Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Pogled s prvog kata budućeg hotela tvrtke Riva sunce (Foto: Tris/H. Pavić)

Je li javno izlaganje dio javne rasprave? Riva Sunce započela rušenje Revije i do okončanja gradnje hotela kani izmjestiti pumpu

Pogled s prvog kata budućeg hotela tvrtke Riva sunce (Foto: Tris/H. Pavić)

Pogled s prvog kata budućeg hotela tvrtke Riva sunce (Foto: Tris/H. Pavić)

Činjenice da je Gradsko vijeće ispravilo ‘tehničku grešku’ u šibenskom GUP-u i da je Upravno vijeće Lučke uprave  donijelo odluku o davanju koncesije INA-i za benzinsku postaju na Mulu Krke, moguće ne znače da će ta postaja sljedećih 20 godina ostati pred luksuznim hotelom čija gradnja upravo započinje.

Unatoč odluci o ostanku postaje tvrtka Riva Sunce d.o.o. započela je s rušenjem zgrade nekadašnje Revije na čijem mjestu do kraja godine namjerava iz temelja sagraditi hotel s 50 soba kategoriziran s pet zvijezdica. Da nisu iz Grada Šibenika uvjeravani da postaje na tom mjestu neće biti, i da ta uvjeravanja nisu bila potkrijepljena strategijom razvoja i drugim dokumentima, vlasnici tvrtke Zoran Popović i Ante Mioč, kažu, ne bi bili ni planirali gradnju hotela na ovo mjestu. No, ni nakon odluke Gradskog vijeća, koje je naknadnim ‘ispravljanjem tehničke greške’ u Generalni urbanistički plan ucrtala spornu postaju, ni  nakon izdavanja koncesije INA-i na daljnjih 20 godina od strane Lučke uprave, investitori ne odustaju. Smatraju da će sudskim putem uspjeti osporiti akte kojima se ispred njihovog hotela pokušava ostaviti benzinska postaja.
Jedna od brojnih nepravilnosti/nezakonitosti u proceduri donošenja GUP-a, odnosno naknadnog ucrtavanja postaje, koje navode je i ignoriranje primjedbi datih tijekom javne rasprave. I na sjednicama Gradskog vijeća na kojima se govorilo o GUP-u i benzinskoj postaji višekratno je iznesena tvrdnja da tijekom javne rasprave o GUP-u nije bilo zamjerki zbog benzinske postaje na Mulu Krke. No zapisnik s javog izlaganja to demantira. 

– Temeljem ovog izvatka iz Zapisnika sa javnog izlaganja (22.travnja.2016.g.) koji je dio Izvješća sa Javne rasprave jasno je da je pročelnica Madlena Roša Dulibić upoznata sa činjenicom da je bila primjedba na GUP koja je zapisana u zapisniku sa javnog izlaganja, a odnosi se na izmještanje benzinske postaje, te na koju Madlena Roša Dulibić prešučuje i odgovara:  da GUP nije regulator prometa, te da ne određuje položaj crpne stanice. Temeljem tog odgovora na primjedbu izrečenoj  na javnom izlaganju dana 22.travnja 2016.g. legitimno i u skladu sa zakonom skida oznake benzinskih postaja  iz kartografskog prikaza 2 „Izmjena i dopuna ( cjelovite) Generalnog urbanističkog plana Grada Šibenika“  – konačnog prijedloga sa 25. sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika 20.09.2016.g., Službeni glasnik Grada Šibenika 8/16 od 30.9.2016  jer sve što je na javnoj raspravi (javno izlaganje je dio javne rasprave) mora se ucrtati ili skinuti iz GUP što je u više navrata izjavila  pročelnica Madlena Roša Dulibić.

Dakle konačni prijedlog Izmjena i dopuna (cjelovite) Generalnog urbanističkog plana Grada Šibenika koji je dostavljen gradskim vijećnicima na usvajanje a koji nije imao oznake benzinskih postaja je bio ispravan, te je kao takav objavljen u Službenim glasilu Grada Šibenika – navode Mioč i Popović (Izvješće sa javne rasprave).

No, Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje Grada Šibenika, tvrdi da se u Šibeniku javno izlaganje ne smatra dijelom javne rasprave i da primjedbe iznesene na javnoj raspravi ne smatraju primjedbama.

‘Poštovani, zapisnik s rasprava s javnih izlaganja nije stenogramski zapisnik. Ovo je rasprava, a ne primjedba /iz koje je između ostalog očito da pumpa postoji u kartama/. Jasno je da se dio odgovora odnosi na položaj novih /planiranih/ pumpi, a ne postojećih, jer su postojeće ucrtane u prijedlog plana. Svi sudionici su upućeni da podnesu pismenu primjedbu u tijeku javne rasprave. Članovi “Sobe” koji su sudjelovali u raspravi su to i napravili. U pisanoj primjedbi se ne traži uklanjanje crpke’, napisala je u odgovoru na novinarski upit Trisa pročelnica Madlena Roša Dulibić.
Kako u proceduri donošenja prostornih planova nigdje za usvajanje primjedbi nije propisan uvjet njihovog dvostrukog podnošenja, u usmenoj i pisanoj formi, investitori su uvjereni da će uspjeti osporiti ovakvo donošenje GUP-a, odnosno ‘ispravljanje pogreške’. Tome nadodaju i da je Gradsko vijeće postupilo izvan svoje nadležnosti iz odredbi Zakona o lokalnoj (područnoj) i regionalnoj samoupravi  i da su „izmjenom tehničke greške“ izvršili Izmjenu i dopunu GUP-a Grada Šibenika u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju  i  Zakonom o općem upravnom postupku. K tome, kane osporiti i postupak izdavanja koncesije na pomorskom dobru za INA-inu benzinsku postaju. Naime, čestica na kojoj je postaja nije ucrtana u lučko područje, te samim time Lučka uprava nema ovlasti njenog davanja u koncesiju. Ove i ostale argumente će pojasniti na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Hotel se gradi iza benzinske postaje (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI