Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
GOSPODARSTVO
Boris Vujčić (Wikipedia)

Boris Vujčić, bankar, a ne režiser:
Mislim da ćemo euro uvesti relativno brzo… u pet godina

Boris Vujčić (Wikipedia)

Boris Vujčić (Wikipedia)

– Ja mislim da će se to dogoditi i da će se to dogoditi relativno brzo. Šta znači relativno brzo? Ja mislim da je prespektiva o kojoj trebamo razmišljati pet godina… plus – rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na pitanje o uvođenju eura u Hrvatsku gostujući u emisiji Nedjeljom u dva na HTV-u.

No prije nego li je govorio o uvođenju eura voditelj Aleksandar Stanković je Vujčića propitivao o njegovim predfakultetskim danima, saznavši da se ovaj dvoumio između studiranja flilmske režije i ekonomije. Vujčić je potvrdio kako nakon srednje škole nije bio siguran hoće li krenuti na Dramsku akademiju, odnosno filmsku režiju ili će upisati ekonomiju. Pojasnio je kako mu je odluci pomogao otac, savjetujući ga kako mu je bolje da upiše ekonomiju, jer do pedesete godine neće snimiti više od tri filma.
– Jako su me zanimale fotografije, često sam išao u Kinoteku i gledao filmove. No prevagnuo je interes za ekonomijom. U umjetnosti sam sklon uvijek južnjačkim sadržajima, npr. radije ću pogledati španjolski film ili talijanski film nego neki drugi – kazao je Vujčić, od kojeg smo doznali da od filmske umjetnosti najviše voli talijanski neorealizam.
No vratimo se u hrvatsku realnost i uvođenje eura…
– Ekonomski interes za ljude u Hrvatskoj je uvesti euro. Koristi od toga su veće od onoga što ćemo izgubiti. Zbog toga ćemo imati smanjene kamatne stope. Glavna poanta je – ulazak u eurozonu. Ne treba biti jako pametan. Treba samo vidjeti kako je to kod drugih izgledalo. Uglavnom imat ćemo jeftinije kreditiranje i veći kredibilitet. O tome je li potreban referendum za uvođenje eura, odlučit će politika. No svakako je potrebna javna rasprava, a možda i referendum, ali nisam ja taj koji odlučuje o tome – veli Vujčić.
On kaže i kako je Hrvatska ‘na dobrom putu’.
– Ulazak u eurozonu je proces. Trebamo zadovoljiti kriterije iz Mastrihta. Na dobrom smo putu, kazao je Vujčić. Moramo čekati da izađemo iz procedure prekomjernog deficita. Tek onda možemo u proceduru za eurozomu. Ne bih htio predviđati kada ćemo ući. Imam potporu premijera i on isto dijeli to mišljenje. No to nije nikakva nova politička odluka, jer već ulaskom u EU smo se opredijelili za ulazak u eurozonu. Različita su mišljenja što će biti s eurozonom. Ne vidim kako RH može izgubiti. U idućih pet godina mora se pokazati hoće li eurozona opstati ili ne – ustvrdio je Vujčić.
Na pitanje o plaćama, odgovorio je kako je mjesečni osobni dohodak viceguvernera oko 30.000 kn, a guvernera oko 35.000 kuna.

Vujčić na HTV-u (foto printscreen HTV)

U toj se emisiji spominjalo i zlokobne ‘kredite u švicarcima’, a koji su mnogima u Hrvatskoj zagorčali život. Instituciji kojoj je Vujčić na čelu se zamjera jer nije ozbiljnije upozorila vlastite građane o nevolji koja ih može zadesiti ako budu podizali kredite u švicarskim francima.
– Krediti u švicarskim francima, znači krediti u stranoj valuti da bi se kupovala imovina kod kuće u domaćoj valuti, nisu ništa novo. To nije izmišljeno u Hrvatskoj. To postoji već desetljećima u svijetu. Imali ste u Australiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Italiji jen i “švicarac”, u Finskoj ste imali njemačku marku. Dakle to nije ništa novo što već nije bilo viđeno. Neke od tih epizoda u prošlosti su prošle jako dobro za one koji su zaduživali, zato jer je tečaj otišao u njihovom smjeru. Neke su prošle loše ako je tečaj valute, u kojoj su se oni zadužili, aprecirao u njihovoj domaćoj valuti u kojoj ostvaruju prihode. Znači, tu imate različita iskustva – ustvrdio je Vujčić.
No što on zapravo misli o ‘kreditima u švicarcima’?
– Osobno sam nesklon kreditima u stranoj valuti. Mislim da bi bilo najbolje zabraniti zaduživanje u stranoj valuti, osim u euru. Neka se kuna i euro ostave za zaduživanja za stambene kredite. A i ostalo može, jer u krajnjoj liniji ljudi sami biraju rizik. Ja sam upozorio da postoji tečajni rizik. Onda je 2006. godine HNB napravio analizu kojom upozorava na taj tečajni rizik, ali nitko nije znao tada kamo će taj tečaj otići – zaključio je Vujčić.
Za kraj, voditelj Stanković je upitao Vujčića smatra li se on sebe pripadnikom hrvatske buržoazije jer je prije emisije doznao da mu se sviđa španjolski filmski redatelj Luis Buñuel, a čiji je poznati film ‘Diskretni šarm buržoazije‘.
– Ne, ne osjećam se kao pripadnik buržoazije – ustvrdio je Vujčić, pojašnjavajući kako on ne živi od kapitala nego od plaće.
A ‘kraj s krajem’ spaja s 35 tisuća kuna.
Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI