Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Forum mladih SDP-a pokrenuo peticiju za smjenu ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića

Forum mladih SDP-a pokrenuo peticiju za smjenu ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića

Forum mladih SDP-a Šibensko-kninske županije pokrenuo je peticiju za smjenu ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića koji je u sklopu izložbe “Anne Frank: Povijest za sadašnjost” odbio postaviti panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu.

“Tražimo smjenu ravnatelja Belamarića jer njegov potez nanosi štetu za društvo potencirajući konstantne podjele i revizije povijesnih činjenica, koje sigurno, pogotovo učenicama i učenicima škole, može stvoriti konfuziju između onog što je ispravno, a što pogrešno, kao da se radi o dojmu, a ne o činjenicama. Ravnatelj je ovakvim potezom i obezvrijedio rad učenika i učenica, kao i profesorice, koji su za vrijeme praznika uložili trud i pripremali izložbu. Poantu izložbe, podizanje svijesti o važnosti Drugog svjetskog rata i njegovom značaju za društvo vršnjačkim pristupom, ravnatelj petljajući po povijesnim činjenicama i odbijanjem lokalnih panoa očito nije htio ispravno prikazati.”, stoji u tekstu on line PETICIJE kojom se od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Šibensko-kninska županije traži smjena ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića.
Podsjećamo kako je međunarodna izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), u šibenskoj Tehničkoj školi otvorena 17. siječnja, no organizatori su je već sljedeći dan odlučili povući jer je ravnatelj Belamarić odbio u sklopu izložbe postaviti i  panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu uz obrazloženje kako su na njima “ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće.
Smjenu Josipa Belamarića zatražio je i Centar Simon Wiesenthal koji se prosvjednim pismom obratio hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, a u kojem su istaknuli da ukoliko ne dođe do smjene ravnatelja Tehničke škole to će značiti da je ustašonostalgija u Hrvatskoj sasvim legitimna.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI