Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
SCENA
Remi (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Remi:
Nitko ne progovara o temi izbjeglica iz ženskog kuta viđenja

Remi (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental ostvarila je zanimljivu međunarodnu glazbenu suradnju s francuskom pjevačicom Awa Ly.

Remi (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Remi (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Riječ je o pjesmi naziva “Here” koju je Awa Ly napisala kao reakciju na pomorsku nesreću iz 2013. godine, koja se dogodila blizu talijanskog otoka Lampeduse, a u kojoj je poginulo 366 afričkih imigranata. Ponukana tim incidentom, ali i brojim drugima nesrećama uzrokovanim izbjegličkom krizom, pjesma “Here” nastala je kao poziv u pomoć.
– U projekt sam se uključila na poziv francuske diskografske i publishing kuće Rising Bird Music, koja zastupa parišku pjevačicu Awa Ly. Ideja je bila da se naprave razne verzije pjesme “Here“, a koja govori o izbjegličkim sudbinama u posljednjih nekoliko godina – rekla je Remi za TRIS.
Pjesma ima nekoliko verzija, a prva je nastala tijekom 2015. godine prilikom snimanja albuma “Five and a Feather”, kada je Awa Ly osvarila suradnju sa “starijim bratom” i sunarodnjakom, senegalskim glazbenikom Faadom Freddyjem. U rujnu 2016., Awa Ly je objavila pjesmu „Here”, čiji je spot sniman u Senegalu, a kako je pjesma ostavila dubok utisak na kolege glazbenike diljem svijeta, neki su pozvani da snime svoju verziju pjesme, na materinjem jeziku. Između ostalih, svoju verziju pjesme snimila je i Remi, kao predstavnica hrvatskih glazbenih snaga. Svaki glazbenik uključen u projekt pridonio je novoj verziji pjesme na svoj način, kroz vlastite stihove i strofu koji su pridodani originalnoj verziji pjesme “Here”.

remiftawaly

– Napravila sam svoju verziju pjesme, napisanu iz perspektive žene izbjeglice jer sam shvatila da gotovo nitko ne progovara o toj temi iz ženskog kuta viđenja. Emotivno sam se vezala uz pjesmu jer smatram zdravorazumskim reagirati kako najbolje umijem – pjesmom, i pokušati osvijestiti ljude o problemu izbjeglica –rekla nam je Remi.
Uz Remi, u projekt je uključeno šestero istaknutih glazbenika – Flavia Coelho iz Brazila, Natalia Doco iz Argentine, Pascal Danae s otoka Guadalupe (Karibi), Ben l’Oncle Soul iz Francuske, Roberto Angelini iz Italije, Nawel Ben Kraiem iz Tunisa i Regis Kole iz afričkog Benina.
– Drago mi je što sam dio te hvalevrijedne, humane priče. Nadam se da će moja interpretacija pjesme “Here” dirnuti slušatelje u srce i pomaknuti ih, da se uključe u humanitarna djelovanja za boljitak svih ljudi na planeti, pogotovo sada kad smo svjedoci svirepih i sramotnih događanja u Alepu. Da svatko od nas reagira kako najbolje zna i umije, svijet bi bio ljepše i bolje mjesto za sve – kazala je Remi za kraj.
Poslušajte „Here“:

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI