Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
FAIRPRESS
Vedran Tkalec (Fairpress/privatna fotovrafija)

Vedran Tkalec (Glas Podravine i Prigorja):
Moja ostavka je rezultat pritiska od strane v.d. gradonačelnika Koprivnice

Vedran Tkalec (Fairpress/privatna fotovrafija)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Vedran Tkalec (Fairpress/privatna fotovrafija)

Vedran Tkalec (Fairpress/privatna fotovrafija)

Piše: Ana Gavranić, Fairpress.eu

Glavni urednik Glasa Podravine i Prigorja, Vedran Tkalec podnio je 12. prosinca ove godine ostavku i time upozorio kako stvari funkcioniraju u Koprivnici, kada je u pitanju kontrola medija. “Naime, odluka, teška, ali i jedina moralna, rezultat je pritiska od strane v.d. gradonačelnika, koji je proteklih dana/tjedana/mjeseci razmišljao kako stati na kraj mladom, nadobudnom novinaru, koji je u nekoliko navrata pokazao kako zna “ubosti na pravo mjesto””, objavio je Tkalec na svom Facebook profilu.
Tkalec je za Fairpress kazao da je gotovo svaki kritički tekst o gradskoj upravi, svako propitkivanje odluka gradskih čelnika i slične stvari, izazivalo nezadovoljstvo kod v.d. gradonačelnika Jakšića.
– I on je to nezadovoljstvo jasno pokazivao, naravno, ne meni, već drugim osobama, no sve to dolazilo je i do mojih ušiju. To traje već godinu dana, a nedavno je, prije otprilike desetak dana, u razgovoru s jednom osobom tražio rješenje kako da me makne s prvih 6-8 stranica, točnije s dijela novina u kojem se piše uglavnom o političkim temama. To je bila kap koja je prelila čašu i odlučio sam reagirati… Što se tiče pritiska na kolege iz redakcija, koliko znam nije ih bilo, ali konstantno smo radili pod pritiskom, jer financijska situacija u tjedniku nije bajna, što nije ništa neobično kada su u pitanju mediji, i ovisili smo u ugovorima s pojedinim poduzećima, na koje utjecaj ima v.d. gradonačelnik. Mislim da sam time sve rekao. Nisam htio dovoditi u pitanje budućnost jednog od najstarijih tjednika u Hrvatskoj, koji posluje više od šest desetljeća, kao i desetak plaća, i ovo je bila jedina moralna i ispravna odluka, istaknuo je Tkalec.
Fairpress je kontaktirao v.d. gradonačelnika Koprivnice, Mišela Jakšića vezano za navedeni slučaj. – Poštujući slobodu medija ne miješam se u uređivačku politiku niti jednog medija pa tako ni Glasa Podravine, kazao je Jakšić.
Svaki oblik ograničavanja medijskih sloboda u Koprivnici osudila je danas Građanska inicijativa „Koprivnica kakvu zaslužujemo“. “Tiskani mediji i oni elektronički se lako daju kontrolirati i manipulirati preko novca koji se daje za oglase pa tako gradske vlasti, unatoč izjavama čelnika, imaju stvarnu polugu pritiska. Naši lokalni mediji služe objektivnom informiranju, svidjelo se to nekomu ili ne. Ukoliko ne služe toj svrsi vrlo brzo gube čitateljstvo i postaju dodatni teret ionako preopterećenom proračunu. Ostavka glavnog urednika Glasa Podravine dokazuje onaj svojevrsni usklik „Car je gol“. Ono što smo godinama naslućivali – miješanje gradske vlasti u djelovanje koprivničkih medija putem financijske kontrole oglašavanja – sada je izbilo na vidjelo uz javno iznesenu potvrdu sumnje” istaknuto je u priopćenju Građanske inicijative „Koprivnica kakvu zaslužujemo“.
Istaknuli su i kako smatraju da upravna tijela Glasa Podravine trebaju razmotriti ostavku i zajedno s osnivačima tjednika donijeti odluku o ostavci glavnog urednika toga lista te da se nadaju da će se ista odbaciti i da će se Tkalec vratiti na svoje radno mjesto.

eu-banner

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI