Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
GRAĐANI
Srđ je naš: Klijentelistička hobotnica s ‘golferima’ Dubrovčanima izvlači novac iz džepova

Srđ je naš:
Klijentelistička hobotnica s ‘golferima’ Dubrovčanima izvlači novac iz džepova

srd1

Građanska incijativa Srđ je naš je danas je u Dubrovniku podsjetila na obećanja investitora tzv. projekta Razvoj golf  iz 2013. godine kako građani neće platiti niti kune za infrastrukturu za projekt na Srđu. Kako su istakli Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš, sada su ta obećanja ozbiljno dovedena u pitanje, pa je opravdano upitati hoće li građani umjesto ništa na kraju platiti – sve. U Dubrovniku su postavili plakate kojima podsjećaju na navode tzv. investitora iz 2013. godine, a koji nedvosmisleno tvrde kako Dubrovčani neće ‘platiti niti jednu kunu’.

– Unatoč činjenici da posljednje dvije godine sudovi mahom proglašavaju nezakonitim odluke na kojima se temelji projekt aparmanizacije Srđa nastavlja se pogodovanje investitoru koje dolazi od predstavnika vlasti. Podsjetimo, 2014. godine nezakonitim je proglašeno povećanje obuhvata zahvata na Srđu sa 100 na 310 hektara, a 2016. godine poništeno je rješenje o prihvatljivosti za okoliš. Iako bi svaka savjesna vlast, koja brine o interesima građana i čuva gradsku imovinu, zastala s bilo kakvim daljnjim postupcima, gradska vlast u Dubrovniku bezočno nastavlja gurati ovaj projekt kao da je njihov. 2013. godine uvjeravali su nas kako će sav trošak infratrukture na Srđu biti trošak investitora –  kaže Đuro Capor, koordinator inicijative Srđ je naš.

Daleko od očiju

Međutim, 2017. godine na razne načine nastoji se potrošiti milijune kuna proračunskih obveznika na izgradnju infrastukture za potrebe apartmanizacije Srđa, upozorava on.
– Daleko od očiju javnosti vode se pregovori o financiranju infrastrukture na Srđu. Ono što je jasno na temelju dosad izdanih dozvola jest kako je investitor u infrastrukturu Grad Dubrovnik, te je grad Dubrovnik onaj koji će platiti, ne samo izgradnju infrastrukture, već i komunalni doprinos. Iz prijedloga proračuna za 2017. kao i iz projekcija za 2018. i 2019. vidljivo je da se iz džepa građana planira izvući 75 milijuna kuna kojima se financira pristupna cesta za privatni projekt apartmanizacije Srđa. Pitanje je koliko će se još naših novaca platiti iz budžeta raznih javnih poduzeća, poput primjerice, Vodovoda Dubrovnik – pita se Capor.

srd2

 

Na problem izvlačenja novca iz javnih tvrtki za potrebe izgradnje infrastrukture na Srđu nadovezao se Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
 – Upravo je Vodovod Dubrovnik najočitiji primjer kako se nastoji prevariti građane i izigrati obećanje iz 2013. godine kako građani neće platiti ništa za infrastrukturu na Srđu. Naime, u srijedu 7. prosinca u hotelu International u Zagrebu održan je sastanak gosp. Dujmovića, direktora Vodovoda Dubrovnik i predstavnika Razvoj golfa. Tema razgovora bio je pronalazak načina kojim bi Vodovod Dubrovnik preuzeo financijske obaveze veće od milijun kuna za infrastrukturu na Srđu, a bez odobrenja gradskog vijeća. Naime, gradonačelnik je ujedno i većinski član skupštine društva Vodovod Dubrovnik. Raspravljalo se o tome vrijedi li ograničenje o preuzimanju obaveza većih od milijun kuna za koje gradonačelnik treba odobrenje gradskog vijeća i kada on nastupa kao član skupštine društva Vodovod. Također, raspravljalo se i o mogućnosti da trošak odobri sam direktor gosp. Dujmović za kojeg navedeno ograničenje ne vrijedi. S predstavnicima investitora dogovoreno je kako je potrebno na neki način “smekšati” protivnike apartmanizacije Srđa – navodi Ćerimagić.

Građani ne smiju mirno spavati

Kako kaže, to se planira učiniti obavezom da Razvoj golf donira Vodovodu Dubrovnik 12 milijuna kuna kojim bi se platilo zacjevljenje vodoopskrbnog tunela ispod Srđa.
– Jedini razlog zbog kojeg se ovo čini jest stvaranje preduvjeta za plaćanje ostale infrastrukture iz javnih sredstava koja se mjeri u stotinama milijuna kuna. Radovi na Srđu, gdje Grad Dubrovnik nastupa kao investitor, ne mogu započeti bez zacjevljenja tunela jer je tako propisano lokacijskom dozvolom. Donacija od 12 milijuna kuna je bacanje prašine u oči građanima i totalna prevara jer nam je 2013. govoreno da će investitor platiti ne samo zacjevljenje tunela već i svu ostalu infrastrukturu. Grad je već počeo preuzimati obaveze izgradnje infrastrukture na Srđu i mi se ovim putem pitamo hoće li na kraju građani platiti sve? – zapitao se Ćeimagić.
Na kraju, inicijative Srđ je naš. poručuju građanima da ne smiju mirno spavati dok im njihovi politički predstavnici i klijentelistička hobotnica u javnim poduzećima u ortakluku s golferima izvlače novac iz džepova.

srdj

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI