Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
WWF: Ovog Badnjaka darujte moru i pažljivo birajte koju ribu kupujete

WWF:
Ovog Badnjaka darujte moru i pažljivo birajte koju ribu kupujete

 

bakalar

Riblja jela na blagdanskom jelovniku imaju tradiciju u Hrvatskoj. No je li odgovoran izbor proizvoda iz ribarstva uopće moguć u vrijeme kada su gotovo sva svjetska mora i oceani izlovljeni? WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) upozorava kako je 93 % procijenjenih ribljih stokova u Mediteranu prelovljeno, a na svjetskoj se razini 31 % ribljih stokova prekomjerno lovi. No ističu prelov se može zaustaviti i nude savjete kako odgovornom kupnjom utjecati na obnovu ribljeg fonda u svjetskim morima.

“Svatko može dati svoj doprinos poboljšanju stanja u morima bez odricanja od ribljeg obroka. Odgovorna kupnja je ono što čini razliku”, kaže Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF Adriji.
Nažalost, dodaje, izbor proizvoda  iz ribarstva koji dolaze iz održivih izvora predstavlja izazov za mnoge potrošače jer ih u Hrvatskoj nije lako pronaći ili kupci teško prepoznaju oznake kojima su takvi proizvodi označeni.
Zbog toga je WWF objavio vodič za kupnju proizvoda iz ribarstva www.kojuribukupiti.org koji nudi jednostavno rješenje i lakše snalaženje prilikom odabira ribljeg jela. Optimiziran za mobilne uređaje, vodič je praktičan prilikom odluke o kupnji u trgovini ili ribarnici. Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta pomoći će potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom odabira ribe koja se na njemu nalazi.
Kako bi riblja večera uoči Božića bila održiva, WWF preporučuje: izaberite lokalne i organske proizvode iz ribarstva. Također, MSC i ASC oznake označuju proizvode iz ribarstva koji su ulovljeni na održiv odnosno uzgojeni na odgovoran način.

grafika

Više od polovine proizvoda iz ribarstva koje kupujete dolazi iz zemalja u razvoju

Europska unija najveći je uvoznik ribe i ostalih proizvoda iz ribarstva u svijetu, a više od polovine te ribe uvezeno je iz azijskih, afričkih i ostalih zemalja u razvoju gdje mnoge lokalne zajednice ovise o ribarstvu kako bi preživjele. Na svjetskoj razini riba i proizvodi iz ribarstva proizvodi su kojima se najviše trguje! Čak 800 milijuna ljudi ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda za svoje obitelji. Većina njih živi u zemljama u razvoju.
WWF-ov cilj je podizanje svijesti ne samo o ekološkom utjecaju naše potrošnje proizvoda iz ribarstva, nego i društvenog utjecaja:
“Riba je izvor prihoda i hrane za više od 800 milijuna ljudi diljem svijeta od kojih većina živi u zemljama u razvoju. Naš odabir održivih proizvoda iz ribarstva podržava prirodu i ljude “, poručuje Danijel Kanski iz WWF-a.

Svatko od nas godišnje u prosjeku pojede 20 kg ribe što je skoro dvostruko više nego prije 50 godina

No dosegli smo razinu na kojoj su ugroženi morski ekosustavi i mnoge lokalne zajednice, ponajprije u zemljama u razvoju. Prelov je postao druga najveća prijetnja našim oceanima i morima nakon klimatskih promjena i uskoro bi se moglo desiti da više nema ribe koju bismo lovili, uzgajali ili jeli. WWF navodi kako je 93 % procijenjenih ribljih stokova u Mediteranu je prelovljeno, a na svjetskoj razini  31 % ribljih stokova prekomjerno se lovi. No, ističu prelov se može zaustaviti, a na obnovu ribljih vrsta u morima možemo utjecati.

Svi smo povezani i zajedno možemo promijeniti stvari

U vodiču svom vodiču, www.kojuribukupiti.org, WWF nudi konkretne savjete kako odgovornom kupnjom utjecati na obnovu ribljeg fonda:
Nemojte jesti nedoraslu ribu-Riba koja je manja od određene veličine još nije odrasla i još se nije stigla razmnožiti. Pitajte svog trgovca ribom da provjeri kupujete li odraslu ribu. Na taj ćete način pomoći da se mora popune.
Iskušajte raznolikost-Raznolikošću u potrošnji proizvoda iz ribarstva osigurava se uravnotežen pritisak na morske resurse. Bioraznolikošću se jačaju ekosustavi. Uvođenje raznolikosti u vašu potrošnju zabavno je i pomaže morima i oceanima!
Provjeravajte oznake-U EU-u je vaše zakonsko pravo znati puni naziv proizvoda koji kupujete, odakle dolazi, na koji način je ulovljen ili uzgojen te je li svjež ili odmrznut. Ako oznake nema, pitajte. Ako ne dobijete odgovor, ne kupujte.
“U svjetskom gospodarstvu naši svakodnevni odabiri proizvoda iz ribarstva uvelike utječu na morske resurse i ljude, čak i nadaleko. Prelov u cilju zadovoljavanja veće potražnje predstavlja veliku prijetnju pa vlade i ribarski sektor rade na tome da to spriječe. U međuvremenu se kao potrošači ne morate odreći svojih prženih ribica. Ono što možete učiniti jest paziti da podupirete održive proizvode iz ribarstva koji su bili ulovljeni na način kojim će se očuvati riblji stokovi i ljudi koji o njima ovise”, poruka je WWF-a uoči blagdana.

riba2

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI