Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Anka Mrak-Taritaš u Nu2 (Snimka zaslona)

Mrak-Taritaš:
Željela bih da građani odluče o gradonačelniku/ici Zagreba, a ne DORH

Anka Mrak-Taritaš u Nu2 (Snimka zaslona)

    Anka Mrak-Taritaš u Nu2 (Snimka zaslona)

Gošća Aleksandra Stankovića u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva bila je kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Grada Zagreba Anka Mrak-Taritaš, koja je sigurna da je nakon 17 godina došlo vrijeme za promjenu na čelu glavnog grada Hrvatske, ali ona ne bi željela da tome presudi pritvor, nego građani na izborima.

Na pitanje može li skijaška staza od katedrale do Trga bana Jelačića Bandiću donijeti još jedan mandat, Mrak-Taritaš je rekla da smatra kako je staza bila pretjerivanje. – Pa teško je reći hoće li mu donijeti sljedeći mandat ili ne, ali ta sataza izazvala je zanimanje javnosti. Vidjet ćemo. Nedvojbeno je da gospodina Bandića jedna trećina građana Zagreba želi i dalje na čelu grada i nakon 17 godina, no dvije treećine želi promjene. O toj skijaškoj stazi smo imali prilike čuti različita razmišljanja. Da vas podsjetim na ono sve što je pisalo na portalima; bila je najavljivana i skakaonica kod uspinjače pa brzaci po Ilici. Meni je samo žao što nije bio neki match race na Jarunu – narugala se.
Po Stankoviću najavljene vremenske neprilike i snijeg bi možda Milanu Bandiću mogli pomoći, jer je kao radoholik u prednosti kad  Zagrepčanima može pokazati da ‘dela’. – On je razvio priču da on može sve, da on ujutro trči, kampanju je jednu počeo s vrha Medvednice, da može pojesti snijeg… Kad razgovarate s građanima oni kažu on ima brdo mana, ali da on radi. A ja mislim da on puno više priča o tome koliko radi nego što stvarno radi. I vidjet čemo što će biti. Ja mislim da svi koji idu u kampanju za gradonačelnika-icu Grada Zagreba trebaju odraditi posao, pokazati da znaju, da hoće, da mogu a građani će na kraju izabrati – rekla je Mrak-Taritaš.

Aleksandar Stanković i Anka Mrak-Taritaš (Snimka zaslona)

Na pitanje mogu li o sljedećim izborima odlučivati neke druge stvari poput zatvora ili pritvora, Mrak-Taritaš je rekla da joj ne bi bilo drago da tako bude.
– Ja ne bih voljela da to bude razlog njegova odlaska. Mislim da je 2000. bila jako znakovita za Grad Zagreb, bila je jedna kriza, pa jedan prevrat i iz tog prevrata je gospodin Bandić izašao kao prvo lice Grada Zagreba. Ja imam nekako osjećaj da 2017. godina ponovno postoji spremnost da dođe netko drugi. Voljela bih da se to dogodi na izborima, da se suočimo s programima, s idejama, s osobnošću i da građani izaberu kog žele vidjeti da u budućnosti vodi Grad Zagreb kao gradonačelnik. Dvije trećine građana po svim istraživanjima kažu da žele promjenu. Ajmo ponuditi tu promjenu, a građani nek izaberu. Ja ne bih željela da to napravi neki pritvor – rekla je Mrak Taritaš.
Ona ne vjeruje da potpora stranaka može puno učiniti u kampanji na izborima za gradonačelnika, za razliku od parlamentarnih izbora kada su stranke bitne. – – Izbori za gradonačelnika Zagreba nisu momačko nadmetanje, ni stranačko nadmetanje – nego nadmetanje ljudi sa svojim osobnostima i programima – rekla je Anka Mrak-Taritaš, kojoj bi bilo drago da njena kandidatura dobije potporu SDP-a,  ali smatra kako ona neće biti presudna.
Bila je upitana za stav o gradnji crkve na Savici, zbog čega građani prosvjeduju godinama.
– Znam dobro o čemu se radi. Riječ je o uređenom parku, koji GUP određuje kao zelenu površinu s mogućnošću gradnje sakralnih objekata, ali u blizini preko puta postoji neuređena površina na kojoj se može graditi. Park treba ostaviti takvim kakvim je, a crkvu graditi na neuređenom prostoru na Savici, što može biti dodatna vrijednost tom naselju, a ne ići na ovaj način – rekla Mrak Taritaš.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI