Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Povijesni revizionizam ubire danak: Sad je i Drugi svjetski rat zločinački!?

Povijesni revizionizam ubire danak:
Sad je i Drugi svjetski rat zločinački!?

jasenovac4O spomen-ploči veterana HOS-a usred Jasenovca, i to za ne falit na zgradi dječjeg vrtića, kako bi se “prikladni” pozdrav propalog ustaškog režima “za dom spremni” savladao prije klasične abecede, štošta je zadnjih dana rečeno i napisano. A uglavnom je na djelu bilo plitko političko nadmudrivanje umjesto rezolutnog postupanja u skladu sa zakonom. Ako je javno isticanje fašističkih simbola zakonom zabranjeno, ploča je trebala biti uklonjena.

A ona ne samo da je i dalje na istom mjestu, nego sada već slušamo i sve porazniji eho njezina postavljanja u kojemu se kao meritum više ne problematizira ustaški pozdrav kao dio grba Udruge dragovoljaca HOS-a, nego datum kad je Udruga registrirana, i tko je za to odgovoran, pa se konzekventno tomu odigrava  infantilni politički ping-pong između HDZ-a i SDP-a.  Čak je i Drugi svjetski rat postao zločinački,  a ne oslobodilački. Zbilja jadno.

Šutnja-  odobravanje ili odsustvo stava?

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović o tome se ne želi izjašnjavati, glumi kako to nije njezin posao, a jest svakog dobronamjernog ,civiliziranog građanina. Predsjednik Sabora Božo Petrov mudro šuti jer “nije odavde”, a  premijer Andrej Plenković časti nas ispraznom retorikom kojoj je jedina karakteristika odsustvo bilo kakvog stava.

U pozadini nove “hrvatske šutnje”, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier brani se spasonosnim “otkrićem” da je Udruga dragovoljaca HOS-a , koja je spomen-ploču postavila u Jasenovcu, a čiji grb sadrži ustaško salutiranje “za dom spremni”, registrirana u vrijeme vlade Ivice Račana. Na stranu što to nije istina, jer će SDP-ov bivši ministar uprave, zastupnik Arsen Bauk,  utvrditi kako je registracija obavljena 1998., još u Tuđmanovo doba, ali zar je to odgovor na notornu činjenicu da se kod nas profašistička obilježja nesmetano kočopere u javnom prostoru?!

Čak i da jest HOS-ovo dragovoljačko društvo u Registar udruga upisano u Račanovo vrijeme, to aktualnu vlast ne oslobađa odgovornosti da postupa u skladu sa zakonom i da spomen-ploču palim HOS-ovcima očisti od ustaških simbola. Kao što je svojedobno učinjeno u Splitu, Svetom Roku, Slunju, sa sličnim obilježjima.

Umjesto toga, pokušava se posve izjednačiti simbole poražene ustaške države sa simbolima pobjedničke vojske u Drugom svjetskom ratu, Antu Pavelića koji je hrvatski teritorij rasprodavao, s Josipom Brozom Titom koji je Istru, Rijeku i otoke matici zemlji pripajao. Povijesni revizionizam već ubire svoj danak.

Pavelić i Tito

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović na HOS-ovo spomen obilježje u Jasenovcu uzvraća opaskom kako u Zagrebu imamo Trg maršala Tita, koji jednako vrijeđa potomke tisuća ubijenih u Hudoj jami, ili, njegovu majku jer joj je Tito likvidirao oca i oduzeo imovinu. Tito je s vremenom postao i veći zločinac od Pavelića, crvena petokraka odiozniji simbol bezmalo i od svastike.

I malo, pomalo, povijest je doživjela potpunu reinterpretaciju, pa je danas moguće pročitati čak i sljedeće:

-Hrvatsku se ponovo optužuje za fašizaciju društva, a pojedini članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav traže hitnu sjednicu odbora na temu postavljanja ploče HOS-a u Jasenovcu. Oni isti koji nas stalno opominju da ne gledamo u prošlost, nego u budućnost, stalno nas kada to njima odgovara vraćaju u prošlost. Nisu vjerodostojni u svojim načelima, jer dok napadaju jedan totalitarizam i njegove simbole, u isto vrijeme brane drugi totalitarizam i njegove simbole, pogotovo crvenu zvijezdu petokraku, pod kojom su hrvatskom narodu nanijeta najveća zla u Drugom svjetskom ratu i poraću, a isto se ponovilo i u hrvatskom Domovinskom ratu- napisao je u svom obraćanju premijeru Plenkoviću predsjednik  šibensko-kninskog Županijskog vijeća HSP-a  Tomislav Čolak.

Nema rata bez zločina, ali  sad je već u pitanju i karakter Drugog svjetskog rata, pa za Čolaka, izgleda, nije oslobodilački nego  zločinački!? Hrvatski narod u Drugom svjetskom ratu nije oslobođen od fašističkog i nacističkog okupatora,  valjda misli Čolak, a partizani  s crvenim petokrakama na kapama, kao dio pobjedničke antifašističke koalicije, nisu mu donijeli slobodu, nego su mu nanijeli najveće zlo (?!) A kako su pripadnici JNA u Domovinskom ratu ( 1991.- 1995.) nosili to isto omraženo obilježje, nema spora da je petokraka gora od svastike. Pa gdje to vodi? Ima li zbilja tko razuman da napokon upali svjetlo u ovaj revizionistički mrak ?

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI