Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
GRAĐANI
Jasenovac - Foto/RNV Arhiva; Dario Gilja

Prilika za neuke:
Izložba o genocidu nad gotovo svim Romima koji su živjeli u NDH

Jasenovac - Foto/RNV Arhiva; Dario Gilja
Jasenovac - Foto/RNV Arhiva; Dario Gilja

Jasenovac – Foto/RNV Arhiva; Dario Gilja

Evo još jedne dobre prilike za neuke i nerazumne da nauče ponešto o povijesti: u petak, 9. 12. 2016., ususret Međunarodnom danu ljudskih prava, Romsko nacionalno vijeće organizira otvorenje izložbe „Porajmos u NDH: genocid nad Romima“. Izložba će biti otvorena u Konferencijskom centru RNV-a u 14 sati te će tamo biti trajno postavljena. Postavljači raznih ploča i spomenika s ustaškim pozdravima moći će, ako posjete izložbu, doznati kako je, uglavnom u Koncentracijskom logoru Jasenovac, ubijeno gotovo cjelokupno romsko stanovništvo koje je živjelo na području ondašnje NDH.

–  Autorica izložbe je Bibijana Papo, povjesničarka, a suradnik na pripremi izložbe je David Dragoljub Orlović. Izložba prati povijest Porajmosa (genocida nad Romima) u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Pružajući uvid u različite vrste povijesnih izvora, nastoji se senzibilizirati posjetitelje prema temi te promovirati aspekt ljudskih prava vezano za sjećanje i genocid nad Romima. Donosi informacije o Romima u jasenovačkom logoru (o muškarcima, ženama i djeci), naredbe vlasti NDH kojima su Romi deportirani u Jasenovac gdje su i likvidirani, biografije počinitelja, svjedočanstva žrtava te informacije o posljedicama genocida na romsku zajednicu i sjećanju nakon Drugog svjetskog rata. Ustaška genocidna politika bila je usmjerena na Srbe, Rome i Židove, djecu, žene i muškarce. Romi su bili ubijani na raznim mjestima i u raznim logorima 1941.-1945., a najveći je broj Roma ubijen u Koncentracijskom logoru Jasenovac. Gotovo cijela romska zajednica s područja NDH stradala je za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Projekt u okviru kojeg je pripremljena  izložba podržalo je Ministarstvo kulture RH – ističu u najavi izložbe na internetskom portalu Romi.hr.
Dodajmo i kako je NDH kojom se i dan danas fasciniraju tobožnji domoljubi, prodala za sitan novac, odnosno prepustila talijanskim fašistima najveći dio Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, te gotovo sve otoke, i na koncu još i Boku kotorsku (vidi Tris).
Jasenovac - Foto/RNV Arhiva; Dario Gilja

Jasenovac – Foto/RNV Arhiva; Dario Gilja

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI