Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
REPORTAŽE
(Foto: Hrvoslav Pavić)

Jadrija prije obnove:
Sablasno lijepa i jezivo privlačna

(Foto: Hrvoslav Pavić)

U danima kada je opet aktualizirana obnova slavnih kabina, napravili smo đir do šibenskog gradskog kupališta Jadrija.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Šjor Tome svaki dan, i usred zime, dolazi provjeriti kako mu stoji brod na vezu na Jadriji. Jučer je bio na suhom. Ovakvu oseku, kakvoj smo jučer svjedočili na Jadriji, ni Tome ne pamti. Gotovo da se moglo pješke doći do famoznog trampolina, odnosno skoro da smo mogli zamisliti planiranu „kompozitnu konstrukciju“ koja će jednog dana sprječavati nemirno more da se prelijeva preko rive.
Rekonstrukcija kabina i obale na Jadriji, šibenskom gradskom kupalištu, opet je aktualna. Toliko je aktualizirana da bi čovjek pomislio da će se u radove krenuti i prije lokalnih izbora, pa smo jučer za svaki slučaj išli još jednom fotodokumentirati Jadriju.
– Sve se bojim da bi ta priča mogla biti malo morgen – nije nešto optimističan bio Tome, vlasnik jedne od jadrijskih kabina, koje su privremeno bile zaštićene pod Ministarstvom kulture.
Na Jadriji, uobičajeno za ovo doba godina, nije bilo ni psa. Gradska četvrt Šibenika, u koju izvan sezone ne voze ni autobusi niti brodovi, izgledala je poput Pripjata, grada tri kilometra udaljenom od Černobila – sablasno lijepa i jezivo privlačna. I šjor Tome je bio sumnjičav kad je, uz škripu olabavljenih kabinskih prozora, čuo ljudske glasove.
– Nemate ovdje koga slikat’. Nikog nema, iako je Jadrija sada najlipša – govorio je naš sugovornik, kojem smo poremetili redovnu jutarnju kontemplaciju. – Ne radi nijedan kafić, ne radi dućan, nitko ne šeta, jedino surferi dođu vikendom.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Jadrija je, a to će vam potvrditi svaki surfer koji je jedrio uz ovu obalu, pravi surferski raj. Najbolji nakon Pelješca. Uostalom, Klub jedrenja na dasci „Jadrija“ ima novu upravu, punu ideja i entuzijazma, pa bi gradske vlasti, u svojim nastojanjima da Jadriji „vrate sjaj zlatnog doba“, kako je to volio govoriti dogradonačelnik Danijel Mileta, možda trebale obratiti pažnju i na napore šibenskih surfera. Već bi i mali financijski i infrastrukturni poguranac u tom smjeru mogao učiniti da Jadrija zimi ne bude Pripjat.
Što se obnove jadrijskih kabina tiče, na jedno pitanje nitko nije imao siguran odgovor: hoće li biti srušene i građene od nule ili će se pristupiti sanaciji već postojećih. Kabine su stare gotovo stotinu godina i uglavnom se raspadaju. Prema onome što su nekidan predstavili arhitekti Zoran Popović, Ivica Galasso i Boris Zokić, ići će se u „faksimilsku obnovu“. Rječnikom običnih smrtnika: postojeće kabine se neće rušiti, bit će obnovljene u skladu s onim kakve su nekad bile. A one koje su potpuno devastirane bit će rekonstruirane, pa će umjesto današnje 132, na kraju obnove biti 164 kabine.
I upravo to brine šjor Tomu: – Ne znam samo gdje oni misle sagraditi još tih trideset, neće valjda na ovom platou ispred tuša, gdje su nekad bile. Tu se ljeti djeca igraju i ljudi se sunčaju, to ne bi bilo dobro.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

– Mi smo kupalište preventivno zaštitili. Osnovni razlog zašto smo to napravili je činjenica da je to ostatak moderne arhitekture između dva svjetska rata. I toga jako malo ima – govorio je prije godinu dana šibenski konzervator Ivo Glavaš, kada se oprezno čekalo kakav će se idejni plan obnove donijeti. Zašto takav oprez konzervatori nisu iskazali kad je kuća Matulja u Brodarici (nedavno srušena) bila u pitanju, valjda je neka druga priča.
– Ja sam definitivno za obnovu, ove kabine su spomenik kulture, a raspadaju se – dao je Tome svoje odobrenje arhitektima i gradskoj vlasti.
Stupanj raspada vidjet ćete na priloženim fotografijama, a u dvije kabine je i provaljeno, razvaljeni su prozori. Teško da je netko mislio da ima dragocjenosti, ali može se prespavati. Vlasnika, doduše, zakonskih i nema. Obnova kabina, kad god da počne, bit će lakši dio posla. Pravi izazov vlastima bit će „vlasnicima“ reći da nisu vlasnici, već da uzurpiraju pomorsko dobro. „Vlasništva nad kabinama neće biti“, poručuju. Korištenje obnovljenih kabina bit će predmetom javne rasprave.
Šjor Tome je otišao do broda, ostali smo sami. U šibenskom Pripjatu. Fotografije Hrvoslava Pavića:

 

Tags:

VEZANE VIJESTI