Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Proračun Šibenika za 2017. godinu pun darova kao da su sljedeće godine izbori!

Proračun Šibenika za 2017. godinu pun darova kao da su sljedeće godine izbori!

sdp-press

Na slici Joško Šupe i Ivan Rajić

Šibenski gradski proračun za 2017. godinu je kao veliko raskošno božićno drvce puno darova kao da su sljedeće godine izbori – ocijenili su SDP-ovi gradski vijećnici Joško Šupe i Ivan Rajić na konferenciji za novinare.

-Proračun je veći za 25 milijuna kuna, a nas je strah da se taj prenapuhani proračun ne uruši zbog plana za TEF ili da ga ne uguši porezna reforma- kazao je Joško Šupe te dodao kako proračun krije  još opasnosti poput nepredviđenih troškova u projektu obnove tvrđave sv. Ivana.
– Zaboravili su dečki jednu stvar, a to je tko snosi trošak uklanjanja antene sa tvrđave, a proračun bi mogao pokleknuti i pod teretom dijela neuplaćenih obveza u državni proračun ili pod nekakvom tužbom -dodao je Šupe.
Prijedlog proračuna Grada Šibenika za 2017. godinu SDP-ovci su ocijenili kao klasičan izborni proračun.
-Slikovito rečeno taj je proračun kao božićno drvce na čijem vrhu, umjesto zvijezde,  piše izbori 2017. U njemu se vidi kako je gradonačelnik odlučio nagraditi i dati kruha svima onima koje je u ove tri godine zapošljavao, a zapošljavalo se po stranačkom i obiteljskom ključu i to nas košta 3,3 milijuna kuna više – istaknuo je Šupe.
Na rashodovnoj strani proračuna, tvrdi Šupe, vidljivo je kako se opet radi tamo gdje je biračko tijelo koje je sklono gradskoj vlasti pa će se “tamo će baciti malo škalje, asfalta, otvoriti koje igralište”.
-Nekome tko probije proračun za 42% , kao kazalište, umjesto da ima nekakve sankcije, dobije nagradu i još više novca. A to je sve rezultat onoga o čemu smo već govorili: da nitko ne može ispuniti što gradonačelnik može obećati. Evidentno je kako ovaj proračun, iako je njegov razvojni dio za 50% veći od ovogodišnjeg, premali da bi se sva ta obećanja ispunila-zaključio je Šupe.
Kritizirao je gradsku vlast i gradonačelnika  jer se u proračunu nisu našla i druga obećanja poput igrališta u Jurasima, uređenja parka u ulici Vladimira Nazora, sustavi odvodnje u Zatonu i Zablaću, proširenje plaže Banj, projekt POS-a.
-Nove bolnice nema kao ni novih gradskih vrtića u Crnici, Brodarici i Meterizama. Nema ni dogradnje Doma za stare i nemoćne, nema prstena garaža i projekta za Dolac kojim bi se spriječilo plavljenje. Umjesto poduzetnika kojima je obećano subvencioniranje kredita, grad sa 1,7 milijuna kuna subvencionira gradska poduzeća Podi i TEF iako je gradonačelnik kazao kako “neće plaćati firme samo da bi radile”- kazao je Šupe pitajući gradsku upravu kojim su se prioritetima vodili pri izradi proračuna.
 – Je li prioritet plaža na Brodarici ili obećani dječji vrtić i sportska dvorana za tamošnju školu. Je li prioritet u Ražinama gradnja novog sportskog igrališta kraj zapuštenog i devastiranog igrališta škole.
No neće vijećnici SDP-a samo kritizirati, kazao je Ivan Rajić, pripremili su niz amandmana na proračun koje će uputiti u ponedjeljak na sjednici Gradskog vijeća Šibenika.
– Ovo je politikantski proračun jer u naseljima i četvrtima u kojima HDZ nema vlast nema niti novaca u proračunu. To je očiti primjer politikanstva kakvog davno nismo vidjeli. Mi u SDP-u smatramo da građani na cijelom području Šibenika imaju pravo na jednake šanse razvoja, a posebno na razvoj komunalne infrastrukture. Zato smo pripremili amandmane u vrijednosti od oko 5 milijuna kuna koji se prije svega odnose na komunalnu infrastrukturu. Sredstava za to ima jer stavka od 9 milijuna kuna za intelektualne usluge u 2017., sigurno može biti manja, a da se istodobno popravi škola u Raslini, krene sa izradom projektne dokumentacije za kanalizacijski sustav Zaton-Raslina, školu u Vrpolju i sportsku dvoranu za školu u Brodarici – kazao je Rajić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI