Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
IZDVOJENO / POLITIKA
Kanadski premijer: Svi koji bježite od terora i rata Kanada će vas primiti bez obzira na vašu vjeru

Kanadski premijer:
Svi koji bježite od terora i rata Kanada će vas primiti bez obzira na vašu vjeru

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je spremnost svoje zemlje da prihvati izbjeglice “bez obzira na njihovu vjeru”. Odgovor je to na odluku Donalda Trumpa da zabrani ulazak državljanima iz sedam muslimanskih zemalja.
“Svi koji bježite od progona, terora i rata, znajte da će vas Kanada primiti bez obzira na vašu vjeru. Naša snaga je u različitost. Dobrodošli u Kanadu”, poručio je premijerTrudeau na Twitteru.
Trudeau nije izravno komentirao američku odluku, ali je njegova  poruka na Twitteru objavljena dan nakon pošto je predsjednik Trump potpisao uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.
Premijer Justin Trudeau je u prosincu 2015. (vidi Tris) osobno dočekao prve sirijske izbjeglice čiji su dolazak organizirale vlasti, a Kanada je od tada primila više od 35 tisuća  sirijskih izbjeglica.

Donald Trump potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom je na četiri mjeseca suspendirao ulazak izbjeglica u SAD, te na 90 dana zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, ustvrdivši da želi zaštititi Amerikance od terorističkih napada, kako su prenijele agencije.
-SAD želi primiti samo one ljude koji “podržavaju našu zemlju i koji vole – duboko – naš narod”, izjavio je Trump.
Protiv odluke odmah su se pobunile brojne udruge za ljudska prava koje su zatražile od suda da blokira nalog predsjednika Donalda Trumpa o zaustavljanju primanja izbjeglica i državljana sedam većinski muslimanskih zemalja, upozoravajući da su brojni ljudi već nezakonito pritvoreni.

Sud protiv Trumpove uredbe

Kako prenosi Hina, američka savezna sutkinja je u subotu navečer djelomično dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.
Po dokumentu saveznog suda koji je agencija AFP dobila na uvid, savezna sutkinja Brooklyna, Ann Donnelly koja je zaprimila tužbe organizacija za ljudska prava, među kojima i moćnog ACLU-a, naredila je američkim vlastima da ne smiju izgoniti državljane iz sedam muslimanskih zemalja na koje se odnosi uredba – Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana – koji posjeduju isprave na temelju kojih mogu ući u Sjedinjene Države.
Konačni sudski epilog  ovog  slučaja  daleko je od završetka jer odluka sutkinje znači tek privremenu djelomičnu suspenziju uredbe, a novo ročište je zakazano za veljaču na kojem će se odlučivati o trajnom opozivu uredbe.
Prema podacima američke pogranične službe na temelju Trumpove uredbe u američkim zračnim lukama zadržano je nešto više od 170 osoba kojima je onemogućen ulazak u zemlju unatoč važećim vizama.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI