Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
FAIRPRESS
(Foto: Google maps)

Neka igre počnu:
Danas pučka kuhinja, sutra elitni dom za umirovljenike

(Foto: Google maps)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Foto: Google maps)

(Foto: Google maps)

Piše: Tina Disopra, Fairpress.eu

Kako predviđa dobar dio viđenijih predstavnika dubrovačkog političkog i javnog života, ova će zima u Gradu biti vrlo turbulentna. U sjeni političkih previranja, redakcija Fairpress.eu istražila je na koji se način u Gradu Dubrovniku posljednjih godina provode postupci javnih nabava i došla do vrlo zanimljivih primjera, koji su još jednom otvorili pitanje formalnog smještanja razno-raznih kombinacija u kojima se ugovaraju milijunski vrijedni poslovi, unutar zakonskih okvira. Dakako, bez adekvatnog pojašnjenja javnosti.
Prema podacima iz baze ugovora javne nabave Integrityobservers.eu, od prosinca 2012. godine do danas, odgovorni u Gradu Dubrovniku potpisali su 66 ugovora ukupne vrijednosti  95 milijuna i 475 tisuća kuna. Većina tih ugovora, kako je vidljivo na službenim internetskim stranicama Grada, svrstana je pod bagatelnu nabavu, što znači da za te postupke nije postojala obveza provođenja javnog nadmetanja (u slučajevima kad je vrijednost nabave manja od petsto tisuća kuna, a što, kako potvrđuju stručnjaci za javnu nabavu, predstavlja poseban problem zbog cjepkanja na manje iznose te izbjegavanja natječaja). A izbjegavanje javnih nadmetanja, kako se čini na primjeru Hotela Gruž – gradske tvrtke koja nema konkurencije, barem kad je u pitanju hrana za pučku kuhinju, već je uvriježena praksa.

Jedna ponuda

Grad Dubrovnik tako je za 2013. godinu s Hotelom Gruž sklopio ugovor vrijedan dva milijuna i 649.900,00 kuna za usluge pripremanja i posluživanja hrane korisnicima pučke kuhinje. U obavijesti o sklopljenim ugovorima objavljenoj u travnju 2013. u elektroničkom oglasniku Narodnih novina, stoji kako se radi o vrsti postupka pod egidom “usluge iz Dodatka II B/II obrana i sigurnost”. Kako je također navedeno, radilo se o sklapanju ugovora bez prethodne objave poziva na nadmetanje, a što je u prilogu D1 bilo potrebno  dodatno obrazložiti. Nadalje, kao kriterij za odabir ponude, navedena je najniža cijena, iako je – baš kao i u kasnijim ugovorima, postojala samo jedna ponuda – ona Hotela Gruž. U slučaju kad ugovor za predmet ima usluge iz Dodatka IIB Zakona o javnoj nabavi, neophodno je, kako stoji u istom dokumentu, “jasno i iscrpno obrazložiti odluku za sklapanje ugovora bez objave poziva na nadmetanje”. A u detaljnom obrazloženju Grada Dubrovnika stoji:
Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave iz dodatka IIB u predmetu nabave usluga pripremanja i posluživanja obroka korisnicima pučke kuhinje za 2013. godinu. Radi se o restoranskim uslugama pripreme i posluživanja hrane korisnicima pučke kuhinje tijekom 2013. godine.
U obavijesti o sklopljenim ugovorima o pružanju usluga pripreme i posluživanja hrane korisnicima pučke kuhinje za 2014. godinu, objavljenoj u ožujku 2014., kao vrsta postupka ponovno su navedene “usluge iz dodatka II.B/II (obrana i sigurnost)”. Ugovor vrijedan dva milijuna i 117.736,00 kuna, sklopljen je s Hotelom Gruž (kao jedinom zainteresiranom tvrtkom) bez prethodne objave poziva na nadmetanje. I taj put izostalo je detaljno i iscrpno obrazloženje zbog čega nije objavljen poziv na javno nadmetanje. Kao relevantne činjenice u prilogu D1 navedeni su podaci koje citiramo:
Postupak je proveden u cilju odabira najpovoljnijeg ponuditelja za pružanje sluga pučke kuhinje za područje Grada Dubrovnika, a koristio se postupak iz Dodatka IIB budući sukladno Zakonu o javnoj nabavi koji predviđa provođenje ovog postupka u slučaju ovog predmeta nabave pružanja ugostiteljskih usluga.

Preduvjeti za početak radova

Treći ugovor potpisan s Hotelom Gruž kao jedinim ponuditeljem, bez poziva na javno nadmetanje sadrži iste stavke kao i dva prethodna, a potpisan je 31. prosinca 2015. godine. Vrijedan je dva milijuna i 94.369,12 kuna, a odnosi se na pripremu i posluživanje hrane korisnicima pučke kuhinje za ovu godinu. Obrazloženje odluke o sklapanju ugovora bez javnog nadmetanja potpuno je isto kao i u prethodnom slučaju. Odgovore na pitanja o sudbini gradskog poduzeća Hotel Gruž, smještenog na atraktivnoj lokaciji – u blizini budućeg međunarodnog terminala i home port luke za prihvat cruisera – kao i pojašnjenje odluka o sklapanju milijunskih ugovora s tim gradskim poduzećem kao jedinim ponuditeljem bez javnog nadmetanja, pokušali smo dobiti u Gradu Dubrovniku. Evo što stoji u njihovu službenom odgovoru:
Grad Dubrovnik je s Hotelom Gruž, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, sklopio spomenute ugovore o javnim uslugama iz Dodatka II. B iz kategorije 17. Hotelske i restoranske usluge, a ne „obrane i sigurnosti“. Postupak je proveden sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi (čl 44. i čl. 60.) od početka postupka do objave obavijesti o sklopljenim ugovorima na Elektronskom oglasniku javne nabave Narodnih Novina.
U odgovoru na pitanje o budućnosti tog poduzeća, gradski službenici bili su nešto rječitiji. Tako nam je potvrđeno da Grad na tom mjestu namjerava izgraditi dom za starije i nemoćne osobe smještajnih kapaciteta za 48 korisnika. Također su nam potvrdili i da je tijekom 2014. godine dovršen glavni projekt, plaćeni su svi potrebni troškovi i parcelacijski elaborat, čime su se stekli svi preduvjeti za početak radova.
Ono što nije navedeno u odgovoru jest podatak koji je u srpnju ove godine iznio direktor tog gradskog poduzeća, SDP-ovac Jure Dumančić. On je najavio da projekt predviđa gradnju i uređenje 16 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba, a cijena mjesečnog smještaja iznosi sedam tisuća kuna. Kako je tada velikodušno predložio direktor Dumančić, ne bi bilo loše kada bi nekih osam soba bilo prilagođeno umirovljenicima nešto lošijeg imovinskog stanja – čija bi cijena, prema nekim predviđanjima, mogla iznositi do tri tisuće kuna.

Održavanje na životu

Neki od naših sugovornika ističu kako je priča o gradnji elitnog doma za umirovljenike prastara te ukazuju na atraktivnost same lokacije Hotela Gruž. Favoriziranje tog gradskog poduzeća kad je u pitanju sklapanje ugovora za pučku kuhinju, tumače kao pokušaj održavanja gradske tvrtke na životu, sve dok se ne realizira tržišno isplativ projekt.
Zanimljiv je i detalj iz lipnja prošle godine, kada su direktori gradskih poduzeća vijećnicima predstavljali izvješća o poslovanju. Lokalni mediji prenijeli su dio izlaganja direktora Hotela Gruž, koji je tada, bez navođenja financijskih pokazatelja, kazao kako su pružanjem ugostiteljskih usluga u restoranu Zrinski i u pučkoj kuhinji, ostvareni prihodi potrebni za podmirenje svih troškova i obveza iz tekućeg poslovanja te zaključio kako je u skladu s time, Hotel Gruž 2014. godine poslovao s dobiti.
Kao što smo ustvrdili na početku teksta, pred Dubrovčanima je burna zima. Uskoro se očekuje sjednica Gradskog vijeća i glasanje o proračunu za 2017. godinu. Jedan od mogućih scenarija (a koji priželjkuje dio opozicije) kaže da bi već drugi put u dvije i pol godine proračun mogao biti srušen, što podrazumijeva još jedne prijevremene izbore (redoviti bi trebali biti održani u svibnju iduće godine). Kuloarima već kruži i ime novog HNS-ova kandidata za gradonačelnika, a istodobno – kako bi iz vrha gradske političke scene uklonili aktualnog – Andru Vlahušuća, Most i HDZ smišljaju najoptimalniji način za donošenje zakonskih izmjena prema kojima se neće smjeti kandidirati pravomoćno osuđene osobe, što je bio slučaj s HNS-ovcem Vlahušićem. Unatoč pravomoćnoj presudi kojom mu je u aferi Šipan izrečena kazna od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine, popularni Dubrovčanin i nekadašnji ministar zdravstva uspio je u proljeće 2015. godine pobijediti na prijevremenim lokalnim izborima, koji su održani jer gradski vijećnici nisu podržali proračun. Protiv njega je podignuta i USKOK-ova optužnica zbog pogodovanja u slučaju tvrđave Revelin, kojom je Grad oštećen za tri milijuna kuna.

eu-banner

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI