Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
IZDVOJENO
Udruga Franak: Oni koji su tužili banke zbog kamata, mogu mirno spavati

Udruga Franak:
Oni koji su tužili banke zbog kamata, mogu mirno spavati

udruga franak

Ustavni sud prihvatio je tužbeni zahtjev Udruge Franak odnosno Udruge Potrošač te će na temelju toga sudski proces morati biti ponovljen u dijelu koji se tiče valutne klauzule za švicarski franak (CHF) kod svih osam banaka i u dijelu koji se tiče promjenjive kamatne stope za Sberbank, izjavio je glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić.

Ustavni sud danas je objavio da je djelomično usvojio ustavnu tužbu Udruge Potrošač te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskom franku za sve banke i na osmotuženu Sberbank u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu. U preostalom dijelu ustavna tužba Potrošača je odbijena, kao i ustavne tužbe sedam podnositelja banaka.
“Vrhovni sud morat će svoju reviziju ponoviti u tim dijelovima, a potvrđeno je i onih sedam ništetnih ugovorenih odredaba o kamatnim stopama za sedam banaka. Prema tome, svi dužnici koji su već tužili banke zbog nezakonitih kamatnih stopa mogu mirno spavati, jer je to potvrđeno. Istovremeno su odbijene tužbe sedam banaka kojima su one tražile da se taj dio presude ukine, ali je prihvaćen dio koji se tiče službenog zahtjeva Udruge Franak i prema tome revizija se mora ponoviti”, izjavio je Aleksić, komentirajući na upit Hine odluku Ustavnog suda.

Aleksić ističe da Vrhovni sud mora ispitivati poštenost valutne klauzule za CHF te mora ponovno ispitati poštenost ugovorene promjenjive kamatne stope za Sberbank.

Po njemu, Vrhovni sud može kao krajnji rezultat imati drugačije mišljenje nego što ga je imao kod prvog odlučivanja o reviziji.

“Ako Vrhovni sud potvrdi prvostupanjsku presudu suca Radovana Dobronića, to će značiti da će svi dužnici imati pravo da im se, ukoliko još uvijek imaju kredite u istim bankama, glavnice obračunaju prema početnom tečaju i početnoj kamatnoj stopi i to u kunama. A ukoliko su već refinancirali i otplatili svoje kredite, onda bi banke morale vratiti razliku između onog što je plaćeno i onoga što se trebalo platiti po početnoj kamatnoj stopi i početnom tečaju”, ističe Aleksić, koji očekuje kako će sve biti jasno u u roku od godine dana.

Po njegovim riječima, Vrhovni bi sud trebao uputiti i zahtjev za prethodno pitanje o kompletnom predmetu EU sudu što nije učinio kod odlučivanja o reviziji prvi put, iako je to bio predmet tužbe Udruge Franak.

Aleksić ističe i kako je Ustavni sud utvrdio da je Vrhovni sud imao dvostruka mjerila pa je kod slučaja promjenjive kamatne stope za sedam banaka primjenjivao jedno mjerilo, a drugo mjerilo kod slučaja valutne klauzule CHF i i promjenjive kamatne stope za Sberbank.

“Dakle Ustavni sud nije utvrđivao ispravnost valutne klauzule, ispravnost promjenjive kamatne stope za Sberbank, nego je samo utvrdio da Vrhovni sud nije primijenio pravo onako kako ga je trebalo primijeniti. Opet ostaje na Vrhovnom sudu da odluči o predmetu u onom dijelu za koji je utvrđeno da nije pravilno primijenjeno materijalno pravo”, zaključio je Aleksić.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI