Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
PRAVDOSUĐE
Dekan Marko Radačić (Foto: ŠibenikIn)

Kaznena prijava protiv dekana Veleučilišta u Šibeniku:
Nepripadnu imovinsku korist osigurao sebi, državnom tajniku i državi

Dekan Marko Radačić (Foto: ŠibenikIn)

Dekan Marko Radačić (Foto: ŠibenikIn)

Zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo pred Županijskim sudom optužnicu protiv bivšeg dekana Veleučilišta u Šibeniku Marka Radačića (73).

Na teret mu se stavlja da je od lipnja 2008. do studenog 2012. godine s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi petorici djelatnika tog učilište donio odluku da im se isplate dodaci na plaću u vidu razlike koeficijenata. – Na opisani način su im isplaćeni dodaci i pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu od 535.265,29 kuna, čime je učilištu  prouzročena šteta u iznosu od 754.880,19 kuna (na neosnovane isplate su plaćeni porezi i doprinosi u korist proračuna Republike Hrvatske) – kaže DORH u svom priopćenju (POVEZNICA).
Tereti ga se i da je od ožujka 2008. do srpnja 2010. godine  donio za sebe i još dvadeset i jednu osobu odluke da im se isplate dodaci na plaću u visini većoj od 20 posto, čime im je isplaćeno ukupno 139.395,56 kuna. Kako navodi DORH, time je prouzročio štetu u iznosu od 160.450,90 kuna, jer su na neosnovane isplate plaćeni porezi i doprinosi u korist proračuna Republike Hrvatske. Radačića se tereti i da je krivotvorio naloge za službena putovanja čime je  neosnovano naplatio 1.360,00 kuna dnevnica,  951,73 kuna goriva i 852,00 kune cestarina.

Još su 2013. godine u javnost procurili nalazi Upravnog nadzora provedenog na Veleučilištu, u kojem je, među drugim nepravilnostima, navedeno i kako je dekan Marko Radačić samovoljno i bez kriterija dijelio stimulacije i naknade zaposlenima. Među  među njima i Ivici Poljičku, prodekanu za nastavu. Tada se spominjalo kako je Poljičak, uz prosječnu mjesečnu neto plaću od 14.200 kuna, primao još 4.800 kuna dodataka i stimulacija te još 2.000 temeljem ugovora o djelu kao član Upravnog vijeća, bez putnih troškova, dnevnica, regresa i ostalih dodataka. Ova afera tada je navođena kao razlog što je nadležno ministarstvo odbilo dati suglasnost na imenovanje Ivice Poljička za dekana Veleučilišta. No, nije bila prepreka njegovom nedavnom imenovanju na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu kulture.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI