Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
FAIRPRESS
(Foto: pixabay.com)

Zbog sumnjivog zakupa reklama na rasvjetnim stupovima, unutarnja kontrola pokrenula istragu u Hrvatskim cestama

(Foto: pixabay.com)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Foto: pixabay.com)

(Foto: pixabay.com)

Piše: Tina Disopra, Fairpress.eu

Početkom studenoga ove godine na dvjesto rasvjetnih stupova koji se nalaze uz državnu cestu D8 od Solina do Stobreča, postavljeni su reklamni panoi. Imajući u vidu da se radi o ne baš zanemarivim iznosima najma (na svakom stupu su četiri oglasne površine, od kojih najam svake stoji oko tisuću kuna), redakcija Fairpressa pokušala je od Hrvatskih cesta d.o.o. saznati nešto više, pa smo im tako postavili upite vezane za koncesionara, cijenu najma, uvjete, kao i standardno pitanje – po kojem je kriteriju taj posao i kome dodijeljen. Na upit poslan sredinom studenoga Službi za odnose s javnošću Hrvatskih cesta d.o.o. nikada nije stigao odgovor, reakcija je uslijedila tek naknadno, nakon što smo isti upit ponovili u zahtjevu za pristupom informacijama. U odgovoru koji potpisuje službenica za informiranje, stajalo je kako natječaj za dodjelu koncesije za reklamne panoe na rasvjetnim stupovima nije ni raspisan, budući da su “bile primijenjene odredbe Zakona o cestama i Pravilnika o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti na javnoj cesti”. Nadalje je stajalo kako su ugovori sklopljeni “izravnim ugovaranjem, temeljem zahtjeva stranke, a za što je potrebno, uz ostalu dokumentaciju, prethodno pribaviti suglasnost (posebne uvjete) nadležne tehničke ispostave Hrvatskih cesta d.o.o.”

U dopisu službenice za informiranje nije bilo ni riječi o vrijednosti ugovora, vremenskom roku na koji su ugovori sklopljeni (posao su u konačnici dobile tri splitske tvrtke), kao ni o kriterijima dodjele reklamnih panoa tim tvrtkama. No, unutarnja kontrola Hrvatskih cesta d.o.o. kako nam je službeno potvrđeno, ispitat će čitav slučaj:

Odlukom Uprave Društva pokrenut je postupak unutarnje kontrole kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti u postupanju pri sklapanju ugovora o postavljanju reklamnih ploča uz predmetnu dionicu.

Prema javno dostupnim podacima, tj. cjenicima tvrtki koje se bave oglašavanjem, prosječne cijene najma oglasnog prostora jednog rasvjetnog stupa kreću se oko dvije tisuće kuna. Pomnoži li se taj iznos sa dvjesta stupova, koliko ih ima na dionici te ceste od Solina do Stobreča, mjesečni iznos stoji oko 400 tisuća kuna. Ugovorom na šest mjeseci cifra se penje na nešto manje od dva i pol milijuna, dok bi godišnji najam po toj računici stajao 4 milijuna i 800 tisuća kuna. Na pitanje zbog čega je čitav posao dodijeljen bez natječaja, u konačnici će odgovoriti unutarnja kontrola Hrvatskih cesta.

Donacija HDZ-u

Za to vrijeme, Fairpress.eu pozabavio se javnim nabavama i prethodnim poslovnim odnosima tog državnog poduzeća, čiji su glavni partneri i klijenti uglavnom dobivali poslove po političkom ključu, a neki od njih (uz nekadašnje čelnike Hrvatskih cesta) obuhvaćeni su istragama, ali i optužnicama.

Pretraživanjem baze ugovora javne nabave Integrityobservers.eu, Hrvatske ceste d.o.o. u razdoblju od 2012. do danas, vidljivo je da najviše (91) sklopljen ugovor ukupne vrijednosti od 63 milijuna i 992.055,18 kuna imaju s Institutom IGH d.d. Francusko-varaždinski Colas Hrvatska (nekadašnja Cesta Varaždin d.d.) s državnim poduzećem za ceste potpisao je u tom razdoblju 24 ugovora vrijedna čak 214 milijuna i 743.722,29 kuna. Hidroelektra niskogradnja d.d. dobila je deset ugovora vrijednih nešto manje od 32 milijuna, dok je Osijek koteks d.d. za Hrvatske ceste u posljednjih pet godina odradio poslove u vrijednosti od 16 i pol milijuna kuna. (Kad je u pitanju Osijek Koteks d.d., nije zgorega napomenuti kako je ta tvrtka 2010. godine donirala pedeset tisuća kuna HDZ-u, da bi njegova sestrinska firma KAPPA d.o.o. istoj stranci 2011. godine uplatila osamdeset tisuća kuna).

Poduzeće za ceste Split d.d. također je jedan od uspješnijih ponuditelja kad govorimo o radovima za Hrvatske ceste d.o.o., a ta je tvrtka sa sjedištem u Dugopolju, koja je sada dio grupacije Strabag, bila izvođač radova vrijednih 80 milijuna kuna.

Poslovanjem austrijskog konzorcija Strabag, koji je u posljednjem desetljeću ostvario vrlo unosne poslove u hrvatskoj cestogradnji, bavili su se Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i austrijsko državno odvjetništvo. Naime, nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar USKOK-ovim istražiteljima u istrazi oko slučaja Remorker ispričao je kako je 2009. godine u Strabagovu bečkom sjedištu (Strabag i hrvatska vlada tada su bili suvlasnici tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj) dogovoren mito za izgradnju zadarske luke Gaženica. Preciznije, Sapunar je posvjedočio kako je famozni državni tajnik resornog ministra Božidara Kalmete, Zdravko Livaković, sa članom Strabagove Uprave Rolandom Jureckom, “pogodio” gradnju Gaženice u zamjenu za proviziju. Tog dana Livaković i Jurecka načelno su se dogovorili da će natječaj biti namješten za Strabag, nakon čega je iz te tvrtke izvučeno ukupno milijun kuna provizije, potvrdio je Sapunar istražiteljima.

USKOK-ova optužnica

A protiv nekadašnjeg ministra prometa, moćnog zadarskog političara Božidara Kalmete, sredinom studenoga ove godine Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu u tzv. slučaju Remorker. Zadarskog gradonačelnika, skupa sa još 12 osoba, USKOK tereti zbog povezivanja zaposlenika i dužnosnika iz Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), kao i da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Kao sudionici, u optužnici se spominju bivši čelnici HAC-a i HC-a Stjepko Boban i nekoliko odgovornih iz tvrtke Viadukt, koja je također bila jedan od uspješnijih ponuditelja na natječajima Hrvatskih cesta d.o.o.

Ako je suditi po detalju s početka priče – istrazi unutarnje kontrole Hrvatskih cesta d.o.o. koja je pokrenuta da bi se utvrdilo je li pri dodjeli oglasnog prostora na rasvjetnim stupovima bilo nepravilnosti, čini se da trenutno postoji volja da se unutar državnog poduzeća za ceste uvede barem malo reda. No, to će na kraju ipak pokazati rezultati interne istrage, kao i daljnji postupci vodećih ljudi u Hrvatskim cestama. Do sada su se time bavili samo policija i državno odvjetništvo.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI