Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Forum mladih SDP-a: Tražit ćemo od Županije da se razmisli o ostavci Josipa Belamarića

Forum mladih SDP-a:
Tražit ćemo od Županije da se razmisli o ostavci Josipa Belamarića

Forum mladih SDP-a Šibensko-kninske županije reagirao je na jučerašnji neslavan kraj izložbe “Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Tehničkoj školi u Šibeniku.

Luka Nikpalj (Foto: Jozica Krnić)

– Stvarno je tužno da se 72 godine nakon okončanja Drugog svjetskog rata, osobe koje bi zadnje to trebale raditi, usuđuju komentirati tko je bio na pravoj, a tko na pogrešnoj strani – čulo se na današnjoj tiskovnoj konferenciji Luke Nikpalja, predsjednika Foruma mladih SDP-a Šibensko-kninske županije.
Odjek je to jučerašnjeg skandala oko naprasnog zatvaranja izložbe “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, zbog odbijanja ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, Josipa Belamarića, da u postav uvrsti i šest panoa koji se odnose na ustaške zločine.
– Imamo ravnatelja Tehničke škole koji si uzima za pravo govoriti o povijesti, a sam tvrdi da nije povjesničar. Uistinu sramotno. Forum mladih SDP-a će apelirati na županijski Odjel za prosvjetu i školstvo i na Školski odbor da se i oni izjasne smatraju li ustaše zločincima i misle li da je hrvatskoj povijesti potrebna revizija – rekao je Nikpalj.
Predjednik županijskog Foruma mladih SDP-a nagovijestio da će i pismeno zatražiti da se pokrene proces smjene ravnatelja Josipa Belamarića.
– Postoje ljudi koji žele brisati neke povijesne činjenice i koji se iz osobnih, ideoloških razloga dozvoljavaju sebi razno-razne istupe i lupetanja, nažalost bez ikakvih argumenata, a sa floskulama i demagogijom. Zato ćemo od Županije tražiti da se razmisli o ostavci gospodina Belamarića. Također ćemo apelirati, zajedno s udrugama civilnog društva koje su već pokrenule peticiju za smjenu ravnatelja, da se nešto učini da ovaj slučaj ne prođe nezapaženo – istaknuo je Luka Nikpalj.
Istovremeno, na današnjoj sjednici Sabora, SDP-ovac Nenad Stazić zatražio je stanku zbog “slučaja Anne Frank”. – Prošlo je manje od 24 sata od otvaranja pa do zatvaranja međunarodne izložbe o Ani Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Razlog je protivljenje ravnatelja škole, izvjesnog Josipa Belamarića da u sklopu svjetski poznate priče o stradanju židovske djevojčice koja je likvidirana u nacističkom logoru Bergen Belsen budu prikazani i dijelovi o stradanju djece u kvislinškoj NDH. Ponovno smo se osramotili pred svijetom. Očekujemo od predsjednika Vlade da uputi pismo isprike jer to organizator zaslužuje. Mogli bismo možda očekivati od predsjednice Republike da isto takvo pismo isprike uputi i Svjetskom židovskom kongresu, ali ona je sad previše zauzeta oko saniranja svojeg putovanja u SAD – rekao je Stazić u Saboru.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI