Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
SCENA
Prodaja vinila nadmašila digitalno skidanje prvi put u povijesti

Prodaja vinila nadmašila digitalno skidanje prvi put u povijesti

Prošloga je tjedna vinil trijumfirao nad mp3 formatom, što se još nije dogodilo otkako zajedno supostoje.

Veliki povratak vinila – oživjeli ga strastveni kolekcionari
Statističke podatke o ovom povijesnom trijumfu vinilne ploče nad mp3 formatom javnosti je na uvid pružila britanska organizacija Entertainment Retailers Association (ERA), otkrivši kako je prošloga tjedna više novca potrošeno upravo na albume na vinilima, nego na one digitalno skinute.
ERA je podastrijela konkretne brojke o prodaji, otkrivši kako je u 48. tjednu 2016. godine na vinile potrošeno 2.4 milijuna, dok je na digitalni download potrošeno 2.1 milijun funta. Ove brojke znatno odudaraju od prošlogodišnjih u isto vrijeme, kada je na vinilne ploče potrošeno tek 1.2 milijuna, dok je digitalni download dosegnuo čak 4.4 milijuna funta prodanih primjeraka.
ERA je ovaj vinilni trijumf ovogodišnje prodaje u odnosu na prošlu godinu pripisala raznim faktorima, poput ovogodišnjeg Record Store Day Black Fridaya, rastuće popularnosti vinila kao božićnog poklona i sve većeg broja prodajnih mjesta na kojima se vinili mogu kupiti, što odnedvno uključuje i velike lance supermarketa poput Sainsburyja i Tescoa.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI