Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
POLITIKA
Bager na Poljani

Garaža snova u nastajanju:
Počinju radovi na središnjem šibenskom trgu

Bager na Poljani

Ispod šibenske Poljane nastat će garaža na tri etaže. Danas su počeli arheološki radovi.

Bager na Poljani

Šibenik je grad snova. Što propalih, što ostvarenih, što onih za koje građani nisu ni svjesni da su ih sanjali.
Najgluplje je kad citiramo sami sebe, ali nema nam druge. Uvodna rečenica napisana je lani kad se ostvario “vjekovni san Šibenčana”, obnova tvrđave Barone. Danas je, čini se, ostvaren još jedan takav. – Danas se počinje ostvarivati san svih Šibenčana. Poljana ponovno postaje šetalište koje će biti prilagođeno čovjeku 21. stoljeća – rekao je jutros gradonačelnik Željko Burić, otvarajući radove na Poljani, za koju još nije sigurno nosi li i dalje naziv Maršala Tita ili ne.
– Ovo je uvertira u povratak Šibenčanima njihova centralnog gradskog trga s punim sadržajem uz izgradnju suvremene podzemne garaže s tri etaže – nastavio je Burić u svečanom tonu.
Snovi Šibenčana poprilično su skromni. Oni sanjaju da im se glavnog gradskog trga uklone automobili, pa da Poljana opet ima funkciju zbog koje je nekad davno i napravljena. U biti, sanjaju samo da im se vrati ono što su nekad imali, u vrijeme kad se nije ni naziralo da će revitalizacija stare gradske jezgre biti nešto na čemu će se temeljiti sve lokalne predizborne kampanje jednom kad dođe demokracija.
– Vjerujem kako ćemo nakon uređenja Poljane vratiti vitalnost staroj gradskoj jezgri i omogućiti svima koji posluju  u samom središtu grada, od vlasnika trgovina do hotelijera, suvremeni način funkcioniranja – završio je gradonačelnik.
Revitalizacija grada podzemnom garažom započinje, dakle, arheološkim radovima, koji će se usidriti na tri lokacije: ispred perivoja Roberta Visianija, između zgrade kazališta i knjižnice te na središnjem dijelu Poljane. To će trajatio do ožujka, a oni “pravi” građevinski radovi kreću nakon turističke sezone.
Šibenčani će za koju godinu, znači, opet s rukama na leđima šetati po Poljani i vjerojatno sanjati dan kada će se riješiti prometni čep koji će, procjenjuje struka, nastajati na ulazu/izlazu garaže ispod Poljane zbog nedovoljne širine glavne gradske prometnice. Nikad kraja snovima…

 

Tags:

VEZANE VIJESTI