Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
KOMENTARI
Ima tu nešto… / PISA im manjinska !

Ima tu nešto… / PISA im manjinska !

Gospodine državni tajniče, znate li tko je u Hrvatskoj najbjedniji manjinac s najizraženijim posebnim potrebama? Ja znam, ali ne smijem vam reći, to je državna tajna...

Piše: Renato Baretić

Ilustracija: Mario Jurjević

 jurjevGospodine državni tajniče, znate li tko je u Hrvatskoj najbjedniji manjinac s najizraženijim posebnim potrebama? Ja znam, ali ne smijem vam reći, to je državna tajna.

“Matija, Svjetlana, Bajro i Stevane, vi sutra ne morate u školu, odmorite se malo” – tako bi, jasno je, izgledale ključne uvodne profesorske pripreme 15-godišnjih učenika za PISA-testiranje, samo da se Matko Glunčić koji mjesec ranije dovinuo do mjesta državnog tajnika za obrazovanje.

Čistokrvno testiranje

A sutradan ujutro, pred sam početak testiranja, razrednici bi ostalim učenicima, redom Hrvaticama i Hrvatima na pragu rasplodne zrelosti, dali posljednji domoljubno-obrazovni naputak: “Ako slučajno ne znate kako odgovoriti – prepišite od nekoga tko zna! To vam, djeco draga, poručuje osobno ministar, jer ugled cijele Hrvatske je u pitanju!”.

Eh, da je po državno-tajnikovom, ne bi nikakvi debilići, invalidići, mongoloidići, cigančići, muslići, digići, pemčići i srpčad mogli ni prismrditi školi u vrijeme kad se održavaju ti testovi, kako li se zovu, PISA li im materina, na kojima djecu gnjave pitanjima o kojima nema ni spomena niti u jednom udžbeniku za hrvatsku mladež na pragu rasplodne dobi! I imala bi tad Hrvatska bolje rezultate nego ijedna druga zemlja, vidjeli biste, ne bi nam nitko više mogao prodavati nikakve svoje finte, kojekakve glumljene penale, sudačke nadoknade i izmišljene ofsajde, nema šanse. Skužili smo mi njihove trikove, nažalost malo sporije jer u nas je bio rat i rane su još svježe, ali sad kad smo ih pročitali, i njih i njihove metode lažiranja, neće nama više nitko prodavati bozu sa salmonelom, ne, ne… Na kraju krajeva, i ti PISA-testovi, hoće li jednom netko napokon reći istinu o njima i o tome koliko su, kako se ono neki dan na televiziji ponavljalo… Mmmda – medijski prenapuhani!

Glunčićeva (ne)isprika

No dobro, ljudi, dosta zajebancije. Nema više tog sprdanja kojim bi se dala isprati mentalna gorčina, nema te lopate kojom bi se dalo od sebe razbacati sva ta sranja kojima nas naši odabranici svakodnevno zasipaju, pa se onda ispričavaju još punijim kiblama. Čuj ovoga Glunčića i njegovu ispriku, u kojoj kaže da nije znao da su učenici s posebnim potrebama i oni koji pohađaju škole za nacionalne manjine u startu izuzeti iz PISA-testiranja, pa da ih je samo zato što to nije znao (a dijelom i zato što je stručnjak, a ne političar) proglasio glavnim krivcima za obeshrabrujuće nizak rezultat zdravohrvatskih 15-godišnjaka na testovima iz shvaćanja prirodoslovlja i matematike. Izletjelo mu je, veli, i tek je nakon emisije shvatio da mu je izjava “politički nekorektna”. Pa boktemazo, čovječe, kakve veze politička korektnost ima s time?! Pa zar nije korektnije (i politički, i na svaki drugi način) ono što je državni tajnik Glunčić prvotno kazao u intervjuu – legitimiravši se pritom jasno i glasno kao poklonik nacističkog poimanja svijeta – nego to naknadno vrdanje i koprcanje, kojim dodatno ponižava one koje je već bezočno uvrijedio, a i sve nas imalo misleće? Baš nalik onima što naveliko ustašuju posvud oko nas, ali ni samom đavlu ne bi otvoreno rekli: “Da, ja sam ustaša”, jer se, naime, boje da bi ih tad netko mogao proglasiti ustašama.

Hrvatska veličina

Gospodine državni tajniče za obrazovanje, ni djeca s posebnim potrebama niti 15-godišnji manjinci, samo ime kaže, nisu većina. Većina su testiranih čisti hrvatski klinci koji nisu u stanju razumjeti u što ih i zašto postojeći obrazovni sustav izgrađuje, pa radije razmišljaju o tome što će dobiti i obući za skorašnju krizmu ako im i vjeroučiteljica i ispovjednik oproste ona četiri neopravdana izostanka. Većina su oni koji Hrvatsku predstavljaju točno onakvom kakva jest: posvemašnje ispodprosječna i u svemu kognitivno potkapacitirana već i za današnjicu, a pogotovo za budućnost. To egzaktno pokazuju unificirani i globalno primjenjivi testovi, PISA li im strinina, na kojima, majstore, nijedna država nema nikakva razloga varati, ako joj je imalo stalo do sutrašnjosti. I onda vi, šjor državni tajniče, na to bez problema ustvrdite da smo jedino mi Hrvati pošteni, odnosno dobroćudno naivni, toliko da tom (ionako, zna se, namještenom) testiranju pripuštamo, eto, čak i one nedostojne prave hrvatske veličine i našeg vrhunskog razumijevanja prirodoslovlja: manjince i kojekako uskraćene! I onda se još ispričavate tvrdnjom da ste vi tu idiotariju ispalili kao nedovoljno informirani “stručnjak” a ne kao “političar”, pa priznajete samo nekakvu političku nekorektnost, umjesto očevidne stručne nekompetentnosti.

Hej, gospodine državni tajniče, znate li tko je u Hrvatskoj najbjedniji manjinac s najizraženijim posebnim potrebama? Ja znam, ali ne smijem vam reći, to je državna tajna.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI