Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
IZDVOJENO
solidarna

Od dna do vrha:
poslovni sektor i ljudska prava u 21. stoljeću

solidarna

logo_smallKako se poslovni sektor može, a koliko se uistinu želi popeti s dna prema vrhu ljestvice zaslužnih za održivost našeg planeta i društvenih sustava? Mogu li ekonomija i etika zajedno? Koje su to političke, financijske i reputacijske „mrkve“ i „batine“ koje velike igrače mogu potaći ili prisiliti na promjenu koda poslovanja? Kako sistemski afirmirati etički utemeljen biznis?

– Oko ovih ključnih pitanja  potrudit ćemo se iznjedriti iskren i inventivan dijalog između predstavnika sindikata, transnacionalne korporacije, zadruge, poslovnog udruženja, Ureda pučke pravobraniteljice te organizacija za zaštitu radničkih prava i okoliša – kažu u Solidarnoj – zakladi za ljudska prava i  solidarnost, te pozivaju na okruhli stol i projekciju filma koji će se prirediti u okviru Human Rights Film Festivala  u zagrebačkog kina Europa.
U tematskom dijelu programa o poslovnom sektoru i ljudskim pravima u suorganizaciji SOLIDARNE, bit će prikazan film  „Prava cijena“  o modnoj industriji u četvrtak 8. prosinca u 16h u dvorani Muller, Kino Europa. Riječ je o dinamičnom i atraktivnom dokumentarcu koji nastoji upozoriti na negativne učinke „brze mode“, odnosno  hiperproizvodnje odjeće, ali i ukazati na neke alternativne poslovne modele održivosti u modnoj industriji.
Nakon toga, u 18 sati na sitom mjestu, slijedi okrugli stol  s naslovom:Od dna do vrha: poslovni sektor i ljudska prava u 21. stoljeću“ , a na kojem će sudjelovati  Mirjana Matešić, HR PSOR, Igor Štefanac, IKEA Hrvatska, Goran Jeras, Zadruga za etično financiranje, Tanja Vlašić, Ured pučke pravobraniteljice, Bernard Ivčić, Zelena akcija / FoE Croatia, Mario Iveković, Novi sindikat, Bojan Nonković, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID),
 Dan kasnije (petak 9/12 u 17h u Kinu Europa) u okviru glavnog festivalskog programa slijedi hrvatska premijera filma  „Gorka nadnica  vodećeg svjetskog dokumentarista Wanga Binga koji je  dobitnik posebne nagrade za ljudska prava na Filmskom festivalu u Veneciji 2016., a koji nam  približava sumorni svijet kineskih migrantskih radnika u tekstilnoj manufakturi.
Više na FB eventu https://www.facebook.com/events/711217079029921/
Više na webu HRFF http://www.humanrightsfestival.org/2016/11/poslovni-sektor-i-ljudska-prava/
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI