Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
FAIRPRESS
Okke Ornstein (Foto: Kimberlyn David)

Nizozemski novinar čeka presudu zbog pisanja o korupciji

Okke Ornstein (Foto: Kimberlyn David)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Okke Ornstein (Foto: Kimberlyn David)

Okke Ornstein (Foto: Kimberlyn David)

Piše: Kristina Markalaus, Fairpress.eu

Nizozemski novinar Okke Ornstein uhićen je prilikom dolaska na Internacionalnu zračnu luku Tocumen u Panami 15. studenoga ove godine te mu sada prijeti 20 mjeseci zatvorske kazne zbog članaka o sumnjivim radnjama Kanađanina Monte Friesnera u Panami objavljenih na njegovom blogu Bananama Republic. Kako se navodi na stranici Freeokkeornstein, Friesner je ranije osuđen u SAD-u zbog sličnih radnji o kojima je pisao Ornstein. Naime, Friesner je proglašen krivim, kao što je vidljivo iz presude, za dvadeset počinjenih prevara, pranje novca te druga kaznena djela vezana za nezakonito korištenje međudržavnog trgovanja. Na svom blogu Ornstein je često progovarao o slučajevima korupcije, a njegov novinarski rad nominiran je za nagrade kao što je Prix Europa i Tegel.
Pored ove, Ornstein je suočen s još tri tužbe u Panami, a ovo nije prvi put da je suočen s prijetnjama zbog svog novinarskog rada i ukazivanja na nezakonite radnje. Na kršenje njegovih prava  ukazale su brojne relevantne međunarodne organizacije.

Neprihvatljivo ponašanje policije

Kako bismo doznali u kojoj je fazi proces koji se vodi protiv Ornsteina upitali smo njegovu partnericu i direktoricu neprofitne organizacije Metta Center for Nonviolence Education te glavnu urednicu Nonviolence Magazina, Kimberlyn David:
Svi koji su prisustvovali međunarodnoj konferenciji o antikorupciji koja je bila održana prošlog tjedna u gradu Panami, svjedočili su javnom pozivu prosvjednika i čelnih ljudi Transparency Internationala na puštanje Okkea Ornsteina. Što se niče novosti, policija u zatvoru Renacer prekjučer je zabranila Okkeu pravo na posjete te je maltretirala prijatelje i obitelj koji su ga došli vidjeti. Ponašanje policije je neprihvatljivo – kao što je i činjenica da je Okke uopće u zatvoru, Kimberlyn David.
U priopćenju koje nam je dostavljeno navodi se da je policija degradirala njegovu trinaestogodišnju kći, ismijavala članove njegove obitelji te izrekla seksističke komentare na račun njegove partnerice, Kimberlyn David, koja nije niti bila prisutna. Nakon toga policija je javila Ornsteinovoj ženi da su posjete zapravo dozvoljene, ali bilo je već prekasno – već su bili kod kuće, a kći je bila previše uzrujana da bi se vratila u zatvor, stoji u priopćenju. Povodom svega novinar je odlučio da će sa svojim odvjetnikom podnijeti žalbu protiv panamskog zatvorskog sustava i policijskog službenika koji je bio zadužen za posjete zbog zlostavljanja i vrijeđanja svoje kćeri i obitelji.

Uskraćeno pravo na odvjetnika

U priopćenju se također navodi da je ranije (1. prosinca) Ministarstvo vanjskih poslova Paname objavilo priopćenje u kojem tvrde da je Vlada “pružila gospodinu Ornsteinu tretman koji mu pripada kao novinaru i koji je u skladu s opredjeljenjem Vlade Republike Paname po pitanju poštivanja slobode izražavanja i ljudskih prava. “
Uskraćivanje prava na posjetu i neprimjereno postupanje policije u zatvoru oblici su zlostavljanja koji se oštro suprotstavljaju ovim državnim zahtjevima, ističe se u priopćenju. Također, novinaru je uskraćeno pravo na odvjetnika, odnosno pravnog zastupnika kojega bi mu Panama po zakonu trebala dodijeliti. Ornstein ističe kako ga njegova braniteljica Ana González nije obavijestila o njegovim pravnim mogućnostima te je u jednom trenutku jednostavno prestala komunicirati s njim neodgovarajući mu na pozive i mailove. Isto tako, nije poštivano niti njegovo pravo da se sudsko saslušanje odvija na jeziku koji u potpunosti razumije. “Iako dosta dobro pričam španjolski, ne razumijem ga toliko da bih se na njega mogao osloniti kada se radi o pravnim pitanjima. Nisam razumio pola toga što je rečeno na saslušanju”, izjavio je Ornstein.

eu-banner

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI