Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Stipe Mesić (Foto: Tris/H. Pavić)

Mesić podnio ostavku na funkciju počasnog predsjednika SABA-e

Stipe Mesić (Foto: Tris/H. Pavić)

Stjepan Mesić (Foto: Tris/H. Pavić)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podnio je stavku na dužnost počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA). Svojom ostavkom kako je naveo, SABA-u želi poštediti negativnih posljedica nastalih  nakon objavljivanja snimke njegovih izjava iz 1990. i 1992. godine.

“Razmotrivši stanje nastalo nakon objavljivanja snimke s mojim, ponavljam i ovom prilikom, apsolutno neprihvatljivim izjavama iz godine 1992., kao i one kasnije objavljene iz godine 1990., te uzimajući u obzir činjenicu da vjerojatno postoje još i druge moje snimke iz toga vremena s jednako neprihvatljivim izjavama, a u želji da poštedim Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske bilo kakvih negativnih posljedica, podnosim ostavku na funkciju počasnog Predsjednika SABA-e”, stoji u Mesićevoj ostavci podnesenoj predsjedniku SABA-e Franji Habulinu.
“Neću se pozivati na to da sam tako govorio u razdoblju od neke tri godine, iznoseći ono što je tada bila politika HDZ-a, a što je – to je danas više nego očito – i ostalo politika te stranke. Jednako kao što se neću pozivati ni na činjenicu da sam u razdoblju od dvadesetak godina, a osobito u vremenu kada sam obnašao dužnost predsjednika Republike Hrvatske, zastupao dijametralno oprečna stanovišta”, ističe Mesić dodajući i kako preuzima punu odgovornost za ono što je izrekao.
Mesić u ostavci poručuje da njegova privrženost antifašizmu i “privrženost borbi protiv galopirajuće fašizacije Hrvatske ni na koji način, a najmanje objavljivanjem snimki starih četvrt stoljeća, neće biti poljuljana” te kako će i dalje “davati svoj angažirani doprinos borbi usmjerenoj na to da antifašizam bude i ostane jedan od temelja današnje Republike Hrvatske – onako kako je i zapisano u njezinom Ustavu”.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI