem priobalju, dalmatinskom zaleđu, na otocima, u unutrašnjosti Istre itd.

Suhozid i more – foto: freepix.biz

– Dragi ljubitelji baštine i kamena! Nakon trogodišnjeg perioda preventivne zaštite umijeće je suhozidne gradnje u prosincu 2016. godine dobilo i trajnu zaštitu kao nematerijalno kulturno dobro RH. Prijavnicu smo poslali u lipnju 2016., a za ovu novu stepenicu u zaštiti najvažnije je bilo u njen tekst uključiti i prijedlog popisa nositelja, znači reprezentativnih meštara suhozida i organizacija koje se njime bave – s veseljem javljaju iz Udruge Dragodid, a koja je najzaslužnija što se u posljednjih 15 godina na suhozide počelo gledati s većim poštovanjem nego li ranije, te je u konačnici rezultiralo i ovim priznanjem vrijednosti umijeća suhozidne gradnje.
Njihov entuzijazam i neprekidno djelovanje (vidi TRIS: Suhozidarska renesansa: Naši suhozidi su duži od Kineskog zida i veći od svih piramida – vrijeme je za UNESCO) u obnovi suhozidne tradicije diljem Hrvatske (sve je počelo u kamenitom seocetu Dragodi u brdu iznad Komiže na otoku Visu), educiranje starijih i mlađih o važnosti tog umijeća, prenošenje znanja suhozidne gradnje i instuticionalna borba za njegovo priznanje i primjeren status su i doveli do upisa u spomenuti registar. No to nije kraj, sljedeći korak je ulazak u registre UNESCO-a.
– Znajući da nije dovoljno skupiti kontakte suhozidara, udruga i ostalih s kojima smo sami surađivali, uputili smo javni poziv putem naše web i Facebook stranice. Kampanja je trajala 2 mjeseca, i u konačnici su prikupljeni kontakti 98 fizičkih i 19 pravnih osoba, što je puno. Zaista se možemo samo jako zahvaliti svima na suradnji, i imat ćemo što pokazati na slijedećem sastanku oko UNESCO nominacije –  kažu u Dragodidu na svojoj web stranici na koju vas upućujemo.
Tamo će zanimljivo štivo i korisne informacije naći svi oni koji bi htjeli pomoći oko afirmacije suhozidne gradnje ili imaju želju obnoviti svoje suhozide uz pomoć rijetkih poznavatelja te vještine, ili se na bilo koji način žele uključiti u netom priznato suhozidarstvo.
Na mlađima kamen ostaje, reklo bi se.

Suhozidari u Jezerima na otoku Murteru prje nekoliko dana pri obnovi Pudarice (Foto: TRIS/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI