Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Svinjoplikacija (foto youtube)

Svinjaplikacija:
Izvaži prase pametnim telefonom ili tabletom

Svinjoplikacija (foto youtube)
Svinjoplikacija (foto youtube)

Svinjoplikacija (foto youtube)

Od sada se svinje, krmače i praščići više ne moraju penjati na vagu da bi bile izvagane. Od sada je dovoljno da stočar-svinjar ima pametni telefon ili tablet, a svinja ne mora nikuda, prije klanja. Svinjogojac uslika svinju izdaleka, a telefon mu odmah izbaci podatak koliko je svinja teška, recimo: 235,67 kilograma. Na, kako kažu, najvećem svjetskom sajmu opreme za stočarstvo EuroTier 2016 u njemačkom Hannoveru, aplikacija za tablete i pametne telefone PiggyCheck dobila je zlatnu medalju za inovativnost.

– Prodajna težina igra središnju ulogu u optimizaciji prodaje svinja za klanje. PiggyCheck aplikacija koju je razvila tvrtka Meier-Brakenberg je softver koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, te koristi 3D kameru kako bi izmjerio težinu tovne svinje ili dijelova njenog tijela, sve to izravno, bez kontakta, dok svinje ostaju u svojim boksovima za stanovanje. Time se značajno olakšava proces ocjenjivanja tovnih svinja prije klanja – obrazlažu na sajmu inovativnost nagrađene stočarske inovacije PiggyChecka.

Korisnici također mogu izračunati dodatne informacije o težini pojedinih dijelova svinja, kažu inovatori. To znači da svinjogojci mogu točno znati kada ubiti svinju, ako je uzgajaju radi njene noge, odnosno pršuta. Ova informacija se sigurno neće svidjeti udruzi Prijatelji životinja, koji će možda zaključiti kako se radi o običnoj e-svinjariji.
S druge strane, da se PiggyCheck pojavio ranije, možda mnogi Slavonci ne bi otputovali u Irsku.
– Softver se može izvoditi na konvencionalne pametne telefone ili tablete sa 3D kamerama. To stvara jednu sliku ili video sekvence svinja iz fotoaparata od koje onda stvara dubinu slike. Slike se mogu snimiti odozgo, sa strane ili dijagonalno, a podaci o težini životinje se prikazuju čim su slike snimljene – pojašnjavaju kako funkcionira svinjoplikacija ili svinjaplikacija.

 

Ima još: korisnici kojima se ne da čitati podatke o težini svinje mogu informacije dobivati u obliiku semafora.
Odnosno, ako, na primjer, pametni telefon pokaže zeleno svjetlo, to znači da stočar može zaklati svinju.
Ako je crveno na semaforu, svinja nastavlja sa svojim životom.

 

Shema (ilustracija: Meier-Brakenberg)

Shema (ilustracija: Meier-Brakenberg)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI