Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
IZDVOJENO
Javno savjetovanje o Pravilniku fonda za pluralizam – tri posto RTV pristojbe je premalo

Javno savjetovanje o Pravilniku fonda za pluralizam – tri posto RTV pristojbe je premalo

javna-rasprava2Okrugli stol na temu Javnog savjetovanja o Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija održan danas u Novinarskom domu u Zagrebu donio je jedinstveni, zasad neformalni, zaključak – zbog velikih i stalnih promjena na medijskoj sceni vrijeme je za povećanje iznosa sredstava koji se iz RTV pristojbe izdvaja za potrebe Fonda.

Prijedlog pravilnika (POVEZNICA) je upućen na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i 11. studenog je to savjetovanje okončano. Zaprimljeno je 13 primjedaba i prijedloga od šest zainteresiranih sudionika. Nakon usvajanja izvješća o provedenom savjetovanju,  prijedlog pravilnika se upućuje Ministarstvu kulture na prethodno mišljenje,  pravilnik se usvaja, objavljuje u Narodnim novinama i oko Nove godine može se očekivati raspisivanje natječaja za raspodjelu 32 milijuna kuna ili tri posto prihoda RTV Pristojbe.

Medijska scena se razvija i mijenja, a zakonodavstvo, uključujući i akte Fonda, ostaje ista i ne odgovara novim izazovima.

– Mi bismo najradije da možemo svima povećati iznose koje dobijaju, da možemo svima dati onoliko koliko bi u nekom idealnom svijetu bilo dovoljno da  ostvaruju još kvalitetnije programe. Međutim, situacija je takva da smo i dalje sa istim kolačem. Mogućnost da se to promijeni, da se on poveća, je u rukama zakonodavca. Mislim da Vijeće zajedno sa svim medijskim akterima treba razmisliti i artikulirati stav o tome koji će biti upućen novoj vlasti da bi ukupan dio sredstava za Fond za pluralizam mogao povećati – rekla je Vesna Roller, članica Vijeća za elektroničke medije.

Sredstva od RTV pristojbe su javna i služe ostvarivanju javnog interesa u svim medijima, ne samo na HTV-u. –  Ako je zakonodavac neke davne 2003. i 2004. godine rekao da se putem Fonda treba raspoređivati tri posto sredstava prikupljenih pristojbom, ne znači da iznos danas ne može promijeniti, uvažavajući goleme promjene koje su se dogodile unutar tih 12 i 13 godina od kad je iznos od tri posto definiran – rekla je Roller.

Predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić je rekao da je krajnje vrijeme da se, umjesto dosadašnjih sukoba oko raspodjele sredstava Fonda, pošalje jasna poruka o potrebi povećanja iznosa koji se dijeli, bilo da se radi o sredstvima iz postojećih izvora ili o traženju novih.

javna-rasprava

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI