Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA / UKRATKO
Imunološki zavod: Sindikat najavljuje “radikalne mjere”, dosta im je čekanja

Imunološki zavod:
Sindikat najavljuje “radikalne mjere”, dosta im je čekanja

Na slici Lidija Jagarinec i Željko Klaus/Izvor:HRT

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nije se danas prijepodne pojavio na dogovorenom sastanku sa sindikalnim povjerenicima Imunološkog zavoda pa su predstavnici sindikata otišli sa sastanka. Za utorak su najavili press konferenciju na kojoj će govoriti o “radikalnim mjerama” koje treba poduzeti kako Imunološki zavod opstao.

Željko Klaus iz Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske novinarima je izjavio kako su napustili sastanak jer se na njemu nije pojavio ministar Kujundžić.
-Pojavila se hrpa njegovih suradnika za koje ja vjerujem da su stručni ali s obzirom da mi smatramo da je krajnje vrijeme da Imunološki postane ne samo ekonomsko nego i političko pitanje u ovoj državi, ne pojavljivanje ministra je za nas neprihvatljivo. Ovo je možda pokazatelj nastavka odnosa prema Imunološkom. Zaista je tužno i zaista je jadno da se ministar nije pojavio – kazao je Klaus.
Ministru Kujundžiću poručio je kako je zadnji čas da se sjedne za stol.
Sindikalna povjerenica u Imunološkom, Lidija Jagarinec također je bila razočarana ministrovim nedolaskom.
– Ovo je još jedan u nizu pokazatelja odnosa prema Imunološkom zavodu od strane vladajuće garniture. I to je ono što zabrinjava – kazala je Jagarinec.
Sindikalisti su uputili i poruku radnicima:
-Pripremite se. Vi se za ovo morate izboriti. Moramo učiniti sve da Imunološki opstane – poručio je Željko Klaus.
Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske, sastanak s ministrom je zatražio nakon što je 10. siječnja uputio pismo članovima Vlade tražeći početak pozitivnog rješavanja slučaja Imunološkog zavoda koji bi, po njihovu mišljenju, trebao ostati u državnom vlasništvu i nastaviti proizvodnju krvnih derivata i cjepiva.
Ministar zdravstva nedavno je izjavio da će sudbina Imunološkog biti poznata tek u lipnju, a osnovao je i novo povjerenstvo koje treba utvrditi isplati li se Hrvatskoj da sama investira u Imunološki ili će se tražiti strateški partner jer su potrebna ulaganja od najmanje 60-ak milijuna eura.
-Nakon tri i pol godine, otkako smo izgubili proizvodu dozvolu, oni sada osnivaju povjerenstvo da vide što će s Imunološkim. Što su radili tri i pol godine, osim što je svaka vladajuća garnitura postavljala svoju Upravu i svoj Nadzorni odbor – kaže Jagarinec.
Ministar je pak medijima izjavio kako je neugodno iznenađen reakcijom sindikalista i ne vidi u čemu je problem ako ih nije primio on nego državni tajnik i njegovi pomoćnici koji su, kako je kazao, najkompetentnije osobe u ministarstvu.
– Ja se pitam zašto su to napravili. Je li njima do rješenja problema ili do igranja predstave – izjavio je Kujundžić te dodao kako se “na Imunološkom radi svaki dan”.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI