Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Zgrada škole koja je nosila ime  narodnog heroja Roka Frkića Ljuca postaje hotel s četiri zvjezdice škola (Foto: Tris)

Općina Tisno mijenja prostorni plan zbog gradnje hotela

Zgrada škole koja je nosila ime narodnog heroja Roka Frkića Ljuca postaje hotel s četiri zvjezdice škola (Foto: Tris)

Zgrada škole koja je nosila ime narodnog heroja Roka Frkića Ljuca postaje hotel s četiri zvjezdice (Foto: Tris)

Tvrtka Djelo d.o.o., vlasnik lanca maloprodaje, u središtu Tisnog otvara hotel visoke kategorije s 32 sobe. Novi tišnjanski hotel uređuje se u zgradi Stare škole na središnjem i najvećem mjesnom trgu Rudina.

Na današnjoj konferenciji Djela d.o.o. i Općine Tisno,  načelnik Ivan Klarin najavio je kako će Općinskom vijeću predložiti izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja i glavnog prostornog plana kako bi investicija mogla krenuti u listopadu ove godine i kako bi hotel primio prve goste u sezoni 2018. godine.

– U ruševnoj zgradi, koja od preseljenja Osnovne škole Vjekoslava Kaleba na Luku već gotovo 20 godina propada, radit će se mali obiteljski hotel, koji i nije tako mali za prilike naše općine i otoka. Kao čelnika jedinice lokalne samouprave jako me veseli kad se netko odluči na ovakvo ulaganje, jer njime naša općina u turističkom smislu dobija jednu dodanu vrijednost. Stoga će Općina pratiti ovaj projekt izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja i glavnog plana prostornog uređenja.  Posebno me veseli što je na području naše općine u zamahu gradnja kvalitetnijeg turističkog smještaja – rekao je načelnik Ivan Klarin, podsjetivši kako i hotel Borovnik dograđuje i adaptira svoje kapacitete kako bi podigao kategorizaciju s tri na četiri zvjezdice, što je Općina također pratila izmjenama prostornog plana.

Izvršni direktor tvrtke Djelo d.o.o. Tedi Slamić je kazao kako su se na investiciju u Tisnom odlučili zbog  potpore koju imaju od strane lokalne zajednice.

Konferencija za novinare Djela d.o.o. i Općine Tisno (Foto: Tris)

Sama zgrada stare škole nije pod konzervatorskom zaštitom, ali je stara jezgra mjesta u kojoj se nalazi zaštićena cjelina. Stoga se njenom prenamjenom u hotel s četiri zvjezdice neće mijenjati vanjski izgled, već će u prizemlju biti uređeni recepcija, kafić i restoran, na katovima će biti 20 soba. Novogradnja će biti aneks iza postojeće  zgrade, s još 12 soba. Zgrada stare škole je sagrađena neposredno pred Drugi svjetski rat. Tišnjanin Roko Meštrov, koji je tada bio trgovac u Celju, sagradio ju je kako bi u njoj otvorio tvornicu tjestenine. Međutim, rat mu je poremetio poslovne planove. Nova ‘narodna’ vlast, najblaže rečeno, nije imala razumijevanja za slobodno poduzetnišvo, te je zgrada nacionalizirana. Tišnjanska osnovna škola srušena je u savezničkom bombardiranju 16. kolovoza 1944. godine i na njenom mjestu danas je Trg Šime Vlašića. Škola je od ’45. do ’50. godine djelovala u nacionaliziranoj kući Marice Salamun, da bi 1950. uselila u nesuđenu tvornicu tjestenine Roka Meštrova.  Nosila je ime narodnog heroja Roka Frkića Ljuca, čija se bista i danas nalazi na Rudini, u parkiću ispred Lučke kapetanije. Godine 1997. škola je preseljena na današnje mjesto na Luci, a zgrada na Rudini je vraćena obitelji Meštrov. Do danas je tražila novi namjenu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI