Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Polaganje vijenaca (Foto: Vlada RH)

Četvrt stoljeća međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Polaganje vijenaca (Foto: Vlada RH)

Polaganje vijenaca (Foto: Vlada RH)

Na današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, što je obilježeno nizom događaja u cijeloj Hrvatskoj.

Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u punom jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tzv. Jugoslavenske narodne armije i pobunjenika. Zato je u tom trenutku ovaj akt imao sudbonosno značenje. U povodu međunarodnog priznanja Hrvatske na Oltaru domovine na Medvedgradu vijence su položili predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Ines Strenja Linić.

–  Prisjećamo se trenutka kada je tadašnjih 12 članica Europske zajednice, zajedničkom odlukom priznalo Hrvatsku i upravo podatak da zbog toga obilježavamo ovaj dan, govori o tome koliko je Hrvatska težila europskim vrijednostima slobode, demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, svemu onome što smo u dva i pol desetljeća nakon toga, transformacijama našeg pravnog sustava, političkog sustava uspjeli ostvariti i članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu –  rekao je predsjednik Vlade Plenković i zahvalio svima koji su dali svoj život za Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska danas onakva država kakvu su željeli hrvatski branitelji, predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska slobodna zemlja, “zemlja koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće’. Plenković je dodao da je “odgovornost na novim generacijama, svakoj novoj hrvatskoj Vladi, svakom novom sazivu Hrvatskog sabora da unapređuje društvo, gradi sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta, i ono što je jako važno – društvene solidarnosti i pravednosti.”

Premijer Plenković položio je vijence i na Mirogoju, kod Zida boli, Središnjeg križa te na grob Franje Tudjmana, a u zagrebačkoj katedrali održana je misa zahvalnica koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon toga na Trgu bana Jelačića počeo je svečani koncert ‘Moja domovina’ na kojemu je uz mnoštvo građana bio i državni vrh.  U Vukovaru je danas, danas osim obljetnice međunarodnog priznanja, obilježena i obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koja je započela 15. siječnja 1996., a završila 15. siječnja 1998.

Iako generacije rođene u neovisnoj i međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj, koje danas masovno napuštaju opustošenu i rasprodanu domovinu, teško mogu pojmiti značaj ovoga datuma i razloge proslave, međunarodo priznanje je pred četvrt stoljeća vojno napadnutoj Hrvatskoj i njenim građanima bilo sudbonosno jer je značilo potvrdu prava na obranu i goli opstanak.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI