Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
POLITIKA
Ovdje se donose odluke (foto Vlada RH)

U Vladi RH danas odlučuju i o boravku hrvatskih vojnika u drugim državama i obratno

Ovdje se donose odluke (foto Vlada RH)

 Ovdje se donose odluke (foto Vlada RH)

Ovdje se donose odluke (foto Vlada RH)

Na današnjoj 10. sjednici Vlade Republike Hrvatske koju upravo vodi Andrej Plenković (HDZ) ministri između 25 točaka dnevnog reda podižu svoje ruke glasujući za dvije točke koje uređuju neka vojna pitanja između Hrvatske vojske i NATO-a, te, među ostalim, i boravak hrvatskih vojnika u drugim državama i obratno.

Čini se kako to ima veze s najavama kako će Hrvatska sa svojim vojnicima sudjelovati u četiri multinacionalne bojne koje će NATO rasporediti na istoku Europe, kako je to u srpnju u Varšavi izjavio ondašnji ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.
Takvu mogućnost je neizravno potvrdila i predsjednica RH koja je rekla da u Hrvatskoj ‘naravno, očekuje konsenzus, jer to je prije svega naša obveza, naša moralna obveza’.
– Kad ste članica nekog saveza i kad uživate privilegija kao što je kolektivna obrana i činjenica da bi napad na Hrvatsku značio i napad na cijeli NATO, u tom slučaju NATO nama priskočio upomoć – objasnila je tada Grabar Kitarović.
U svakom slučaju, danas se odlučuje o dokumentu nazvanom: Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Memoranduma o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Zapovjedništva Vrhovnog savezničkog zapovjednika za transformaciju kao i Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi u vezi s pružanjem potpore države domaćina za provedbu NATO vojnih aktivnosti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.
– Sklapanje Memoranduma o suglasnosti predstavlja za Republiku Hrvatsku koristan korak u olakšavanju operativnih poslova u vezi s organizacijom i provedbom NATO vođenih vježbi i operacija – ustvrdio je državni tajnik Tomislav Ivić prije nekoliko trenutaka u kratkom obrazloženju ove odluke.
Ministri su digli ruke bez dodatnih pitanja, a Ivić je kazao kako se u Hrvatski sabor ovaj dokument upućuje ‘po hitnom postupku’.
Izgleda kako će današnja odluka biti tek jedna u nizu formalnosti.
Naime, Memorandum o suglasnosti je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao još 8. travnja 2016. u Zagrebu pomoćnik ministra obrane mr. sc. Nikola Brzica, a za Vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga u Europi i za Zapovjedništvo vrhovnog saveznog zapovjednika za transformaciju potpisao je general Werner Freers, načelnik Stožera Kopnene vojske Savezne Republike Njemačke u Monsu, Kraljevina Belgija, 24. svibnja 2016, kako se navodi.
Ilustracija - Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Ilustracija – Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

U tom Memorandumu (vidi ovdje) među ostalim piše kako se definiraju snage koje obje strane daju na raspolaganje u slučaju mogućih vojnih aktivnosti:
Sve komponente NATO-vođenih snaga te PzM ili drugih država koje sudjeluju pod vodstvom NATO-a, uključujući svo osoblje, životinje, materijale i namirnice, zajedno sa svim civilnim komponentama takvih snaga kako je određeno u NATO SOFA-i i Pariškom protokolu. Ovaj pojam također uključuje sve brodove, zrakoplove, vozila, zalihe, opremu i streljivo, kao i sve resurse za prebacivanje zračnih, kopnenih i pomorskih mostova, zajedno s njihovim potpornim službama uključujući ugovarače koji razmještaju ili daju potporu snagama.
Dakako, propisuje se i ‘Civilna i vojna pomoć pružena u miru, izvanrednim situacijama, krizi i sukobu od strane države domaćina savezničkim snagama i organizacijama koje su smještene na, djeluju u ili prolaze kroz državno područje države domaćina, njezine teritorijalne vode ili zračni prostor.’ itd.
Propisuje se i sudjelovanje u NATO vojnim aktivnostima, a koje podrazumijevaju vojne akcije, uključujući vježbe, obuku, pokusne operacije i slične aktivnosti, ili provođenje strateške, taktičke, servisne, obučne ili administrativne vojne misije od strane snaga; postupak vođenja borbe, uključujući napad, kretanje, opskrbu i manevre potrebne za ostvarivanje ciljeva bilo koje bitke ili kampanje.
Vlada RH danas odlučuje i o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke na državnom području druge države (Hrvatsko-njemački sporazum o gostujućim snagama).
Odredbe ove Odluke uspostavljaju dodatna pravila i uređuju različiti aspekti vezani za ulazak, izlazak i privremeni boravak Oružanih snaga Republike Hrvatske na državnom području Savezne Republike Njemačke i Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke na državnom području Republike Hrvatske, kako se ističe.
Među ostalim Sporazumom se propisuje vrsta, opseg i trajanje boravka, uvjeti unošenja, nošenja i iznošenja naoružanja, održavanje javnog reda i sigurnosti, provedba mjera javnog zdravstva, kaznena nadležnost, korištenje telekomunikacija, zaštita okoliša, kopneni, željeznički i zračni promet te rješavanje potraživanja čime će se olakšati provedba uspješne dvostrane suradnje između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u području obrane.
Koga zanima za što to danas naši ministri dižu ruke, a tiče se svih nas, neka to, u miru, pogleda ovdje i ovdje. 
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI