Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
GRAĐANI / UKRATKO
Prosvjed protiv “kriminaliziranja” solidarnosti

Prosvjed protiv “kriminaliziranja” solidarnosti

Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije/Foto:Facebook Inicijativa Dobrodošli!

Centar za mirovne studije i Inicijativa “Dobrodošli!” održali su pred Saborom prosvjed protiv izmjene Zakona o strancima za koji smatraju kako kriminalizira solidarnost.

– Želimo još jednom upozoriti na najnovije izmjene Zakona o strancima kojim se proširuju dosadašnje već postojeće odredbe o kažnjavanju pomaganja strancima prilikom nezakonitog prelaska granice, boravka ili tranzita- kazala je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.
Naime novim odredbama Zakona o strancima, uz pomaganje, želi se kriminializirati i pokušaj pomaganja, navela je Kranjec te dodala kako je nakon provedene javne rasprave o Zakonu, MUP je unio neke iznimne situacije u kojima se to pomaganje neće kažnjavati, a to je u slučajevima spašavanja života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanja hitne medicinske pomoći i pružanja humanitarne pomoći prema posebnim propisima.
-Smatramo kako je MUP time išao u smjeru da dekriminalizira određena pomaganja međutim smatramo da takva odredba nije dovoljno precizna i nije jasna. Odnosno podložna je vrlo širokoj interpretaciji. Ovim prosvjedom pozivamo i MUP i zastupnike da tu odredbu definiraju na način da je jasno da nijedna osoba koja želi pomoći neće biti kažnjena zato što su to učinili bez da su prije toga provjerili dokumente i utvrdili identitet i dozvolu boravka te osobe – poručila je Kranjec.
Dodala je kako je Centar za mirovne studije MUP-u predložio da se od kaznene odgovornosti izuzme svako ono pomaganje koje ne rezultira materijalnom ili financijskom dobrobiti: – Odnosno pomaganje iz kojeg je jasno da proizlati iz nekih moralnih i humanitarnih principa. Želimo da nikome ne bude onemogućeno pružiti pomoć, da ne kriminaliziramo solidarnost i da ne šaljemo poruku građanima da ukoliko su solidarni i pomažu drugim osobama da će za to biti kažnjeni.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI