Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / SCENA / UKRATKO
Mozart je u 2016. prodao više CD-a od Beyonce, Adele i Bowieja

Mozart je u 2016. prodao više CD-a od Beyonce, Adele i Bowieja

Umjetnik koji je prodao najviše CD-a u 2016. godini nije bio na turneji više od 200 godina.

croce-mozart-detail

Mozart 1780. – fragment slike, autor: Johann Nepomuk della Croce (Wikipedia)

U listopadu je objavljen “Mozart 225: The New Complete Edition”, box-set od čak 200 CD-a koji obuhvaća kompletan glazbeni katalog Wolfganga Amadeusa Mozarta; od simfonija do fragmenata njegova rada od kojih su ostale skice. Riječ je o dakle o najsveobuhvatnijem diskografskom potezu ikad ostvarenom. Izdanje košta nešto više od 300 američkih dolara, što i nije previše kad se uzme u obzir koliko glazbe se dobije u zamjenu.

Po Billboardu, ta fascinantna kolekcija prodana je u 6.200 primjeraka i kad se to pomnoži s 200 fizičkih CD-a po box-setu, Mozart je prodao 1,25 milijuna albuma, što je više nego su u 2016. prodali Beyonce, Justin Bieber, Kanye West, Adele i David Bowie, što je impresivno za kompozitora koji je mrtav već 225 godina.

No impresivna je i jedna druga crtica. Sudeći po recenziji na Amazonu, nekima od “Mozart 225: The New Complete Edition” kolekcije nedostaje jedan disk (točnije disk broj 33 na kojem su između ostalih i “Eine kleine Nachtmusik”, “Adagio & Fugue”, “Clarinet Quintet”, “Adagio & Rondo”). Nije poznato koliko je brojačano gledano kolekcija okrnjeno za disk broj 33, ali i uz taj mali nedostatak, Mozart je i dalje na vrhu prodaje.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI