Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Anne Frank

Ministarstvo traži vraćanje izložbe o Anni Frank u Šibenik

Anne Frank

Ministarstvo znanosti i obrazovanja traži da se izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost” vrati u  Tehničku školu u Šibeniku te da se izmire nesuglasice koje su,kako navode, nastale uslijed “manjkave komunikacije”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je priopćenje o  izložbi „Anne Frank – povijest za sadašnjost”, koju je iz Tehničke  škole u Šibeniku  povukao organizator udruga HERMES jer ravnatelj škole Josip Belamarić nije želio postaviti dodatnih 6 panela koji su prije Šibenika bez ikakvih problema prikazani u 23 hrvatska grada.
Ministarstvo je, podsjećamo, nakon skandala zbog izložbe i zahtjeva za smjenom ravnatelja Tehničke škole zatražilo službeno očitovanje i od ravnatelja  škole i od organizatora izložbe udruge HERMES te nakon toga zaključilo kako je riječ o “manjkavoj komunikaciji” i “nepromišljenoj odluci”.
“Po svemu sudeći prijepor je nastao zbog manjkave komunikacije temeljene na pretpostavkama i nepotpunim informacijama. Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u hrvatskoj javnosti, pa i šire. Činjenica da je od 2013. do danas izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Hrvatskoj uspješno prikazana 23 puta i da ju je vidjelo 40.000 posjetitelja, pokazatelj je da je Hrvatska senzibilizirana za žrtve holokausta i da je taj događaj duboko urezan u njezino pamćenje jer je i sama u svojoj nedavnoj prošlosti na putu k samostalnosti i međunarodnom priznanju iskusila neopisivu patnju i podnijela neizrecivu žrtvu”, navodi se u priopćenju.
Ministarstvo je pozvalo ravnatelja škole i predstavnike udruge HERMES da međusobno izglade nesuglasice i prijepore te da u Tehničkoj školi Šibenik ponovno upriliče izložbu.
U svom priopćenju Ministarstvo znanosti i obrazovanja podsjeća na  Rezoluciju Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu kojoj je cilj prevladavanje naslijeđa totalitarizama.
– Rezolucija jasno ukazuje na to kako užareno pamćenje i nesporazumi povijesti mogu biti „gorivo isključive politike, ističu iz Ministarstva te pozivaju  sve odgojno-obrazovne ustanove i djelatnike, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost, da se u duhu pomirenja, u ovakvim i sličnim situacijama, oslobodi ideoloških prijepora.
“Valja usmjeriti svoj pogled prema univerzalnim i trajnim vrijednostima koje poučava prerana smrt kako Anne Frank tako i tolikih drugih nevinih žrtava tijekom triju totalitarizama. Europa je iskusila kako na tim vrijednostima graditi bolji i pravedniji svijet”, stoji u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI