Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KRONIKA 112 / MEDIJI / PRIOPĆENJE / UKRATKO
Jagoda Bastalić

HND:
Tražimo hitnu i oštru reakciju nakon divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić

Jagoda Bastalić

Hrvatsko novinarsko društvo je javnosti poslalo priopćenje:

Jagoda Bastalić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od nadležnih institucija traži hitnu i oštru reakciju na seriju divljačkih medijskih napada na kolegicu Jagodu Bastalić, urednicu i voditeljicu „Labirinta“ magazina unutarnje politike HTV-a, a od vodstva HRT-a očekujemo da javno zaštiti svoju uposlenicu.

Više portala poznatih po širenju mržnje objavilo je pismo koje potpisuje stanoviti „natporučnik HV-a Dubravko Jošić“ a u kojemu je kolegica Bastalić najgrublje oklevetana. Isti sadržaj elektroničkom poštom poslan je na brojne adrese unutar i izvan HRT-a. U tom pismu su navedene monstruozne laži, očito samo s jednim ciljem – diskreditacije njezina poslovnog i privatnog života.
Niti jedna od tvrdnji u pismu nije istinita. Naime, kolegica Bastalić nema oca koji je bio zapovjednik JNA, nema brata i nikada nije živjela u Okučanima a kamoli radila na Radiju Okučani tzv. srpske krajine u vrijeme okupacije toga dijela Hrvatske.
Nizom notornih laži o izmišljenoj obitelji i izmišljenom životu, kolegici Bastalić i njezinoj obitelji ugrožena je i sigurnost. Autora klevetničkog pisma, ali i prijeteće SMS poruke koje je zaprimila nakon što je pismo objavljeno, kolegica Bastalić jučer je prijavila policiji, a pravdu će potražiti i na sudu.
No, zbog težine i načina izrečenih laži u kojoj se direktno proziva i HRT koji je zaposlio „takvu osobu“ nanesena je ogromna šteta ugledu, profesionalizmu i vjerodostojnosti ne samo Jagode Bastalić, već i HRT-a pa očekujemo i očitovanje vodstva HRT-a.
Pozivamo na reakciju i Hrvatsku vojsku te braniteljske udruge jer ovo nije prvi puta da se oni koji vrijeđaju novinare, prijete im i huškaju na njih predstavljaju  kao branitelji i  hvale navodnim vojnim činovima.
Ujedno još jednom podsjećamo na brojne dosadašnje prijetnje i napade na novinare te javna huškanja koja su najčešće neizravni, ali vrlo jasni a ponekad i izravni pozivi na linč.
Izostane li promptna reakcija nadležnih i odgovornih institucija te vodećih hrvatskih dužnosnika i političkih stranaka  na javne klevetničke optužbe protiv kolegice Bastalić kao i na ostale napade na novinarke i novinare, smatrat ćemo ih odgovornim za sve moguće posljedice.
Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u
Saša Leković, predsjednik HND-a

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI