Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
POLITIKA
Ilustracija: skopska čaršija (foto TRIS/G. Šimac)

Izbori u Makedoniji:
Biti ili ne biti

Ilustracija: skopska čaršija (foto TRIS/G. Šimac)

O aktualnim zbivanjima u Makedoniji nakon nedjeljnih izbora za TRIS  se javlja makedonski novinar Vele Mitanoski.

Ilustracija: skopska čaršija (foto TRIS/G. Šimac)

Ilustracija: skopska čaršija (foto TRIS/G. Šimac)

Piše: Vele Mitanoski

Prema prvim rezultatima, koji još nisu konačni (zbog prava na žalbu), VMRO-DPMNE osvojio je 51 zastupnički mandat, SDSM – 49 mandata, DUI (stranka Albanaca u Makedoniji)- 10, pokret Besa – 5, Alijansa Albanaca – 3 i DPA (stranka Albanaca) – 2 mandata.

Čak i u najkošmarnijim snovima, Nikola Gruevski nije mogao predvidjeti ovakvu razrješnicu. Kako god okretao i vrtio, sada mu je glava u torbi Ali Ahmetija, a sudbina mu ovisi o “Indijancima”, kako su njegove najvjernije sluge etiketirale Albance, što je cijela javnost jasno čula kroz prisluškivane razgovore i t.z.”bombe” Zorana Zaeva.
Kako i da je, ključ za njegovu političku budućnost i životnu sudbinu, nije više u njegovim rukama. Može se lako dogoditi da ova pobjeda Nikole Gruevskog bude ujedno i njegov konačni poraz!
Čudni su božji putevi! “Biti ili ne biti!”
Došao je trenutak da se Ali Ahmeti konačno odluči između američkog veleposlanstva (tvrđava Kale) i vlade Gruevskog (na Ilindenskoj ulici), odnosno između “Tenderbega” i Skenderbega, između kakve-takve političke budućnosti ili opraštanja od politike!
Menduh Tači (lider DPA) već je dao besu, njegova besa (besa – u albanskoj tradiciji: čvrsto obećanje op.ur.) je da njegova dva mandata pripadnu partiji “Besa”.
A upravo partija “Besa”, ne bi bila “Besa” ako ne održi svoju riječ da sa Nikolom Grujevskim nema koalicije.
Nema druge opcije, nego da Ali Ahmeti da besu da će se preseliti u Parlament, gdje bi preko dana i noći dežurao na kvorumskoj 61. stolici, što je malo vjerojatno! (Da podsjetimo, makedonski parlament ima 120 stolica.)
“Biti ili ne, pitanje je sada!

***

Vele Mitanoski jedan je od doajena makedonskog novinarstva, dugogodišnji novinar Tanjuga i suradnik gotovo svih značajnijih makedonskih dnevnih listova. Između ostalog bio je i direktor vladine Agencije za informacije, kao i zastupnik u makedonskom parlamentu. Osnivač je elektronske novinske agencije INPRESS, postaje Radio Super i magazina Intervju. Dugogodišnji je član Nacionalne komisije za UNESCO. Trenutno je kolumnist i dopisnik makedonske agencije Meta.

Ilustracija - šuma noih spomenika u Skopju (U prvom planu spomenik Toši Proeskom s mikrofonom) (foto TRIS/G. Šimac)

Ilustracija – šuma novih spomenika u Skopju (desno: spomenik Toši Proeskom s mikrofonom) (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI