Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Čedomir Jovanović Nu2: Ako budemo šutjeli o Jasenovcu, Ovčari i Srebrenici, to zlo će se vratiti

Čedomir Jovanović Nu2:
Ako budemo šutjeli o Jasenovcu, Ovčari i Srebrenici, to zlo će se vratiti

Gost emisije Nu2 bio je predsjednik Liberalno demokratske stranke Srbije Čedomir Jovanić.

Na samom početku emisije Aleksandar Stanković je odgovorio na, kako je kazao, brojne upite i mailove koje je dobio, a u kojima su ga pitali zašto je zvao Jovanovića i koga on predstavlja u Srbiji.
– Ako u Hrvatskoj ja kao voditelj emisije moram ugostiti kojekakav talog, trovače i šoviniste, a moramo to raditi u ovom poslu i biti „politički korektan“, onda kada zovem nekog iz inozemstva on ne mora biti šovinist. Čedomir Jovanović je osoba koja je cijelu svoju političku karijeru potrošila na to da širi toleranciju i dobrosusjedske odnose od Makedonije, Kosova, BiH do Hrvatske. A koga Čedomir Jovanović predstavlja u Srbiji? Baš me briga. Čak i da predstavlja svoj kućni savjet on je uvijek dobrodošao u ovoj emisiji –  objasnio je Stanković.
Odnosi Hrvatske i Srbije nisu lošiji u odnosu na otprije desetak godina, smatra Jovanović i objašnjava kako se uvijek ističu samo loše stvari.
– Ima li nešto vrednije od vaterpolo finala u Riu i onog zagrljaja našeg trenera Savića i vašeg trenera Ivice Tucka. Koliko je u tome bilo i prijateljstva i želje da se nekome pomogne u teškom trenutku kada se izgubi finale – istaknuo je Jovanović.
Košarkaši Zvezde igraju u dresu na kojem se reklamira Agrokor. Joksimović i Balašević pune koncertne dvorane u Hrvatskoj, nastavio je Jovanović:
– Pa ne može jedna “bananica” da sve to gurne na drugu stranu. Čak ne može ni ta tabla u Jasenovcu.

Ekstremna desnica traga za novom paradigmom

Na pitanje je li očekivao kako će se danas  pričati o pločama u Jasenovcu i rehabilitaciji Draže Mihailovića te kako smo došli u situaciju da u 2017. pričamo o ratu, Jovanović je odgovorio :
Mislim da je ta ploča strašan grijeh prema Hrvatskoj, a ne samo prema mom narodu. Vi niste ustaše, iako toga ima ovdje i bilo bi glupo tako nešto negirati. Ekstremna desnica postoji u cijelom svijetu. Ona je problem u Njemačkoj, Francuskoj i Americi. I u Srbiji je problem. To je patologija jednog svijeta koji traga za novom paradigmom. Potrošili su se formati. To je desnica koja kada želi doći do izražaja, ljevija je od bilo kojeg sindikata – kazao je Jovanović dodajući kako je korijen pojave ekstremne desnice, u bijedi i besperspektivnosti.
– Kada si nezadovoljan, bez posla ili s malom plaćom s kojom ne možeš do kraja mjeseca, hvataš se za ono što jedino imaš, a to je identitet koji i nije bogzna što u takvoj situaciji.To je katastrofa i to je ono što mene brine – kazao je Jovanović.

Šutnja o zločinima prošlosti uvod je u nove

Hrvatska i srpska vlada teško će se dogovoriti kako je prošlost izgledala. Trebamo li se mi okrenuti budućnosti, a da prijeđemo preko toliko neriješenih stvari, pitao je Stanković.
– Ako budemo šutjeli o Jasenovcu, o Ovčari, o Srebrenici, to je strašno neodgovorno, svoju djecu ćemo osuditi na to, to zlo će se vratiti. Jer to zlo nije nestalo s protagonistima koji su završili na marginama našeg društva. Neće se problem riješiti ako se nas dvojica složimo da nemamo ništa s tim što je bilo prije nas. Šutnja o zločinima prošlosti uvod je u nove – odgovorio je Jovanović

Stanje u Srbiji, odlazak vlaka na Kosovo?

– To je refleks na onu katastrofu od godišnjice Republike Srpske u Banjoj Luci 9. siječnja. Tada je Kusturica žalio za nekom manjom atomskom bombom koja bi mu dobro došla, Nikolić je rekao da sanja o ujedinjenju RS-a i Srbije, a Dodika su Amerikanci stavili na crnu listu. Vučić pokušava zadržati nešto što će jako teško obraniti, a Srbija je u teškom položaju i zabrinut sam za njezinu budućnost. Pokušavam iz tog “živog blata” izvući zemlju -kazao je Jovanović.

Je li predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i dalje u duši četnički vojvoda?
– Ja mislim da on nije to bio ni onda kada su ga vojvodom proglasili. U 90-ima je pokušao pronaći smisao za svoj prije toga dosta besmislen život. Nisam siguran da bi danas tim putem ponovno krenuo. Šešelj je tu mnogo autentičniji, no i za njega nisam siguran da bi sada sebe poistovjetio s vrijednostima koje zagovara – tvrdi Jovanović.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI