Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Andrej Plenkovic u Nu2 (Snimka zaslona)

Nu2 / Andrej Plenković, predsjednik Vlade:
Onima koje spomen-ploča HOS-a u Jasenovcu vrijeđa, ja se ispričavam

Andrej Plenkovic u Nu2 (Snimka zaslona)
Andrej Plenkovic u Nu2 (Snimka zaslona)

Andrej Plenkovic u Nu2 (Snimka zaslona)

Gost HTV-ove emisije Nedjeljom u 2 danas je bio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u razgovoru s voditeljem Aleksandrom Stankovićem pokazao zavidnu vještinu izbjegavanja konkretnog odgovora ma koliko se na tome inzistiralo. Tek nakon višekratnog ustrajavanja Stankovića da mu premijer decidirano kaže može li se ispričati obiteljima jasenovačkih žrtava zbog spomen-ploče pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je i ustaški pozdrav „Za dom spremni“, Plenković je ne baš srčano rekao: Onima koje to vrijeđa , ispričavam se.

Proračun

Komentirajući proračun na 2017. i odbijanje svih 132 amandmana neovisno jesu li došli iz pozicije ili opozicije, predsjednik vlade je kazao da to ne znači da amandmani ne valjaju, ali „proračun ima glavu i rep i iza njega smo stali“, a za nekakve dogovore, kompromise i sl. nije bilo vremena.

Skuplji kabinet premijera

Radi se o dvorani Ban Jelačić s kojom ima velikih problema, prokišnjava, nije godinama obnavljana, i vrijeme je možda sada da se ta dvorana renovira i uredi. Razmotrili smo tu temu i odlučili da se to riješi na početku mandata, i to je  to povećanje za 4 milijuna kuna. Također, želimo ojačati Ured za zakonodavstvo koji je podkapacitiran i tu ćemo zaposliti još nekoliko pravnika da bi imali kvalitetnu legislativu.

Zdravstvo

Zdravstvo je prioritet svake vlade. Međutim, postoje proračunske stavke koje ne možemo mijenjati. Iz Hrvatske je tijekom prošle tri godine otišlo petsto liječnika, ali se njih oko 20 posto već vratilo. Ministar Milan Kujundžić  je na tragu rješenje ovog dužničkog ropstva mladih liječnika,  riješio je pitanje zapošljavanja stažista, nastojimo riješiti i specijalizacije i povrat sredstava uloženih u plaće te osobe.

Jasenovac

Ako se sjećate ploča koje su bile skinute prije 10-12 godina, Francetiću i Budaku, one nisu imale u svom natpisu ono što je na ploči HOS- a koja u svom grbu ima Za dom spremni. Kad smo vidjeli da se to dogodilo, cijelom problemu smo pristupili na zakonit način. Ja sam pravnik i javnost mora biti svjesna da će Vlada postupati isključivo na zakonit  način. Ta ploča ima dvostruke konotacije. Dijelim stav da ploča može vrijeđati žrtve Jasenovca, ali je to i ploča podignuta u spomen na 11 poginulih branitelja. Ta je tema delikatna i kontroverzna u hrvatskom društvu. Nije to transparent koji se pojavio ispred spomenika u Jasenovcu, nego ploča koju su podigli ljudi svojim suborcima poginulim u Domovinskom ratu. Nisam ja postavio ploču i ono što radi odgovorna vlada je da ovu temu konačno u hrvatskom  društvu riješimo na konsenzualan način , treba je otvoriti odgovorno, ali nadam se i zatvoriti.
Ipak, možete li se ispričati, inzistirao je Stanković.
Onima koje to vrijeđa, ja se ispričavam. Ovu temu namjeravamo riješiti osnivanjem Povjerenstva i otvaranjem te teme na odgovoran i ozbiljan način s ciljem da se napravi ono što početkom 90-ih nije napravljeno. Totalitarizama je nekoliko, i nacizam, i fašizam, i komunizam, i o toj temi naše društvo 2016. zavrijeđuje kvalitetnu i smirenu raspravu.

nu2-andrej-plenkovic-1

Petokraka

Ako gledamo na zvijezdu petokraku u kontekstu Križnog puta, Bleiburga, možda i Ovčare, onda da, treba je zabraniti. Ali ako gledamo na drukčiji način, to je onda nešto drugo. Treba vidjeti što je u Hrvatskoj najprimjerenije. Ja sam za to da ovo pitanje raspravimo i zatvorimo za sve vremena. U vladu sam ušao s punom odgovornošću, ali to neće biti prvo pitanje moje vlade.

Refašizacija u Hrvatskoj

Naravno da nije dominantno pitanje. Pogledajte kakav profil HDZ-a ja radim, pogledajte profil Sabora, pogledajte odrednice programa… Određene pojave postoje ali niti su dominantne niti ih treba predimenzionirati.

Srpske čokoladice

Volim dosta čokoladu i ne gledam baš tko je proizvodi. Nemam nikakav problem pojesti srpsku čokoladu. Ne treba tu temu toliko elaborirati, moj sin sutra ima rođendan i dobili smo uz ostalo i tu Pionirovu čokoladicu i nije mi smetalo.

Pregovori sa sindikatima

Pristupili smo pregovorima odgovorno i ozbiljno,cilj nam je voditi otvoren, blizak socijalni dijalog pun povjerenja a koji vodi rješenju. Ono što je sindikatima javnih službi ponuđeno je više nego im je ponudila bilo koja vlada dosad. Razgovori se nastavljaju. Društvena solidarnost i uključenost bit će jedan od prioriteta ove vlade. Iznaći ćemo sredstva za božićnicu, jednim filigranskim radom koji se provodi u svim resorima…
Predvidjeli smo više od 700 milijuna kuna za zahtjeve sindikata. Razumijem da to nije dovoljno, šest posto za sve godine koje su iza nas, u njihovoj optici trebalo bi biti puno više. Ali ovo što nudimo smatramo dobrim početkom.  Razgovor zahtijeva kompromis s obje strane. Kad bi išli maksimalistički to bi bilo jako, jako teško za ovu vladu. Dali smo pravnim službama da analiziraju sve što smo naslijedili, a nije loše kad morate u prvim danima mandata raspravljati o ovim obvezama.

Suradnja sa Srbijom

Srbija je počela pristupne pregovore, ima 6 otvorenih i jedno blokirano poglavlje.. Poglavlje 26 se odnosi na kulturu i obrazovanje. Srbija je preuzela obveze glede  hrvatske manjine i nisu realizirane. Kao odgovorna vlada, signalizirali smo Europskoj komisiji to pitanje, Srbija je znala za tu rezervu, a nismo bili jedina zemlja koja ih je blokirala. Ovo pitanje treba dedramatizirati,  a kad Srbija ispuni uvjete poglavlje će biti otvoreno.
Postoje udžbenici koji hrvatskoj djeci uopće nisu dostupni, a trebali su biti, imate profesore koji nemaju potrebne kvalifikacije itd. Sve to zna vlada u Beogradu, detalje smo iznijeli EK i kad nedostaci budu riješeni, poglavlje će se otvoriti.

Ukrajina i zaoštravanje odnosa s Rusijom

Vanjska politika koju vodim, a taj teren jako dobro znam , vrlo je principijelna i čvrsta. Ima li ijedna država u Europi koja ima više sličnosti s Ukrajinom danas nego Hrvatska prije 25 godina. Nema.
Smatram da svi oni koji su spremni pomoći Ukrajini savjetom, trebaju to učiniti. Ako i mi možemo pomoći u tome, zašto ne.  Mi smo došli s odlukom kako napraviti decentralizaciju, organizirati izbore, bankovni sustav, razminiranje itd u čemu Hrvatska ima iskustvo i može pomoći Ukrajini. Ne vidim na temelju čega se tvrdi da smo zaoštrili odnose s Rusijom zbog toga. Na temelju jednog priopćenja ruskog veleposlanstva? To nije bilo protiv Rusije nego u korist rješavanje jednog velikog problema.

Kultura, Rade Šerbedžija

Upitan o diskvalifikacijskom pismu ministra branitelja hrvatskom glumcu Radi Šerbedžiji, kojemu se do danas ministar nije ispričao, te hoće li možda doći na koncert Šerbedžije u Lisinskom za četiri dana, Plenković je odgovorio: Vidjet ću. Ako bude prilike, zašto ne.
Gospodin Šerbedžija je i meni poslao pismo, dao sam da se istraži što je tu bilo, važno je sve temeljito provjeriti i onda komentirati.
Na primjedbu Stankovića da je čudno kako ni deset dana nije za to bilo dovoljno, premijer se opravdao „burnim tjednom“.

nu2-andrej-plenkovic-2

Ustavni sud

Cilj je vlade da podržava sve institucije hrvatske države pa i Ustavni sud. Jednom kad je izabran ja poštujem njegovo djelovanje i upozorio sam da kao član vlade ministar Orepić ne može pozivati US na kolektivnu ostavku, to može u kampanji, ali sada ne. Ovako reagirati na US je nedopustivo. Davorin Mlakar je izabran kao i drugi i ja to poštujem i ne mogu ga promijeniti ni na koji način.

Pacificiranje HDZ-ovih radikala

Ne borim se ja protiv HDZ-a nego za HDZ. HDZ je velika stranka, i okuplja široki broj ljudi, a ja smatram da je dobar ton i smjer stranke koji sam dao u ovih šest mjeseci, i već smo iz situacije od 20 posto potpore došli do pobjede na izborima i umirili tenzije u hrvatskom društvu. Želim konsolidaciju HDZ-a čvrsto usidrenog na desnom centru , upravo tamo gdje ga je vidio i prvi hrvatski predsjednik.

Gradonačelnik Zagreba

Imat ćemo kandidata za gradonačelnika Zagreba. Razgovarao sam s kolegom Mikulićem i odlučili smo nakon blagdana dogovoriti ime kandidata. Napravit ćemo kvalitetnu anketu da vidimo tko ima najbolje šanse ( uključujući i Hasanbegovića, op.a. ). Išao sam u izbore za Sabor 90 dana prije izbora i pobijedio. Zašto bi vama već danas rekao ime kandidata za gradonačelnika Zagreba, a izbori su u svibnju?

Povratak J.Kosor u HDZ

Otkad sam ja predsjednik HDZ-a u stranku se vratilo nekoliko bitnih ljudi, od Kujundžića , Prgometa nadalje, a koliko je meni poznato gđa Kosor nije podnijela nikakav zahtjev za povratak. Nismo se uopće čuli otkad sam došao na čelo HDZ-a. Nisam primijetio nikakav signal. Nisam ni ja postao predsjednik HDZ-a zato što me netko pozvao.

Abortus

Moj i stav HDZ-a je da život počinje začećem, ali želimo učiniti  sve da bude što manje pobačaja. Mi smo protiv zabrane.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI