Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Večeras dramatična „Posljednja šetnja starom Poljanom“?

Večeras dramatična „Posljednja šetnja starom Poljanom“?

Poljana, dok nije bila parkiralište

Poljana, dok nije bila parkiralište

Kako javljaju iz Grada Šibenika, večeras će se na šibenskoj Poljani, središnjem gradskom trgu ili preciznije rečeno: parkiralištu, održati „Posljednja šetnja starom Poljanom“. Naziv te ‘manifestacije’ zvuči pomalo dramatično, te može izazvati zebnju, a organizatori zapravo žele prošetati po središnjem gradskom parkiralištu prije nego li ovaj trg razlupaju bageri.

Naime, već niz godina u organizaciji neformalne skupine Šibenčana okupljenih kao ‘generacija maturanata iz 1984. godine’ se nastoji podsjetiti na vremena u kojima je taj šibenski trg bio središnje mjesto gradskog života. Tako je bilo stoljećima, dok surovom politikom gradskih vlasti Poljana nije pretvorena u puko parkiralište, lišeno izvorne i jedine logične funkcije. Stoga maturanti iz 1984. jednom godišnje pokušavaju okupiti Šibenčane da se makar jedne večeri u kalendarskoj godini nekoliko sati šetaju ukrug na Poljani, ne bi li podsjetili na neka, po njima, bolja vremena u kojima je Šibenik imao izraženiji građanski identitet. Tako i večeras.
– U organizaciji generacije maturanata iz 1984. godine danas, 27. prosinca 2016., s početkom u 19,00 sati na Poljani održat će se tradicionalna šetnja Šibenčana pod motom „Posljednja šetnja starom Poljanom.“Maturanti generacije ’84. pozivaju sve Šibenčane da im se pridruže kako bi posljednji put prošetali Poljanom uoči najavljenog početka radova na obnovi glavnog gradskog trga. Nakon šetnje maturanti iz ’84. pozivaju sve u perivoj Roberta Visianija na adventski koncert Marijana Bana – stoji u pozivu iz Grada Šibenika na ‘posljednju šetnju’.
Ironično, gradske vlasti izađu u susret nostalgičnim šetačima, pa na par sati jednom u godini očiste parkiralište od automobila, tako da maturanti iz 1984. i njihovi prijatelji imaju gdje šetati.
– Radi organizacije događaja parkiralište „Poljana“ bit će zatvoreno danas od 12,00 do 22,00 sata. Mole se građani da uklone svoje automobile radi nesmetanog odvijanja događaja – kažu.
Negdašnja Poljana u Šibeniku

Negdašnja Poljana u Šibeniku

No čini se kako šetači neko dulje vrijeme neže moći šetati Poljanom, sudeći prema ovoj nejasnoj objavi iz gradske uprave. Već dulje vrijeme se najavljuje početak radova na Poljani kojima bi se na tom mjestu uredilo podzemno parkiralište, no nije javno rečeno kada će ti radovi početi. Trošak tog građevinskog zahvata u srcu grada se procijenjuje na 50 milijuna kuna, te izaziva oprečna mišljenja o opravdanosti. Dok jedni misle kako će podzemno parkiralište ‘spasiti’ šibensku gradsku jezgru, jer će građani radije onda posjećivati središte grada nego trgovačke centre na njegovom rubu, drugi su mišljenja kako će ova glomazna investicija opteretiti džepove građana, te kako bi bila mudrije uložiti znatno manje novca u uređenje parkirališta izvan najužeg centra grada.
Bez obzira tko je u pravu, sigurno je kako će, sudeći prema već viđenoj traljavosti u realizaciji sličnih projekata u Hrvatskoj, ovi radovi mogli potrajati predugo i tako na više godina otežati život u središtu grada (isticalo se kako će radovi potrajati tri godine).
Na žalost, Šibenčani se u to mogu uvjeriti i na primjeru radova na tzv. kružnom toku na Meterizama. Ti će radovi navodno potrajati čitavu godinu dana (dok Japanci desetke kilometara autoceste sagrade u šest dana), pa je teško i zamisliti kakav će prometni kaos to proizvesti tijekom turističke sezone. Zbog nedovoljno promišljene organizacije prometa uokolo gradilišta, prometni čepovi se stvaraju i sad, u zimskim mjesecima, u uvjetima znatno manjeg prometa. O razini odgovornosti u obavljanju radova od javnog interesa govori i slučaj otprije par dana, kada je na tom gradilištu eksplodirala aljkavo ostavljena građevinska mina i zamalo izazvala tragediju.
Inače, gradonačelnik Šibenika Željko Burić odbija teze kako se pošto-poto kreće u radove na Poljani uoči skorih lokalnih izbora, kako bi se pokazalo ‘da se nešto radi’.
Poljana u jednom trenutku kada na njoj nije bilo automobila (foto Tris/J. Krnić)

Poljana u jednom trenutku kada na njoj nije bilo automobila (foto Tris/J. Krnić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI