Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
(Ilustracija: Adamić)

Ministarstvo kulture odbilo uvrstiti nove knjige Tomića, Dežulovića, Lucića i Đuderije u hrvatske knjižnice

(Ilustracija: Adamić)
(Ilustracija: Adamić)

(Ilustracija: Adamić)

Nove knjige popularnih i čitanih autora, objavljene za izdavačku kuću Adamić, odlukom komisije Ministarstva kulture neće se naći na policama hrvatskih knjižnica.

A riječ je o romanu Ante Tomića “Ustav Republike Hrvatske” po kojem je Rajko Grlić snimio istoimeni film, zatim pjesničkoj zbirci Predraga Lucića “Step by Step – Stepinac & još mnoge popularne pjesme”, pa obnovljeno izdanje “Pasjih novela” Miljenka Smoje koje su priredili Boris Dežulović, Predrag Lucić i Dragan Ogurlić, također “Pjesme iz Lore” Borisa Dežulovića te “Zovem u vezi posla” Bobe Đuderije.
– Odluka o neotkupu čak 6 od 7 naših prijavljenih naslova u ovom dijelu godine znači dobrodošlicu u društvo prešućenih pjesnika i pisaca! Komisija za otkup knjiga Ministarstva kulture odlučila je da knjige naših domaćih autora Bobe Đuderije, Predraga Lucića, Borisa Dežulovića i drugih neće vidjeti police hrvatskih knjižnica. Opet smo u ranom srednjem vijeku. Sada nema druge nego naše knjige kupiti ili fotokopirati – rekao je Dragan Ogurlić iz izdavačke kuće Adamić u razgovoru za portal HeraZnanje.
– Smatramo da je odluka donesena po nečuvenom i neprimjerenom ideološkom ključu, što je razvidno i iz otkupa drugih izdavača – rekao je Ogurlić u istom intervjuu i dodao: – Vidi se da postoji jedan krug proskribiranih autora koji više ne mogu na police knjižnica, a to je loše za hrvatsku kulturu. A možda i nije. Djela danas ne mogu biti prešućena i sakrivena, no postoje društvene mreže, pdf-ovi, transferi…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI