Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
IZDVOJENO
Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Papa Franjo:
Božić je postao taoc materijalizma (čestitka)

Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)
Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Papa Franjo voli nogomet (foto Facebook papa Francesco)

Šef katoličke crkve i Vatikana Papa Franjo je noćas na polnoćki u vatikanskoj bazilici sv. Petra na zanimljiv način govorio o današnjem blagdanu Božića, a kojega čestitamo svima koji ga obilježavaju i proslavljaju. Kako prenosi Hina, ali ne i dobar dio naših medija, papa je istaknuo kako je Božić postao taoc materijalizma, te je pozvao katolike da suosjećaju s djecom, a posebno onom koja su žrtve rata i migracija.

Ustvrdio je i da smo u današnjem svijetu često opsjednuti sami sobom, darovima, proslavama, te da nam treba više poniznosti. No to je očigledno i bez njegove potvrde, kada smo svjedoci posvemašnje komercijalizacije i trivijalizacije božićnih blagdana i tzv. adventizacije, koja u nekim gradovima započinje mjesec i pol dana prije kalendarskog 25. prosinca, odnosno 1. siječnja.
– Kad se Isus rodio, od nekih je bio odbačen, dok su drugi prema njemu pokazali ravnodušnost. I danas može postojati takva ravnodušnost, kada Božić postane gozba u kojoj smo mi glavni protagonisti umjesto Isusa, kada se svjetla komercijalizacije nadviju nad Božjom svjetlošću, kada smo zabrinuti za poklone, a istodobno smo hladni prema onima koji su marginalizirani. Zbog takve sklonosti užicima Božić je postao taoc i moramo ga osloboditi –  rekao je Papa okružen zlaćanim predmetima u bazilici svetog Petra.
Potom je pozvao  katolike da suosjećaju sa djecom koja tijekom bombardiranja traže zaklon u podrumima, koja se nalaze na čamcima pretrpanim imigrantima, gladnom djecom koja plaču, djecom koja umjesto igračaka u rukama drže oružje, te koja se nalaze na pločnicima velikih gradova.
Izvjesno je kako značajan dio onih koji se izjašnjavaju kao katolici, odnosno kršćani, danas, na žalost, neće  razumjeti što o njihov katolički šef govori. Mnogi nisu spremni suosjećati niti sa svojom rodbinom i najbližim susjedima, a u značajnoj mjeri nemaju razumijevanja i gaje negativne ne-kršćanske osjećaje i za svoje sugrađane i sunarodnjake drukčijeg materijalnog ili društvenog statusa, te za one koji od njih imaju donekle drukčija religijska ili  svjetonazorska opredjeljenja.
Za kraj evo i prigodnih riječi koje pripisuju govoru na gori Isusa Krista čiji se rođendan obilježava danas:
Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.
Ili:
– Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI