Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO
Voditeljica projekta župan Goran Pauk i predsjednica Udruge uzgajivača koza i ovaca Dalmacije, Marica Šiklić

Dalmatinsko janje prije klanja mora izvaditi Jedinstveni životni broj, Putni list, Svjedodžbu…

Voditeljica projekta župan Goran Pauk i predsjednica Udruge uzgajivača koza i ovaca Dalmacije, Marica Šiklić

Danas je u Šibeniku prezentirana Specifikacija, dokument kojim se određuju kriteriji po kojima janje može postati ‘Dalmatinska janjetina’.

Voditeljica projekta Marina Krvavica, župan Goran Pauk i predsjednica Udruge uzgajivača koza i ovaca Dalmacije, Marica Šiklić (Foto: Jozica Krnić)

Nikom više nije lako i nitko nije pošteđen, pa čak ni u slučaju da ste, recimo, janje iz Dalmacije. Ojanji vas majka ovca i vi mirno pasete negdje u Dalmatinskoj zagori s ugodnim mislima na odlazak na skorašnje klanje, kako su to prakticirale i generacije prije vas. No, to uskoro više neće biti tako jednostavno.
U europskoj Hrvatskoj vi ćete prvo morati dokazati da ste pripadnik pramenki, autohtone dalmatinske pasmine, kako biste, jednom zaklani, na tijelo dobili žig oznake izvornosti proizvoda, ne bi li vas razlikovali od ostalih pasmina i time više cijenili. To se postiže upisom u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ). Nadalje, probijanje kroz administracijsku šumu uključuje i pisanje svojevrsnog dnevnika, tzv. “Farmerske knjige”, koju vodi vaš posjednik. Prije samog puta u klaonicu potrebno vam je dobiti Putni list za ovce i koze, koji uključuje JŽB, Jedinstveni životni broj. Također, potrebna vam je i Svjedodžba, u kojoj piše sve o vašem zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla.
Tek kad veterinar utvrdi da su vaši JRDŽ, JŽB, Farmerska knjiga, Putni list i Svjedodžba usklađeni, moći ćete pristupiti vlastitom klanju, i to isključivo u klaonicama na definiranom području. Kad ste napokon zaklani, na tržište morate doći svježi i ohlađeni, s cijelim truplom ili samo s polovicom, s tim da nije bitno imate li u tom trenutku cijelu glavu na sebi.
Prije svega toga, u ovom svijetu gdje pokreti za zdravu ishranu niču kao gljive poslije kiše, bilo bi dobro i da ste pripazili čime se hranite. Na ispašu ste morali ići samo u području uzgoja, doduše sijeno koje ste konzumirali moglo je, osim iz Dalmacije, biti i iz Like, Gorskog kotara i Istre, a što se krepkog krmiva tiče, ono je u 20-postotnoj količini moglo biti i iz kontinentalne Hrvatske.
Tek ako ste sve to ispunili možete biti registirani kao “Dalmatinska janjetinja”, što će biti oznaka izvornosti i jamac kvalitete, a što je utanačeno u Specifikaciji koju je danas, u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, Šibensko-kninski župan Goran Pauk predao predstavnici Udruge uzgajivača ovaca i koza Dalmacije.
– Pokretanjem ovog projekta zaštite mesa ovce pramenke spriječit će se da se pod nazivom “dalmatinska janjetina” prodaje meso koje nije uzgojeno u Dalmaciji. Naša janjetinja je već stotinama godina cijenjena zbog svoje otpornosti, izdržljivosti i kvalitete, zato je logičan korak da se krene u postupak zaštite ovog autohtonog proizvoda – rekao je župan.
Projekt je ujedinio uzgajivače stočare iz tri dalmatinske županije koji se bave uzgojem autohtone pasmine ovce pramenke, a Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacije bit će nositelj postupka ishodovanja zaštite oznakom izvornosti na nacionalnoj i na europskoj razini. Konačni cilj nije se promijenio, on je i dalje ovaj:

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI