Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
FAIRPRESS
Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Pod zaštitom Slavka Linića, SV Group dobio od Fine u pet godina poslove vrijedne 20 milijuna kuna

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Ilustracija (Foto: pixabay.com)

Piše: Darko Markušić, Fairpress.eu

Financijska agencija (Fina) ostvaruje posljednjih godina prihod između 100 i 110 milijuna eura godišnje, tvrtka je u državnom vlasništvu, koja nije proračunski korisnik već prihode ostvaruje na tržištu. Ima između ostaloga važnu ulogu u platnom prometu, postupcima predstečajne nagodbe, kao i ključnu ulogu u postupcima ovrha građana, ali i pravnih subjekata. U posljednjih nekoliko godina jedan od pet najčešćih ugovornih partnera Fine jest zagrebačka informatička tvrtka SV Group d.o.o. sa sjedištem u Albrechtovoj ulici.
Prema podacima portala Integrityobservers.eu, Fina je u razdoblju od 2012. do 2016. sa IT tvrtkom SV Group, samostalno ili (u tri navrata) kao dijelom zajednice ponuditelja zaključila ukupno 14 ugovora u ukupnoj vrijednosti 27,07 milijuna kuna uključujući porez na dodanu vrijednost. Dio novca od tri ugovora gdje je SV Group bio dio zajednice ponuditelja isplaćen je drugim tvrtkama:  TIS – Objektni informacijski sustavi d.o.o., TIS d.o.o. te CROZ d.o.o. Svi ugovori rezultat su otvorenog postupka javne nabave, gdje je formalno prema kriteriju najniže cijene, posao pripao SV Groupu. Međutim, u devet od 14 postupaka javne nabave Fine ili u 64 posto slučajeva SV Group je bio jedini ponuditelj, dakle posao s Finom pripao mu je praktično bez ikakve konkurencije.
Suradnja Fine i SV Groupa odnosi se na nabavu različitih IBM licenci, IT sustava, njihovo održavanje i usluge razvoja.

Ugledni klijenti

Zagrebačka IT tvrtka SV Group dobro je poznata u branši, ima referentnu listu uglednih klijenata u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su brojne banke, Agrokor i tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića, Grad Zagreb, Državni zavod za statistiku, APIS IT d.o.o, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, HŽ Infrastruktura, Hrvatska narodna banka… SV Group uživa neupitan profesionalni ugled, a njezin direktor Slobodan Vajagić (vlasnik je njegova supruga Ljerka) neuobičajeno je samozatajan. Poznavatelji IT sektora ističu kako je čest slučaj da upravo tvrtka koja je drugoj tvrtki ili većem sustavu prodala IT sustav ili licence kasnije godinama dobiva i poslove njihova održavanja, jer se radi o nastavku posla, no isto tako vrlo rijetko se te poslove dobiva glatko na natječaju bez bilo kakve konkurencije. Istina, u tri slučaja radilo se o zajednici ponuditelja, što može značiti da je na taj način izbjegnuta konkurencija, odnosno da je više interesanata za isti posao pronašlo zajednički interes na taj način.
Tvrtka SV Group d.o.o., inače, jedan je od glavnih donatora Socijaldemokratske partije Hrvatske proteklih godina. Prema podacima SDP-a tvrtka obitelji Vajagić godinama je bila jedan od najvećih donatora stranke, dok nakon smjene Slavka Linića iz SDP-a tvrtka SV Group više nije službeno evidentirana među donatorima.
Iz Ureda Uprave Financijske agencije kojoj je od listopada 2016. na čelu predsjednik Uprave Dražen Čović, pisanim putem potvrdili su kako je “Fina sa tvrtkom SV Group d.o.o. iz Zagreba proteklih godina dosta poslovala. U razdoblju od siječnja 2012. do prosinca 2016. sklopljeno je ukupno 14 ugovora u ukupnoj vrijednosti od 16.222.403,87 kuna bez PDV-a”.
To znači sa PDV-om u vrijednosti od 20,278 milijuna kuna.
U odgovoru Uprave Fine, proslijeđenom putem Finine Službe za odnose s javnošću stoji, nadalje, kako je na Fininoj internetskoj stranici objavljen Registar ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma za razdoblje od 1. siječnja 2012. do 30. lipnja 2016. godine, sve sukladno Zakonu o javnoj nabavi, te da Registar sadrži i sve spomenute ugovore, osim jednog u iznosu od 245.512,00 kuna koji je sklopljen 29. srpnja 2016. godine.

Rast prihoda od 90 posto

Nema objašnjenja zašto tog ugovora u Registru nema, iako je on uredno objavljen u Narodnim novinama i evidentiran u sustavu baze ugovora Integrityobservers.eu.
Tvrtka SV Group, inače, prema podacima Poslovne Hrvatske u 2015. ostvarila je ukupni prihod od gotovo 54 milijuna kuna i neto dobit od 1,765 milijuna kuna. Prihod SV Groupa u 2015. porastao je za čak 90 posto u odnosu na 2014., dok je istodobno neto dobit pala 42 posto. Upravo 2015. godina je za SV Group, prema ostvarenim prihodima i prema podacima Poslovne Hrvatske, bila najuspješnija godina od 2011. Tvrtka, inače, ima 34 zaposlena s prosječnom neto plaćom od 7.975 kuna.
Na pitanje kako u Fini pojašnjavaju činjenicu da je SV Group tako često jedini ponuditelj u postupcima javne nabave gdje dobiva posao, iz Fine odgovaraju kako „otvoreni postupak javne nabave je postupak u kojem temeljem javno objavljenog poziva ponudu mogu dostaviti svi zainteresirani gospodarski subjekti“.
Iz Fine ističu i kako “u niti jednom postupku koji je završio sklapanjem ugovora sa tvrtkom SV Group nije izjavljena žalba, te da su svi ugovoreni poslovi izvršeni na način i u roku kako je ugovoreno, tako da nisu naplaćena jamstva za uredno izvršenje ugovora niti ugovorne kazne.”
Na pitanje ima li činjenica da se radi o značajnom donatoru SDP-u bilo kakve veze s milijunskim ugovorenim poslovima sa Finom, iz Uprave Fine odgovaraju kako “Financijska agencija postupke nabave provodi sukladno Zakonu o javnoj nabavi, bez pogodovanja bilo kojem gospodarskom subjektu.”

Pod kontrolom SDP-a

Ipak, od 14 ugovora, tri su zaključena u 2012., četiri u 2013., jedan u 2014., dva u 2015., te četiri u 2016. godini (dva u siječnju i dva u srpnju). Dakle, najveći dio ugovora zaključen je u vrijeme koalicijske Vlade (SDP-HNS) premijera Zorana Milanovića, dok su na čelu Nadzornog odbora Fine bili Boris Lalovac, odnosno Igor Rađenović. Upravu Fine u to vrijeme činili su Anđelka Buneta, Ivna Šegon (supruga nekadašnjeg kontroverznog pomoćnika ministra financija Slavka Linića Branka Šegona), Željko Pavić i Zlatko Mičetić. Uprava Fine bila je neosporno pod kontrolom SDP-a, ali i velikim utjecajem Slavka Linića kao tadašnjeg ministra financija.
Vlada HDZ-a i Mosta, odnosno Tihomira Oreškovića promijenila je u Fini u svibnju 2016. Nadzorni odbor, kojem je na čelu od sredine ove godine Goran Marić, sadašnji ministar državne imovine, inače član NO-a od svibnja 2016.
Niz telefonskih i pisanih pokušaja putem maila da dobijemo komentar tvrtke SV Group i njezina direktora Slobodana Vajagića o tajni uspjeha u poslovanju s Finom i odnosima sa SDP-om završio je neuspjehom.

eu-banner

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI