Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
Muzej realnosti: Hologrami i optičke iluzije za prikaz stvarnosti!

Muzej realnosti:
Hologrami i optičke iluzije za prikaz stvarnosti!

unicef-djecji-rad

Diljem svijeta gotovo 50 milijuna djece prisiljeno je na život izvan svoje domovine. Danas 24 milijuna djece u zonama sukoba ne ide u školu. Do 2030. godine 167 milijuna djece živjet će u siromaštvu, a 750 milijuna djevojčica bit će udano u dječjoj dobi. U subsaharskoj Africi gotovo 60% ljudi između 20. i 24. godine starosti ima manje od četiri godine obrazovanja. Ako se današnji trendovi nastave, u subsaharskoj Africi do 2030. godine gotovo 69 milijuna djece umrijet će prije svog petog rođendana od uzroka koji se mogu spriječiti. Milijuni djece širom svijeta prisiljeni su na rad u tekstilnoj industriji, na poljima, u rudnicima,… Kako izgleda svakodnevni život djece izložene siromaštvu, gladi, prisilnom radu, ratovima, prirodnim katastrofama-pokazuje UNICEF Hrvatska u Muzeju iluzija. Tek mali dio stvarnosti milijuna djece u svijetu pred nama “oživljava” uz tehnologiju virtualne stvarnosti!?

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, zagrebački Muzej iluzija, drugu godinu za redom, postao je Muzej realnosti koji će na tjedan dana prikazivati potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.
Uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine, od 14. prosinca, svoja vrata otvara u još dva grada: Zadru i Ljubljani.
Uz pomoć virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i raznih instalacija UNICEF Hrvatska u Muzeju realnosti do 18.prosinca prikazuje stvarnost najugroženije djece te posjetiteljima omogućava “realno interaktivno iskustvo” koje otvara nove poglede na današnji svijet, u kojemu zbog siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece.

unicef-skola-uragan

Ovogodišnje izdanje nudi uvid u svakodnevicu koja je u potpunoj suprotnosti od svijeta iluzija. Ulaskom u Muzej realnosti posjetitelji imaju priliku uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti posjetiti selo u Keniji, ući u UNICEF-ov vremeplov i upoznati se s postignućima za djecu u zadnjih 70 godina, kročiti u rudnik u kojem rade djeca, zaigrati računalnu igru za slijepe, prolistati foto-album vjenčanja djevojčica mladenki, otvoriti vrata sobe gladi i pogledati kako izgleda škola nakon uragana.
Posjetitelji Muzeja mogu saznati i više o tome kako UNICEF pomaže najugroženijoj djeci te se aktivno uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI