Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
GOSPODARSTVO
Čestitka Jadranske banke d.d.

‘Čestitka’:
Jadranska banka d.d. zaplijenila novac svih ustanova, proračunskih korisnika

Čestitka Jadranske banke d.d.

U postupku sanacije Jadranske banke d.d. između Božića i Nove godine ustanove u kulturi, dječji vrtići, knjižnice, komunalna poduzeća i druge institucije koje su korisnici proračuna lokalne samouprave, ne svojom voljom postale, su dioničari Jadranske banke d.o.o.

Zbog pokrivanja gubitaka Jadranske  banke, naime, zaplijenjen je novac svih proračunskih korisnika koji su poslovali preko ove novčarske institucije,  jer on, prema čl. 5., st. 3. Zakona o osiguranju depozita, nije osiguran, odnosno Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka ne jamči za njega. Zaplijenjeni iznosi konvertirani su u dionice Banke razmjerno udjelu njihovih sredstava u novom temeljnom kapitalu Banke, ali novi dioničari do okončanja postupka sanacije ne mogu raspolagati tim dionicama, već njima upravlja Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

–  Neslužbeno saznajem da su iz banke obavijestili sve čelnike gradova i općina da maknu novac s računa s Jadranske banke, a ovi su obavijestili svoje proračunske korisnike. Mene, dakako, nitko ni o čemu nije obavijestio i svi se prave kao da ništa nisu znali. To je legalno s obzirom na navedeni Zakon, ali je li moralno!? Ustanovi mogu popaliti novac bez najave, upozorenja…, a ustanova ne smije nikome biti dužna, i sve to po zakonu, legalno i legitimno – požalila nam se voditeljica jedne od ustanova koje su ostale bez novca.

Zbog ove ‘sanacije’ neće moći isplatiti plaće i obveze prema državi.

Čestitka Jadranske banke d.d.

Sanacijska uprava Jadranake banke u ovom postupku ne vidi nikakav problem.

– Temeljem Zakona, Uprava Agencije je na sjednici održanoj dana 27. prosinca 2016. godine donijela Odluku o provođenju postupka sanacije primjenom instrumenata koji su predviđeni Shemom sanacije reg. br. SA 46066 odobrenoj od strane Europske Komisije dana 06. listopada 2016. godine. Slijedom navedene Odluke Uprave, Agencija je u ulozi sanacijskog tijela izvršavajući ovlasti Glavne skupštine Banke dana 30. prosinca 2016. godine održala Izvanrednu skupštinu Banke na kojoj je potvrđena Odluka Uprave Agencije te su donesene pojedinačne odluke s ciljem pokrića gubitaka Banke te osiguravanja temeljnog kapitala potrebnog za nastavak poslovanja Banke. Sukladno općim načelima sanacije navedenima u Zakonu, dioničari institucije u sanaciji prvi snose gubitke, nakon njih gubitke snose imatelji depozita koji sačinjavaju dopunski kapital Banke te potom vjerovnici institucije redoslijedom koji je definiran stečajnim postupkom. Slijedom navedenog, za pokriće gubitaka Banke najprije su iskorištene rezerve i temeljni kapital Banke, zatim dopunski kapital te nakon toga tražbine vjerovnika Banke koje nisu osigurane sukladno čl.5 st. 3 Zakonu o osiguranju depozita (dalje: neosigurane tražbine). S obzirom da je iznos gubitaka Banke bio veći od raspoloživog iznosa prikupljenog iz rezervi, temeljnog kapitala, dopunskog kapitala te neosiguranih tražbina, ostatak sredstava potrebnih za pokriće gubitaka osigurala je Agencija iz Fonda osiguranja depozita te Sanacijskog fonda. Vjerovnici Banke čije su neosigurane tražbine iskorištene za pokriće gubitaka u zamjenu su stekli dionice Banke razmjerno udjelu njihovih sredstava u novom temeljnom kapitalu Banke – stoji u objašnjenju kojeg  potpisuju Nensi Marin i Vedrana Šarić, predsjednica Sanacijske uprave i Članica Sanacijske uprave Jadranske banke d.d.

Dodaju i da oštećene ustanove ne bi dobile ništa da je kojim slučajem nad Bankom otvoren stečaj a ne sanacija. – Nakon pokrića gubitaka te osiguravanja temeljnog kapitala, Banka nastavlja redovito poslovati i pružati sve usluge klijentima. Svi klijenti Banke (i fizičke i pravne osobe) u cijelosti raspolažu svim svojim sredstvima kako na transakcijskim računima tako i oročenim sredstvima – kažu iz Sanacijske uprave.

Cijeli odgovor Sanacijske uprave Jadranske banke d.d. pročitajte  OVDJE.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI