Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
FAIRPRESS
(Screenshot Vugrinec d.o.o./zapresic.hr)

Zaprešićki gazda:
Milijunske ugovore poduzetniku Ivici Vugrincu ni Todorić nije uspio preoteti

(Screenshot Vugrinec d.o.o./zapresic.hr)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Screenshot Vugrinec d.o.o./zapresic.hr)

(Screenshot Vugrinec d.o.o./zapresic.hr)

Piše: Darko Markušić, Fairpress.eu

I dok se nepravilnosti na javnim natječajima najčešće pojavljuju prilikom građevinskih radova ili kupovine automobila, nabavke prehrambenih proizvoda obično privlače manje pažnje. Na žalost, to ne znači da su imune na nepravilnosti.

Na primjeru Grada Zaprešića i javne nabave mesa i mesnih proizvoda za dječje vrtiće i osnovne škole na području Zaprešića, treba istaknuti nekoliko nelogičnosti koje opravdano bude sumnju u legitimnost, ali i legalnost cijelog procesa javne nabave u tom slučaju. Ili pak, najblaže rečeno, u transparentnost cijelog procesa javne nabave.

Naime, prema podacima baze podataka Integrityobservers.eu, Grad Zaprešić je s tvrtkom Vugrinec d.o.o. iz Dubravica, općine u blizini Zaprešića redovito zaključivao ugovore o nabavi mesa, mesnih proizvoda i ribe za osnovne škole i dječje vrtiće na području Grada Zaprešića. U ožujku 2013. u otvorenom postupku javne nabave prema kriteriju najniže cijene posao je između dva ponuditelja dobila tvrtka Ivice Vugrineca. Posao je zajedno s porezom na dodanu vrijednost bio vrijedan 965.875 kuna ili 34.125 kuna manje od procijenjene vrijednosti.

Prema podacima portala Integrityobservers.eu, tvrtka Vugrinec isti je posao dobila i u travnju 2015., također u otvorenom postupku javne nabave prema kriteriju najniže cijene, ali ovoga puta kao jedini ponuditelj, dakle bez valjane konkurencije. Posao je bio vrijedan 980.591,75 kuna s PDV-om ili 19.408,25 kuna manje od procijenjene vrijednosti posla. Vugrinec d.o.o., nadalje, i u svibnju 2016. s Gradom Zaprešićem zaključuje sličan ugovor o opskrbi mesa, mesnih proizvoda i ribe osnovnih škola i dječjih vrtića na području Zaprešića. Tvrtka Vugrinec d.o.o. ponovno posao osvaja u otvorenom postupku javne nabave prema kriteriju najniže cijene. Grad Zaprešić ponovno, između dvije ponude, izabire tvrtku Vugrinec d.o.o., a posao je vrijedan 1.039.654,88 kuna s PDV-om ili 85.345 kuna manje od procijenjene vrijednosti.

Gdje je ugovor?

Prema podacima portala Integrityobservers.eu, tvrtka Vugrinec d.o.o. od 2013. s Gradom Zaprešićem je zaključila ukupno tri ugovora u ukupnoj vrijednosti od 2,986 milijuna kuna. Međutim, na internetskim stranicama Grada Zaprešića gdje su objavljeni svi zaključeni ugovori s poslovnim subjektima, ovi se ugovori na prvi pogled uopće ne nalaze. Prema pojedinačnom popisu ugovora za pojedine godine, Grad Zaprešić nije zaključio nijedan ugovor s tvrtkom Vugrinec u 2013. i 2015. godini. S druge strane, u popisu ugovora za 2014. godinu objavljenom na internetskim stranicama Grada Zaprešića, navodi se potpisani ugovor s tvrtkom Vugrinec d.o.o. o nabavi mesa i mesnih proizvoda za dječje vrtiće i osnovne škole u Zaprešiću u vrijednosti od 991.067,50 kuna s PDV-om. Taj ugovor, međutim, nedostaje u bazi portala Integrityobservers.eu. Zbog čega taj posao nije objavljen u Narodnim novinama, ostaje pitanje za nadležne institucije.

Ukupno, dakle, Grad Zaprešić je u četiri godine zaključio s tvrtkom Vugrinec četiri ugovora u vrijednosti od gotovo 3,98 milijuna kuna, odnosno gotovo milijun kuna godišnje. Ako tome pridodamo i ugovor iz 2012. u vrijednosti od 996.874 kune s PDV-om, dolazimo do poslova tvrtke Vugrinec od gotovo 4,98 milijuna kuna tijekom pet godina u Gradu Zaprešiću.

Ružica Žarko, viša stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Zaprešića, ne navodi koliko je ugovora ukupno Grad Zaprešić zaključio s tvrtkom Vugrinec. No u pisanom odgovoru Ružica Žarko, glasnogovornica Grada Zaprešića, ističe kako su “svi ugovori od 2012. zaključeni temeljem provedenih postupaka sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Svi postupci javno su objavljeni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave, pa kako je riječ o otvorenim postupcima javne nabave, svi su se zainteresirani gospodarski subjekti mogli javiti na javna nadmetanja.”

Elektronički oglasnik je javno glasilo pod nadzorom Uprave za javnu nabavu, te Ministarstva gospodarstva. Nikakvih nepravilnosti prilikom objava za nabavu mesa i mesnih prerađevina, u postupcima koje je objavljivao Grad Zaprešić, nije bilo, niti smo na takve upozoravani s njihove strane“, tvrdi glasnogovornica Grada Zaprešića.

Meso za Zoološki vrt

Nadalje, ističe kako je “neistinit podatak da ugovor iz 2014. nije objavljen putem Elektroničkog postupka javne nabave, jer je Grad Zaprešić u obvezi do 31. ožujka svake godine izraditi Izvješće o javnoj nabavi, koje bi pokazalo neusklađenost unesenih i izlaznih podataka”. Glasnogovornica Grada Zaprešića tvrdi da su svi podaci u ugovorima s tvrtkom Vugrinec uneseni u Registar ugovora.  Uistinu, na web stranicama Grada Zaprešića postoji i jedinstveni registar svih ugovora za proteklo trogodišnje razdoblje, koji se odgovarajuće ažurira, no prilično je dobro skriven i potrebno je detaljno pretražiti internetske stranice Grada Zaprešića da bi se dobio uvid u te podatke. Puno su dostupniji pregledi zaključenih ugovora za pojedine godine, koji su očigledno nepotpuni i u neskladu s Registrom svih ugovora u trogodišnjem razdoblju.

Inače, vlasnik tvrtke Vugrinec d.o.o. je Ivica Vugrinec, ujedno i vlasnik tvrtke Golubovečki kamenolomi i suvlasnik Sutla prometa. Tvrtka Vugrinec d.o.o. iz Dubravica (Kraj Gornji), ostvarila je u 2015. prihod od 45,96 milijuna kuna i neto dobit od gotovo 2,65 milijuna kuna. Prihod je na godišnji razini porastao gotovo pet posto, a neto dobit tvrtke porasla je u odnosu na 2014. gotovo 65 posto, dok tvrtka iz godine u godinu ostvaruje kontinuirani porast prihoda. Tvrtka zapošljava 35 radnika. Golubovečki kamenolomi također ostvaruju sličan prihod – 49,36 milijuna kuna u 2015. i neto dobit od 225.900 kuna, a zapošljavaju 78 radnika.

Osim toga, tvrtka Ivice Vugrineca jedan je od glavnih opskrbljivača mesom i mesnim prerađevinama zagrebačkih domova za starije i nemoćne osobe, a opskrbljuje mesom i Zoološki vrt Grada Zagreba, zatvore, bolnice i Hrvatsku poštu.

Ivica Vugrinec očigledno je jedan od rijetkih poduzetnika kojemu posao nije uspio oduzeti ni najmoćniji poduzetnik Ivica Todorić. Naime, junak dokumentarnog filma Gazda nije uspio niti na javnom natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih pobijediti Vugrinca. Todorićev PIK Vrbovec ugovorio je s tadašnjom ministricom Bernardicom Juretić u travnju isporuku svježeg mesa za potrebe domova socijalne skrbi za područje Osijeka i Rijeke, dok je za područje Zagreba posao vrijedan 2,93 milijuna kuna, uključujući PDV, dobila tvrtka Vugrinec d.o.o. ponudivši nižu cijenu. Agrokorove tvrtke time su nastavile s milijunskim poslovima opskrbe ustanova socijalne skrbi, o čemu je Fairpress i ranije pisao.

Ni lijevo ni desno

Koliko je činjenica da se radi o lokalnoj tvrtki utjecala na odluku gradskih vlasti Zaprešića pri odlučivanju o opskrbi vrtića i škola ne znamo, kao što ne znamo ni je li tvrtki Vugrinec dodatne bodove ipak donijela bliskost njezinog vlasnika sa HDZ-om, budući da je tijekom devedesetih bio i član Poglavarstva Općine Dubravica. Iz ureda gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka (HDZ), koji tu dužnost obnaša još od 2006. godine, a ujedno je i predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske, ističu da „ne postoji politička povezanost s obzirom da su svi postupci javne nabave otvoreni, a nadmetanja omogućena svima zainteresiranima“.

Ivica Vugrinec, vlasnik i direktor tvrtke Vugrinec d.o.o. u telefonskom razgovoru ističe da je „njegova tvrtka sve spomenute poslove od Grada Zaprešića dobila na javnom natječaju”. Tvrtka Vugrinec, kaže, „jedna je od najboljih u branši, ima dobre zaposlenike i kvalitetne mesne proizvode i zato dobiva poslove. Zaposlenici tvrtke zaduženi za to pišu dokumentaciju i javljaju se na natječaje, ja osobno nemam s time ništa“, tvrdi Ivica Vugrinec. On isključuje i bilo kakvu mogućnost pogodovanja njegovim tvrtkama od strane Grada Zaprešića. „Nikad“, kaže, „od njega nitko nije tražio mito, niti bi ga on dao, a samo zahvaljujući kvalitetnim proizvodima na natječajima pobjeđuje i Agrokorove PIK-ove“.

Ako svi ugovori zaključeni s Gradom Zaprešićem nisu pravilno arhivirani, odnosno navedeni na njihovim web stranicama ili u registrima, kaže Vugrinec, “to nije krivica moje tvrtke već ljudi koji rade u gradskoj upravi”.

Kada su u pitanju poslovi s Gradom Zaprešićem, ističe Vugrinec, nitko se na te javne natječaje nije žalio, niti ih je osporavao, a to što katkad nema konkurencije, odnosno jedini je ponuditelj, tumači vlastitom kvalitetom i činjenicom da su brojne tvrtke proizvođači mesa u međuvremenu propali.

Ivica Vugrinec velik broj poslova tvrtke dobivenih na javnim natječajima pojašnjava borbom za preživljavanje, za prihode i isplatu plaća svojim radnicima. Napominje da je iz tih razloga postao  i selektivan i manje radi za one, poput bolnica, koji otežu s plaćanjem i kasne s isplatom godinu dana ili više.

Vugrinec tvrdi i da nema veze ni s jednom opcijom, ni lijevom niti desnom, a tek nakon što smo ga na to podsjetili, priznaje da je devedesetih bio član Poglavarstva Općine Dubravica u dva mandata dok je općinom vladao HDZ, ali – kako kaže – kao nestranački kandidat. Iako je prvo rekao da nikad nije donirao novac nikome, prisjetio se kako je tada ipak donirao novac pojedinim kandidatima na lokalnoj razini.

eu-banner

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI