Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
SCENA
Sara Renar

Gdje povlačiš crtu:
Sara Renar predstavlja Hrvatsku na ‘Rođendanu umjetnosti’

Sara Renar

Sara Renar, konsenzusom kritike autorica jednog od najboljih domaćih i regionalnih albuma 2016. godine, predstavljat će Hrvatsku u ovogodišnjem izdanju međunarodnog projekta Europske radijske unije (EBU) – Rođendan umjetnosti.

Sara Renar

Na poziv Hrvatskog radija, koji po dvanaesti put sudjeluje u europskom arsakustičnom radiofonijskom programu Rođendan umjetnosti, Sara Renar će sa suradnicima 17. siječnja u zagrebačkom klubu Vintage Industrial premijerno izvesti projekt “Gdje povlačiš crtu?”.
Pred publikom uživo, kao i onom koja će pratiti radijski prijenos u više od 20 zemalja svijeta, “Gdje povlačiš crtu?” će kombinirati arsakustiku, začudni i prepoznatljivi kantautorski stil Sare Renar i pitanja o granici privatnog i javnog, osobnog i kolektivnog, ali i smjeru u kojem nas takve odluke vode.
Uz stalne suradnike Zdeslava Klarića (klavijature) i Konrada Mulvaja (elektronika, perkusije), Sari će se pridružiti i glazbenici Vedran Peternel (elektronika, bas) i Ivan Laić (Moscau; Demoler, Demoler) , te članica Drame HNK u Zagrebu, Dora Lipovčan, dok je za oblikovanje zvuka kao i u prošlogodišnjem hvaljenom hrvatskom nastupu zadužen – Mateo Patekar, za oblikovanje svjetla Bojan Gagić, a za dramaturgiju Nora Krstulović. “Gdje povlačiš crtu?” se, naime realizira u produkciji Hrvatskog radija, a suradnji s kolektivom SKROZ, HNK u Zagrebu, klubom Vinyl i Vintage Industrial barom koji će izvedbu i udomiti.
Rođendan umjetnosti ili Art’s Birthday slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao “Vječne mreže” (La Fete permanente). Odonda se Rođendan umjetnosti obilježava različitim događajima, ali uvijek uz obvezu umjetnika da donesu svoj ‘dar’ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.
Kako zvuči, ali i izgleda hrvatski ‘dar’ za tu prigodu, publika će moći provjeriti uživo u zagrebačkom klubu Vintage Industrial 17. siječnja od 21 sat, a radijski će se prenositi cijeli projekt.
Hrvatski radio posredstvom Europske radijske unije i dva satelitska kanala podijeliti i s radio postajama u dvadesetak europskih gradova, kombinirajući prijenose iz Bratislave, Stockholma, Beča, Brna, Lausanne, Ljubljane, Barcelone, Duisburga, Berlina, Utrechta, Madrida, Beograda, Freiburga, Lisabona, Bukurešta, Pariza, Antwerpena, Graza, Toronta, Limericka i Zagreba.
Zagreb će se u tom nizu naći između Berlina i Madrida, a zašto provjeriti možete i sami u u prijenosu na 3. programu Hrvatskog radija, 17. siječnja ili pak u klubu Vintage Industrial u koji je tog dana ulaz besplatan.
Prijenos cjelokupnog programa proslave Rođendana umjetnosti na 3. programu Hrvatskog radija možete pratiti od 20 do 24 sata, dok uključenje u izvedbu “Gdje povlačiš crtu?” započinje u 21:30.
Hrvatsku arsakustičnu reprezentaciju, kao i lani, urednički predvodi dobri duh domaće zvučne scene, Adriana Kramarić, kroz prijenos će hrvatske slušatelje voditi Iva Lovrec Štefanović, za oblikovanje zvuka u radijskom prijenosu zadužena je Marijana Begović.

 

Pisali smo o Sari Renar:
Sveopća kriza bila je veliki faktor u razvoju kantautorske scene
Odgovor na sva (ne)postavljena pitanja

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI