Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
KULTURA
Hrvatska je prva u svijetu postala Zona Besplatnog Čitanja

Hrvatska je prva u svijetu postala Zona Besplatnog Čitanja

zona-besplatnog-citanja

Hrvatska je postala otvorena digitalna knjižnica odnosno prva zemlja u svijetu koja je u potpunosti Zona Besplatnog Čitanja. Što to znači? To znači da vam je dostupno 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar granica Hrvatske, bez članarine i članske iskaznice ili posebnog koda.

Knjige iz cijelog svijeta na raznim jezicima, uključujući i hrvatski dostupne su vam potpuno besplatno, a sve što trebate napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete.
Projekt FREZ (Free Reading Zones /Zona Besplatnog Čitanja) prvi je put predstavljen početkom jeseni kada je zagrebački Café Velvet postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj. To je bio pilot projekt koji je od početka imao ideju cijele Hrvatske kao Zone Besplatnog Čitanja što je i ostvareno u prvim danima prosinca. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.
“Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli,” izjavila je Mirela Rončević, voditeljica projekta. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke.”
Sve o Croatia Reads projektu kao i poveznice za besplatnu aplikaciju za čitanje potražite na njihovoj Facebook stranici.

free-reading-zone

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI