Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA / SCENA
HGU uputio apel Bandiću: ‘Ne dopustite da i Jabuka ode u ropotarnicu prošlosti’

HGU uputio apel Bandiću:
‘Ne dopustite da i Jabuka ode u ropotarnicu prošlosti’

Predsjedništvo HGU-a danas je poslalo otvoreni apel Gradskoj Skupštini Grada Zagreba, svim zastupnicima i gradonačelniku Milanu Bandiću. Apel prenosimo u cijelosti.

jabuka-1
U ime u ime članova Hrvatske glazbene unije (HGU), umjetničke udruge koja broji preko 5000 članova iz cijele Hrvatske, s podružnicama u šest gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Šibeniku i Puli, dotičnima su se obratili članovi Predsjedništva Hrvatske glazbene unije: Nikša Bratoš, predsjednik Hgu, Mirela Priselac-Remi, predsjednica GO Hgu, te dopredsjednici Dražen Baljak, Neven Frangeš i Paolo Sfeci…
“Želimo obratiti vašu pozornost na neugodnu situaciju koja se dogodila rano ujutro 15.12.2016., na terasi Glazbenog Kluba Jabuka (Jabukovac 28). Naime, zaštitari tvrke Bilić-Erić, provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba Jabuka, a čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire.
Kao Predsjedništvo HGU-a, apeliramo na vašu građansku savjest i molimo da reagirate i pomognete održati na životu klub koji već plodno i aktivno radi i djeluje na umjetničkoj sceni 48 godina. GK Jabuka prostor je od velike važnosti za kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske – u njegovim prostorima i na terasi koja je sada “pod opsadom” zaštitarske tvrtke, nastupili su brojni istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, ostavivši time značajan pečat i trag u kulturnom životu.
Glazbena scena gradi se, raste i cvate upravo u glazbenim klubovima kao što je GK Jabuka. Vaša indiferentnost ili nedostatak zaštite istih građanima direktno daje do znanja da ne marite za kulturnom scenom i njezinim napredovanjem. Molimo vas da promptno reagirate i zaštitite prostor GK Jabuke, koliko god je to u vašoj ingerenciji ili moći. Pokažite svojim sugrađanima, ali i cijeloj Hrvatskoj, da je Grad Zagreb doista prijestolnica kulture, grad u kojem umjetnost ima istaknuto mjesto koje i zaslužuje.
U Zagrebu postoji već niz (sada već) bivših glazbenih prostora koji su zatvoreni, zbog čega pati cjelokupna umjetnička scena. Ne dopustite da i GK Jabuka ode u ropotarnicu prošlosti nego je zaštitite i pomognite da nastavi s uobičajenim radom, u njezinom punom kapacitetu.”

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI