Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Makedonska zastava

Makedonija:
Sutra su izbori, a možda i bolja budućnost

Makedonska zastava
Spomenici, plastičan prikaz makedonske groteske (foto TRIS/G. Šimac)

Blještavi spomenici ispod oblačnog neba, aktualna makedonska groteska (foto TRIS/G. Šimac)

Republici Makedoniji će se sutra (11. prosinca 2016.), održati prijevremeni parlamentarni izbori, nakon što su dva puta odgođeni. Makedonija, zemlja srdačnih ljudi, bogate povijesti i prekrasnih prirodnih znamenitosti, nalazi se u nezavidnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji, okružena neprijateljski nastrojenim državama koji bi  radije da je – nema. Posljednjih godina vođena je vlašću koju najbolje ilustrira groteskno trošenje novca na ‘uređenje’ Skopja stotinama besmislenih ‘novokomponiranih’ spomenika i kičastih građevina, istodobno dok traje svojevrsni egzodus mladog makedonskog stanovništva u svijet, u potrazi za poslom i boljom budućnošću. Možda joj sutrašnji izbori donesu bolju budućnost.

– Prijevremeni parlamentarni izbori su posljedica dogovora iz Pržina iz lipnja 2015.godine kada su se četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija – Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo (VMRO-DPMNE), Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), Demokratska unija za integraciju (DUI-BDI) i Demokratska partija Albanaca (DPA-PDSH), nakon dugotrajnih i teških pregovora dogovorili da prevaziđu političku krizu, prouzrokovanu nezakonitim prisluškivanjem 26.000 građana, održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora uz ispunjenje određenih preduvjeta – kako svoju analizu sutrašnjih započinju na internetskim stranicama Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.
Kako ističu u analizi čije dijelove prenosimo, ključno je bilo pročišćavanje izbornog spiska na kojem se nalazio višak od 330.000 birača (sada 200.000) i uspostavljanje odgovarajuće regulacije medija i jednakopravan dostup do medija svim političkim subjektima, koji će omogućiti jednakopravan tretman u medijima svim učesnicima u izbornom procesu umjesto dosadašnje apsolutne medijske hegemonije VMRO-DPMNE.
Makedonska zastava

Lijepa makedonska zastava

– Navedeni uvjeti su djelomično ispunjeni, iako je još uvijek prisutna apsolutna dominacija VMRO-DPMNE u makedonskim mainstream medijima… Makedonija se nalazi pred različitim izazovima kao što je unutarnji raspad države. Unutarnji raspad države je najkompleksniji i najenigmatičniji fenomen. Brojne države koje se suočavaju s velikim unutarnjim i vanjskim antagonizmima, unatoč ekonomskim problemima, raznim kolapsima u funkcioniranju državne administracije, ipak uspijevaju preživjeti dok druge ne. Neke države pokazuju pozitivne dimenzije razvoja, doživljavaju implozije i onda se raspadnu i nestanu kao da nikada nisu ni postojale. Upravo se pred takvim izazovima, posebno u posljednjih nekoliko godina, nalazi Makedonija, koja mora postići opći društveni konsenzus za svoju budućnost, koji do sada nije postignut – ističe se.
Prvi put u povijesti Makedonije na predstojećim izborima neće biti dosadašnjeg prevladavajućeg glasanja na etničkim osnovama. Svenarodni pokret i „Šarena revolucija“ pokrenuli su tektonske promjene u makedonskom društvu i na političkoj sceni. Etnički princip, prema kojem je do sada svako glasao za stranke iz svoje etničke zajednice unazadio je Makedoniju, a državu doveo na rub propasti, kako se zaključuje.
– Najilustrativniji pokazatelj „uspješnosti“ aktualne politike u Makedoniji je masovni odlazak mladih iz istočnog dijela Makedonije, dok su se mladi iz zapadne Makedonije već iselili. Mladi masovno podnose zahtjeve za bugarsko državljanstvo i bugarski putovnicu i odlaze u države EU. Tako je u posljednjih nekoliko godina 250.000 mladih, prema podacima Eurostata, napustilo Makedoniju. U Makedoniji realno živi samo 1,65 milijuna stanovnika s tendencijom da se u narednih nekoliko godina taj broj smanji ispod 1,5 milijuna stanovnika – primjećuju u IFIMES-u.
Inače, na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima sudjeluje 11 političkih subjekata:1. Koalicija „Za bolju Makedoniju“ na čelu s VMRO-DPMNE 2. Demokratska partija Albanaca (DPA) 3. Demokratska unija za integraciju (DUI) 4. koalicija na čelu s SDSM 5. Koalicija „Za promjene i pravdu“ (FRODEM, DEMOS, DS MORO-RP) 6. Partija demokratskog prosperiteta (PDP) 7. Koalicija „Savez za Albance“ (DR-DPA Uniteti, NDP) 8. Liberalna partija 9. VMRO – Za Makedoniju (VMRO – NP, OM, Dostojanstvo) 10. Prijedlog Besa, i 11. Ljevica.
Makedoniji i Makedoncima želimo da izaberu najbolje.
Skopska tržnica (foto TRIS/H. Pavić)

Skopska tržnica (foto TRIS/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI